قبل از شروع مطلب، لازم است تفاوت بين سرماخوردگي و آنفلوآنزا بيان شود.سرماخوردگي و آنفلوآنزا عفونتهاي ويروسي هستند با اين تفاوت كه سرماخوردگي دستگاه تنفس فوقاني را گرفتار ميكند ولي آنفلوآنزا علاوه بر دستگاه تنفسي فوقاني، دستگاه تنفسي تحتاني را هم تحت تاثير قرار داده و علايم شديدتري نسبت به سرماخوردگي دارد.هر دو بيماري مذكور توسط ويروسهايي هستند كه حدود 200 نوع از آنها شناخته شده است. علايم سرماخوردگي شامل آب ريزش بيني، گلودرد و ضعف و همچنين بيحالي عمومي است. آنفلوآنزا علايم شديدتري دارد كه علاوه بر موارد مذكور ميتوان از حالاتي چون اسهال ، تهوع ، تب، ضعف و احساس سرما نام برد.
مخاط ترشح شده در اطراف راه هوايي جمع شده و سبب سرفه و عطسه ميشود. ويروسهاي مذكور ميتوانند چندين روز در خارج از بدن و حتي در محيط بيجان زنده بمانند. سيستم ايمني افراد در برخورد با اين ويروسها متفاوت عمل ميكنند بطوري كه برخي افراد مقاوم به ايجاد بيماري هستند و برخي ديگر حتي با كوچكترين استرس ممكن است دچار تشديد علايم شوند.مصرف مايعات زياد براي رقيق كردن ترشحات مخاطي باعث بهبودي در بيماري ميشود چرا كه اين نوع ويروسها در محيطهاي خشك براحتي زندگي كرده و باعث ايجاد علايم ميشوند مصرف مايعات گرم جهت از بين بردن ويروسها بسيار موؤر است.
برخلاف تصور عموم بايستي از مصرف شير در طول دوره سرماخوردگي و آنفلوآنزا پرهيز شود چرا كه شير حاوي موادي است كه باعث جلوگيري از رقيق شدن مخاطات ترشح شده ميگردد و در نتيجه علايم بيماري كاهش نمييابد. مواد غذايي حاوي ادويه جات برخلاف شير عمل كرده و سبب رقيق شدن مخاطات مترشحه ميگردد و بنابراين در بهبود وضع بيماران موؤر است. حمام گرم و استراحت براي بهبودي بيماري پيشنهاد ميگردد.
ويتامين ث: 13 گرم در روز باعث كاهش علايم بيماري شده و خواص ضدويروسي و ضد باكتريايي دارد. اين ويتامين همچنين باعث تحريك سيستم ايمني ميشود. روي: 12-25 ميليگرم به شكل گلوكونات بسيار موثر است.
ميوه هاي تازه، مركبات، آناناس، سبزيجات تازه ، فلفل سبز، چغندر، اسفناج، مارچوبه، كلم سبز، پياز، سير، زنجبيل، خيار، گوجه فرنگي ، قارچ، ماست كمچرب، زيتون، تربچه، آب هويج، شربت ليمو