ناحیه دور چشم غالبا اولین بخشی از بدن است که آثار افزایش سن را نشان می دهد. با بالا رفتن سن، پلک پایین ممکن است ظاهری متورم و پف کرده با یا بدون حلقه تیره پیدا کند و چهره فرد را به طور دائم خسته نشان دهد. با این که بروز حلقه های سیاه دور چشم علامت بیماری نیست ولی باعث می شود که احساس خوبی نداشته باشید یا حتی پیر تر از سن تان به نظر برسید.
پف زیر چشم به انگلیسی (puffy eyes) یا (Bags under eyes) که به نام ورم پری اربیتال هم شناخته می شود به تورم و پف کردگی بافت های اطراف چشم گفته می شود که به دلیل تجمع بیش از حد مایع یا چربی در پوست اطراف چشم اتفاق می افتد. از آن جایی که پوست اطراف چشم نازک ترین پوست در بدن است، تورم و تغییر رنگ آن خیلی زود جلب توجه می کند. چون پف پلک می تواند علامت ابتلا به عارضه های جدی تر چشم و بیماری های مختلف باشد، بهتر است برای تعیین علت ورم مزمن پلک به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی هر یک از موارد زیر می تواند به تنهایی علت پف زیر چشم باشد:
علل دیگر چشم های پف کرده عبارتند از:
پف کردگی زیر چشم ممکن است به ضعف عضلات حمایت کننده از پلک چشم که بر اثر بالا رفتن سن ایجاد می شود، مربوط باشد. در نتیجه این امر چربی حمایت کننده از چشم ها دچار بیرون زدگی شده و سمت پلک پایین کشیده می شود و موجب بروز پف زیر چشم می گردد. همچنین ممکن است عامل پف کردگی در زیر چشم، تجمع آب باشد که موجب بروز ورم شده است.
زمانی که در خواب هستیم، پلک نمی زنیم و این دلیل ایجاد پف در چشم ها می باشد. باز و بسته کردن پلک ها همانند راه رفتن با پا ها می باشد. هنگامی که بی حرکت و ساکن هستیم، پا ها ورم می کنند و مایع حبس شده در ماهیچه ها به دلیل راه رفتن دوباره به گردش در می آید و ورم از بین می رود.
مشابه این مثال درباره پلک ها نیز صدق می کند. پلک های بسته در طول خواب می توانند باعث بروز این مشکل در افراد مستعد شوند؛ بنابراین در هنگام صبح اگر با چشمانی پف آلود و متورم بیدار می شوید، چشم ها را باز کرده و شروع به پلک زدن نمایید. برخی از این تورم ها در مدت یک ساعت یا بیشتر کاهش می یابد. از علل دیگری که پس از خواب، چشمان شما پف می کند، می تواند به خاطر وجود مقدار زیادی سدیم در رژیم غذایی شما باشد. همان طور که می دانید سدیم باعث احتباس آب شده و می تواند علت پف زیر چشم باشد.
جهت تعیین علت پف زیر چشم به هر گونه علامتی توجه کنید و تمام عوامل سبک زندگی را که به بروز آن کمک می کنند را نیز مورد بررسی قرار دهید.
تورم و پف زیر چشم در کودکان و نوزادان نیز ممکن است دیده شود، معمولا گریه قبل از خواب، آلرژی، شالازیون، انسداد غدد اشک، بلفاریت و آسیب های چشمی از علل پف زیر چشم در نوزادان و کودکان هستند.
مالیدن مرتب چشم، چسب مژه، ریمل، سایه چشم، استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته، سرم مژه، زیاده روی در استفاده از کرم های استروئیدی، تماس پیدا کردن لایه بردارها و محلول های شستشوی ضدآکنه با چشم، مواد شستشوی معطر و فرآورده های مراقبت از پوست و مو می تواند چشم ها را تحریک کند. به نوع و زمان بروز علائم و فعالیتی که موجب بروز علائم شده است، توجه کنید. اگر از لنز استفاده می کنید، لنز را مرتب عوض کنید و تمیز نگه دارید، از سایه چشم مات و فرآورده های غیرعطری استفاده کنید، ریمل تان را هر سه ماه یک بار عوض کنید و هرگز از ریمل مشترک استفاده نکنید و داروهای موضعی و فرآورده های مراقبت از پوست را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. همچنین مراقب باشید که داروهای ضدآکنه و پاک کننده ها با چشمتان تماس پیدا نکند و اگر قرار است در معرض نور آفتاب باشید و عرق کنید از فرآورده های حاوی بنزوئیل پراکسید استفاده نکنید.
