سرطان سینه شایعترین نوع سرطان در زنان است و در کشور ما متاسفانه سن ابتلا به سرطان سینه پایین تر از دیگر کشور هاست . بسیاری از مبتلایان به سرطان سینه در سنین باروری هستند و در پی بیماری هایی مانند توده هایی در پستان یا برآمدگی و درد پستان با تصور ابتلا به سرطان ، به پزشک مراجعه می کنند . پزشک بعد از معاینه دقیق اگر وجود توده یا علامتی مشکوک را در پستان تشخیص دهد ، برای بررسی دقیق تر و تشخیص قطعی بیمار را برای سونوگرافی و نمونه برداری ارجاع می دهد .
در بیوپسی پس از برداشتن قسمتی از بافت ضایعه ، نمونه برداشته شده را جهت ارزیابی دقیق به پاتولوژی می فرستاند . نمونه برداری از بافت توده هیچ تاثیری در خوش خیم یا بدخیم شدن آن ندارد .
بیوپسی یا نمونه برداری از پستان جهت شناسایی توده های مشکوک در سینه، از جمله خدمات قابل ارائه در رادیولوژی مرکزی اصفهان می باشد. شما می توانید جهت تعیین نوبت و کسب اطلاعات بیشتر با شمارهتلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
روش های مختلفی برای بیوپسی از توده پستان وجود دارد . بیوپسی باز، بیوپسی با سوزن ظریف یا بیوپسی FNA ، بیوپسی با سوزن ضخیم . پزشک بسته به شرایط بیمار و محل قرار گیری توده ، بهترین روش را توصیه می کند . ولی در کل تلاش برای این است که تا جای ممکن از نمونه برداری باز استفاده نشود . با این حال برای توده هایی که سطحی و یا در پشت هاله پستان باشند از روش باز استفاده می شود .
در روش هایی که نمونه برداری به صورت باز انجام می شود احتمال نیاز به بیهوشی هست که در طولانی شدن زمان عمل اثر دارد اما بیوپسی FNA تنها چند دقیقه وقت می گیرد . از دیگر مزیت های نمونه برداری به روش FNA نماندن جای اسکار زخم است به علاوه در روش نمونه برداری با سوزن ضخیم ممکن است برای برداشت نمونه کافی از بافت لازم باشد سوزن چند بار وارد بافت پستان شود که در نمونه برداری FNA می توان با یک بار وارد کردن سوزن ، نمونه های متعددی را خارج کرد و امکان چرخش آن در زوایای مختلف هست .
در بیوپسی FNA ، پزشک با استفاده از یک سوزن بسیار نازک مقدار کمی از بافت یا مایع توده مشکوک را خارج می کند . اگر توده مورد نظر قایل لمس باشد ، پزشک با کمک حس لامسه سوزن را به سمت آن هدایت می کند در غیر اینصورت نیاز به سونوگرافی است . سپس این نمونه به پاتولوژی یا سیتولوژی ارسال می شود تا بررسی و آزمایش مشخص شود که توده سرطانی است یا خیر .
FNA یک روش کمکی برای تشخیص صحیح است و در دسته عمل های سرپایی قرار می گیرد . معمولا در مطب پزشک با بی حسی موضعی و استفاده از سوزن مخصوص FNA انجام می شود ، این سوزن به قدری نازک است که استفاده از بیهوشی ، ضرر بیشتری برای بیمار در پی خواهد داشت . اگر نیاز به استفاده از سونوگرافی باشد ، ممکن است بیمار در محل وجود تومور مقداری فشار احساس کند . پس از ورود سوزن به بافت مورد نظر مقداری از آن برداشته می شود و این عمل ممکن است چند بار تکرار شود . پس از پایان بیوپسی ، محل انجام آن بانداژ استریل می شود .
در نمونه برداری به روش FNA ، کمی فشار دادن محل ورود سوزن ، کمپرس سرد روی پانسمان در اولین ساعت های پس از نمونه برداری و برداشتن پانسمان یک روز بعد از بیوپسی توصیه می شود . پس از گذشت یک روز ، بیمار می تواند حمام کند . بیمار پس از بیوپسی FNA می تواند به فعالیت های روزانه و روال عادی زندگی برگردد اما انجام ورزش ممکن است درد به همراه داشته باشد ، لذا بهتر است چند روزی از آن اجتناب کرد .
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.