کشکک زانو یا استخوان پاتلا (patella) که به اسم کاسه ی زانو نیز شناخته می شود یکی از سه استخوان سازنده ی زانو است که شکلی مثلثی از زاویه ی روبروی زانو دارد. این استخوان در قسمت جلوی زانو قرار گرفته و از ساختارهای درونی زانو در مقابل نیروهای خارجی محافظت می کند. در صورتی که نیروی فیزیکی از بیرون زانو به آن وارد شود، کشکک زانو این نیرو را به خود جذب کرده و از انتقال آن به ساختارهای درونی تر مانند غضروف ها یا استخوان های درشت نی و ران جلوگیری می کند و به این طریق از آسیب بخش های درونی تر ساختارهای زانو جلوگیری می کند. علاوه بر این، بخش درونی این استخوان با عضروف پوشیده شده که کمک می کند تا هنگام خمیدگی زانو، استحکام کافی داشته باشد. اتصال تاندون ها و رباط های مختلف به کشکک زانو باعث می شود تا این ساختار نقش بسیار مهمی در کاهش استرس و نیرو در بین قسمت بالا و پایین پا و نفصل زانو داشته باشد.
شکستگی کشکک زانو یکی از مشکلاتی است که این استخوان را تحت تاثیر قرار می دهد. شکستگی کشکک زانو یک درصد از کل آسیب های اسکلتی در انسان ها را به تود اختصاص می دهد. کشکک زانو بسته به شدت نیروی واردشده نی تواند بصورت جزئی یا کامل شکسته شود. در شکل های مختلف شکستگی کشکک زانو ممکن است این استخوان تنها دچار مو برداشتن شود یا اینکه به چندین تکه ی جدا از هم تبدیل شود که می تواند فرد را دجار درد شدید تری کند. تشخیص نوع آسیب کشکک زانو از این جهت دارای اهمیت است که نوع درمان را تعیین می کند.
اولین و معمول ترین علائم شکستگی کشکک زانو شامل درد و ورم موضع اسیب است. در این حالت قسمت جلوی زانو حالت بادکرده دارد که با لمس موضع دچار درد می شود. سایر علائم شکستگی کشکک زانو شامل موارد زیر هستند:
در ابتدا پزشک بررسی هایی کلی از محل و نوع آسیب خواهدکرد. در این مراحله سوالاتی مانند نوع و محل صربه از فرد آسیب دیده پرسیده می شود. تست هایی مانند بررسی بازه ی حرکتی زانو و توانایی بازکردن کامل آن نیز انجام می شوند تا نوع احتمالی آسیب زانو مشخص شود. وجود علائم اولیه ی شکستگی کشک زانو در انتخاب نوع روش تشخیص قطعی موثر است. اگرچه از ردی علایم موجود، از جمله تغییر شکل در مقابل زانو که نشان از چندتکه شدن استخوان کشکک زانو دارد و نیز کاهش بازه ی حرکتی زانو می توان تا حدودی از شکستگی کاسه ی زانو آگاه شد اما تشخیص قطعی این مسئله با روش های تصویربرداری صورت می گیرد. این روش ها شامل موارد زیر هستند:
در این حالت ممکن است تصاویر از زوایای مختلفی از کاسه ی زانو گرفته شوند که نوع و شدت اسیب را به دقت مشخص می کنند.
معمولا این تصویربرداری لازم نیست اما در موارد بسیار محدودی ممکن است پزشک به این نوع تصویربرداری نیاز داشته باشد
این نوع تصویربرداری بیشتر برای تشخیص اسیب بافت های نرم است. در این حالت می توان آسیب به تاندون ها یا رباط های مرتبط با کشکک زانو را مشاهده و بررسی کرد.
جراحی تعویض مفصل زانو یک روش استاندارد است که هر ساله افراد زیادی آن را تجربه می کنند و شناخت خطرات جراحی و احتمال رخ دادن آنها می تواند به تصمیم گیری درست افراد منتهی شود. دکتر مهدی مؤید فر دارنده مدرک فوق تخصص جراحی زانو در اصفهان با داشتن جراحی های موفق فراوان در کارنامه کاری خود، می توانند در این زمینه به مراجعین محترم خدمات ارائه نمایند.