در پزشکی برای درمان و از بین بردن پف زیر چشم روش های مختلفی به کار می رود. از جمله:
بسته به شدت پف زیر چشم، ممکن است روش های درمانی مانند استفاده از کرم دور چشم را انتخاب نمایید. کرم های دور چشم حاوی ویتامین کا و رتینول با کاهش میزان تیرگی و پف زیر چشم، تا حدی به کاهش سیاهی دور چشم کمک می کنند. کرم های روشن کننده پوستی که حاوی کوژیک اسید یا هیدروکینون می باشند به کاهش یا رفع پف زیر چشم ها کمک می کنند. کرم های دور چشم حاوی کافیین نیز به دلیل تنگ و منقبض کردن رگ های خون زیر چشم موجب کاهش پف و تیرگی زیر چشم می شوند. اگرچه کرم های دور چشم تاثیرات جزئی تا متوسطی را ارائه می دهند اما نتایج این کرم ها در مجموع رضایت بخش نیست و بیشتر جنبه پیشگیری مختصر دارند.
اگر چربی اضافه یا تیرگی در منطقه زیر چشم وجود دارد، این عارضه را با انجام مزوتراپی می توان تا حدودی درمان نمود. داروهای ضدتیرگی و چربی سوز توسط سوزن های ریزی به پوست زیر چشم تزریق می شوند، بیمار هر دو هفته یک بار تزریق های کوچکی در این کیسه چربی زیر چشم خواهد داشت. ترکیبات فعال در مزوتراپی دیواره سلولی چربی را حل می کند و میزان رنگدانه سازی را کاهش می دهد و گردش خون را در این منطقه افزایش می دهد. برای دستیابی به نتیجه دلخواه مزوتراپی باید ۳ تا ۴ جلسه باشد و به صورت هر دو هفته یک بار انجام شود. طی ۲۴ ساعت پس از درمان باید انتظار بروز ورم خفیفی را داشته باشید. با این روش تیرگی کاهش یافته، پف کمتر شده و چروک ریز نیز بهبود پیدا می کنند. این روش برای درمان پف های شدید کاربردی ندارد.
دستگاه فرکشنال آراف، با تحریک کلاژن سازی در پوست حالت چروک، رنگ، سفتی و ظاهر پوست را بهبود می دهد، در نتیجه شما شاهد کاهش تیرگی و بهبود ورم زیر چشم خواهید بود. این درمان باعث کاهش افتادگی و شلی پوست زیر چشم می شود. این روش درمانی موجب جوانسازی زیر چشم شده که تاثیر آن ماه ها ماندگاری دارد. همچنین پس از عمل جراحی و برداشتن چربی اضافی زیر چشم می توان به وسیله آراف فرکشنال سطح پوست را سفت تر و هموار کرد. این روش باعث می شود تا پوست به آرامی جمع شده و پف زیر چشم از بین برود یا کاهش یابد. با وجود این که با آر اف فرکشنال نمی توان پف زیر چشم را کامل از بین برد ولی اگر درمان به درستی انجام شود برای موارد پف خفیف، با جمع کردن پوست سبب می شود ظاهر کلی پلک و ناحیه گونه بهتر شود. این روش جای عمل بلفاروپلاستی را نمی گیرد اما وقتی به درستی انجام شود باعث بهتر شدن وضعیت زیر چشم ها می شود.
از روش های درمانی غیرتهاجمی که برای درمان پف زیر چشم می توان استفاده کرد، روش تزریق ژل می باشد. به این ترتیب بدون این که زیر تیغ جراحی بروید، تزریق ژل تاثیر بسزایی در چهره شما ایجاد می کند. کیفیت ژل های مخصوص زیر چشم دائما در حال پیشرفت می باشد و اکنون به کمک تزریق ژل راه حل های با کمترین میزان تهاجم برای رفع مشکل پوست زیر چشم موجود است. انتخاب روش تزریق ژل، جهت رفع پف و تیرگی زیر چشم به شدت پف کردگی، شکل، رنگ و ساختار بافت پوست بیمار بستگی دارد. هر بیمار ارزیابی شده و پزشک مناسب ترین روش را با توجه به انتظارات، نگرانی ها و نوع پوست بیمار طراحی می کند. طیف گسترده ای از انواع ژل وجود دارد که فرد می تواند آن را از این میان انتخاب کند.
