شیمی درمانی از طریق سیاهرگهای بدن انجام میشود ولی گاهی سیاهرگهای دست ظریف هستند و امکان شیمی درمانی از طریق آنها وجود ندارد. گاهی نیز داروی شیمی درمانی در محل تزریق باعث آسیب و تخریب سیاهرگ میشود به طوری که تدریجاً استفاده از این عروق غیرممکن میگردد. در این موارد از وسیله ای به نام پورت کت استفاده میشود. لازم به ذکر است که در اغلب موارد نیازی به پورت کت نمیباشد. پورت کت وسیله ای است که دارای یک مخزن و یک لوله ارتباطی میباشد. مخزن از نظر اندازه مشابه صفحه ساعت مچی است و در زیر پوست و در قسمت بالای قفسه سینه در سمت راست یا چپ قرار داده میشود. مخزن پورت کت توسط لوله باریکی با ضخامت مشابه مغزی خودکار به یکی از سیاهرگهای اصلی بدن ارتباط پیدا میکند. سوزن تزریق از راه پوست به مخزن وارد میشود و داروهای شیمی درمانی، آنتی بیوتیک ها، سرم، خون و فراورده های آن و یا داروهای حاجب وریدی برای تهیه عکس رنگی و... از طریق لوله ارتباطی به سیاهرگهای مرکزی بدن وارد میشوند.
در مواردی که لازم است شیمی درمانی در جلسات متعدد انجام شود استفاده از پورت کت باعث میشود که داروهای شیمی درمانی به رگهای مرکزی بدن وارد شوند. این سیاهرگها چون ضخیم هستند برخلاف سیاهرگهای محیطی (دست) بسیار کمتر دچار آسیب میشوند.
این وسیله در اتاق عمل با بیحسی موضعی قرار داده میشود ولی گاهی بسته به شرایط ممکن است به داروی آرام بخش یا بیهوشی عمومی نیز نیاز پیدا شود.
این عمل عموماً عارضه حادی ندارد ولی با توجه به اینکه در محل کارگذاری این وسیله عناصر حیاتی عبور میکنند به ندرت ممکن است عوارض شدیدی نیز ایجاد شود. از جمله این عوارض میتوان به آسیب دیدن پردهای که اطراف ریه را پوشانده و اصطلاحاً پلور نامیده میشود یا آسیب دیدن سرخرگ گردنی و... اشاره کرد که هر کدام درمانهای خاص خود را دارند و برای انجام این درمانها به بستری نیاز است. مثلاً در صورت آسیب به پرده پلور و وارد شدن هوا به داخل این فضا لازم است پس از بستری در بیمارستان لولهای در قفسه سینه قرار داده شود و این هوا تخلیه شود و پس از چند روز بیمار ترخیص میشود.
گاهی ممکن است عوارضی مانند عفونت یا ایجاد لخته در سیاهرگ مورد نظر یا جدا شدن مخزن از مجرای پورت کت و غیره بروز میکند که هر کدام درمانهای خاص خود را دارند. بهتر است علائم این مشکلات را از پرستار یا پزشک مسوولشیمی درمانی سوال کنید و در صورت بروز به پزشک خود مراجعه نمایید. برای مثال اگر رگ حاوی پورت کت دچار لخته شود میتواند باعث تورم در یکطرف صورت یا دست همان سمت شود. در این موارد گاهی لازم است پورت کت خارج شود و در صورت نیاز در زمان مناسب، پورت کت دیگری در نصب شود.
پس از هر بار استفاده از پورت کت از جمله تزریق داروهای شیمی درمانی، تزریق خون یا تزریق داروی سی تی اسکن و غیره لازم است مخزن پورت را با تزریق سرم فیزیولوژیک یا سرم فیزیولوژیک همراه با هپارین شستشو داد. این کار از لخته شدن خون در مخزن پورت کت و در نتیجه از مسدود شدن آن جلوگیری میکند. اگر از پورت کت استفاده نشود لازم است هر ماه با سرم به تنهایی یا سرم همراه با هپارین شستشو انجام شود.
توجه داشته باشید بخشی از پورت کت، فلزی است لذا ممکن است در فرودگاه حین عبور از قسمت بازرسی، آژیر این قسمت به صدا درآید. لذا برای جلوگیری از بروز مشکل در رفت و آمد، از پزشک خود گواهی دال بر داشتن این وسیله همراه داشته باشید. سوار هواپیما شدن یا کشتی یا غواصی، برای پورت ضرر ندارد.
نسخه اصلی مطلب مزایای استفاده و نحوه کارگذاری پورت کت در شیمی درمانی را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.