تعداد زیادی از سلولهای سرطانی سینه، دارای گیرنده ای روی سطح خود می باشند؛ که این گیرنده تحت تأثیر هورمونهای زنانه (به نام استروژن و پروژسترون) رشد و فعالیت شدیدتری داشته و بقاء می یابد. هورمون درمانی یکی از روشهایی است که برای بهبود و درمان سرطان پستان، در مراحلی از بیماری انجام می شود و هدف از هورمون درمانی محدودیت دسترسی سلول های سرطانی به این هورمون ها است. با هورمون درمانی رشد سلولهای سرطانی می تواند کاهش یافته یا متوقف شود.
اکثر داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی به صورت قرص هستند، البته برخی از آنها به شکل آمپول هستند. در زنان قبل از یائسگی معمولاً از قرص تاموکسی فن 20 میلی گرم روزانه استفاده میشود. این دارو معمولاً برای پنج سال ادامه مییابد و نقش بسیار مهمی در جلوگیری از عود سرطان پستان و نیز جلوگیری ایجاد سرطان در پستان مقابل دارد. اگر خطر احتمالی عود زیاد باشد توصیه میشود مصرف قرص تا ده سال یابد.
در زنان یائسه میتوان از تاموکسی فن برای دو تا سه سال استفاده کرد و سپس به مدت پنج روز از لتروزول یا داروهای مشابه آن استفاده کرد و یا ابتدا برای دو تا سه سال لتروزول و سپس برای پنج سال از تاموکسی فن سود برد.
هورمون درمانی در سر مرحلهی قبل از جراحی (نئوادجوانت)، پس از جراحی (ادجوانت) و موارد عود موضعی یا دور دست (متاستاز) کاربرد دارد. البته همگی این کاربردها در بیمارانی سودمند خواهد بود که گیرنده هورمونی روی سطح سلولهای تومور آنها وجود داشته باشد.
هورمون درمانی به عنوان تنها درمان، پس از جراحی و بدون نیاز به شیمی درمانی در گروهی از بیماران که تومور آنها خصوصیات ویژهای داشته باشد قابل انجام است. در این گروه از بیماران چون شیمی درمانی کمک چندانی نمیکند میتوان از انجام آن صرف نظر کرد. اما بسیاری از بیماران هستند که پس از اتمام شیمی درمانی برایشان هورمون درمانی شروع میشود.
هورمون درمانی در دوره بارداری ممنوع است چون ممکن است باعث آسیب جنین شود. لذا حین استفاده از این درمان، از پزشک خود در مورد روشهای غیرمضر و مؤثر برای پیشگیری از بارداری راهنمایی بگیرید.
در زنانی که هنوز یائسه نشده اند تخمدانها محل اصلی تولید هورمونهای زنانه است. در غدد فوق کلیوی پیش سازهای هورمونهای زنانه تولید میشوند که در بافت چربی تبدیل به هورمونهای زنانه میشوند و در زنان یائسه این روش، راه اصلی تولید این هورمونها است. هورمون درمانی یعنی به شیوه ی، تولید این هورمونها را متوقف کنیم یا اینکه به نحوی به سلول سرطانی اجازه ندهیم به این هورمونها دسترسی پیدا کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد سرطان سینه
در گذشته، با جراحی تخمدانها را برمیداشتند یا با پرتو درمانی آنها را از کار میانداختند. امروزه معمولاً از داروها برای هرومون درمانی استفاده میشود. این داروها چند دسته هستند:
بسیاری از بیماران که شیمی درمانی میشوند دچار اختلال عملکرد تخمدانها میشوند که میتواند دائمی یا گذرا باشد. هر چه بیمار جوانتر باشد امکان فعالیت مجدد تخمدانها بیشتر است. در بیماری که شیمی درمانی شده از کار انداختن تخمدانها با استفاده از دارو میتواند نقشی در به تعویق انداختن عود احتمالی تومور داشته باشد. این اثر، اندک است و پزشک در مورد استفاده از آن با توجه به عوارض بالقوه ای که میتواند داشته باشد با بیمار صحبت میکند و در صورتی که بیمار بخواهد از این سود کم علی رغم عوارض آن که مهمترین آنها علایم یائسگی است برخوردار شود باید این داروها را مصرف کند.
معمولاً شیمی درمانی با داروی تاموکسی فن هم زمان مصرف نمیشوند چون هم تأثیر شیمی درمانی کم میشود و هم خطر لخته شدن خون در سیاهرگها افزایش مییابد. اما داروهایی که باعث میشوند قاعدگی بیمار متوقف شود را می توان هم زمان با شیمی درمانی به کار برد.
یکی از عوارض این دارو افزایش خطر سرطان رحم است ولی باید توجه داشت که این احتمال بسیار ناچیز است و به دنبال مصرف طولانی مدت این دارو مثلاً پس از چند سال ممکن است بروز کند. این عارضه بقدری نادر است که منعی برای مصرف این دارو نمیباشد. در واقع تأثیرات مثبت این دارو در کنترل سرطان پستان بیشتر از عوارض احتمالی آن است.
اگر بیمار دچار خونریزی ماهانه غیرطبیعی شود، سونوگرافی رحم انجام میشود و در غیر اینصورت نیازی به این کار نیست.
نسخه اصلی مطلب هورمون درمانی چگونه انجام میشود و چه مدت ادامه میابد؟ را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.