در حال حاضر راحت ترین و بی خطرترین راه برای درمان پف زیر چشم استفاده از ژل های اسید هیالورانیک است. این نوع از ژل ها شامل رستیلین، بلوترو، ژویدرم و آلیاکسین است. تمام این محصولات مشابه هم بوده و فقط در غلظت محتویات تفاوت هایی دارند (مانند چگالی، ضخامت، جریان و غیره). انتخاب هر یک از این ژل ها نباید بدون آگاهی و درک صحیح از نحوه کارکرد، تاثیرگذاری و همچنین تفاوت های بیوشیمیایی این مواد باشد.
تزریق ژل یا تزریق چربی می تواند روی مشکل را بپوشاند و ظاهر پف را محو کند اما تزریق در زیر چشم می تواند خطرناک باشد و باید فقط توسط فرد متخصص که با این تکنیک آشنا است انجام شود. ژل های تزریقی مانند ژویدرم و رستیلین درمان های تزریقی کم تهاجمی هستند که به بهبود حلقه های سیاه و کاهش پف زیر چشم کمک می کند. با تزریق ژل، افزایش حجم در ناحیه زیر پف به وجود می آید که باعث هموار شدن پف زیر چشم می شود. پوست اطراف چشم ظریف و حساس است و کوچک ترین اشتباه پزشک می تواند سبب ناهمواری و عارضه در این ناحیه شود بنابراین برای تزریق ژل در این ناحیه باید حتما به پزشک متخصص و با تجربه مراجعه کرد.
معمولا پزشک، ژل (هیالورونیک اسید) را زیر چشم و در ناحیه اتصال چشم به گونه تزریق می کند تا فرورفتگی ناخوشایند بین پف و گونه از بین برود. تزریق ژل در مطب و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. ماندگاری نتایج از شش تا دو سال است. در مواردی که شدت پف زیاد است این روش کاربرد موفقی ندارد و جراحی بلفاروپلاستی توصیه می شود.
تئوری پشتوانه این روش، دمیدن مقدار کمی دی اکسیدکربن در پلک پایین برای افزایش گردش جریان خون است. با این کار تورم کاهش یافته و اکسیژن وارد شده باعث بهبود پوست می شود. پس از 4 تا 6 جلسه درمانی با کربوکسی تراپی پلک پایین، بافت پلک، چین وچروک ها، تیرگی، تجمع عروق و بیرون زدگی چربی به طور قابل توجهی بهبود می یابد و پوست زیر چشم درخشنده تر به نظر می رسد. نتایج حاصل از این عمل دائمی نبوده و باید هر 6 تا 9 ماه تکرار شود.
بلفاروپلاستی، شامل برداشتن بافت چربی اضافه از پلک های فوقانی و پائینی، سفت کردن پوست و عضلات، به منظور کاهش پف و چین وچروک است. نتایج برطرف کردن پف زیر چشم در این روش تقریبا دائمی است. در خلال عمل بلفاروپلاستی جراح یک شکاف زیر مژه ها و در چین های طبیعی اطراف چشم یا داخل پلک پایین (ترنس کنژکتیوال) ایجاد می کند. جراح چربی های اضافی و بیرون زده را برمی دارد و عضلات و پوست افتاده را کشیده و بخیه می کند. این عمل معمولا به عنوان یک عمل سر پایی شناخته می شود. جراحان بلفاروپلاستی پلک پایین را انجام می دهند تا بدین وسیله چربی، مایع و پوست اضافه پلک پایینی را از بین ببرند. در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از عمل پلک برای کاهش ورم و کبودی به کیسه ی یخ نیاز خواهید داشت. حدود ۵ تا ۶ روز پس از عمل بخیه ها برداشته خواهند شد. پس از ۲ هفته، کاملا التیام خواهید یافت و بیشتر کبودی و ورم زیر چشم نیز محو خواهند شد. جراحی مستلزم از بین بردن توده چربی می باشد که این امر می تواند ظاهر چهره را لاغر و استخوانی نشان دهد که در این صورت پس از انجام جراحی پلک پایین و برطرف کردن پف، با روش تزریق ژل یا چربی این حالت اصلاح شده و ظاهری بسیار طبیعی ایجاد می شود.
با این حال برخی بیماران باید ترکیبی از درمان های مختلف مانند جوانسازی با لیزر و تزریق ژل یا لیفت پلک را برای رفع پف پلک هایشان انجام بدهند. متخصصین کلینیک تخصصی پوست و لیزر هور، بعد از بررسی علل پف زیر چشم، بهترین روش و پلان درمانی را به شما پیشنهاد می دهند.
هزینه درمان پف و تیرگی زیر چشم پس از معاینه اولیه توسط پزشکان کلینیک هور و تعیین مناسب ترین روش مشخص می شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی، رادیولوژی و سونوگرافی، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.