کیتوسان از کیتین تولید می شود که یک عنصر ساختاری است که در پوسته سخت پوستان مانند خرچنگ، میگو، لابستر تولید می ود. معمولاً به صورت مکمل ساخته شده و به عنوان محصول کاهش وزن به فروش می رسند. کیتوسان به چربی های غذایی و اسید های صفراوی متصل می شود و به عنوان یک مکمل کاهش وزن و در درمان کلسترول بالا مصرف می شود.
کیتوسان به کاهش وزن با اتصال به چربی مصرف شده در رژیم غذایی و محدود محدود کردن جذب آن در روده کوچک کمک می کند و این نکته اهمیت دارد که ورزشکاران به مصرف چربی در رژیم غذایی خود دقت کنند. چربی رژیم غذایی برای بسیاری از عملکرد ها ی بدن ضروری است و کاهش جذب آن ممکن است تأثیر منفی بر عملکرد داشته باشد. چربی، اسید های چرب ضروری را فراهم می آورد و جذب ویتامین های محلول در چربی کمک می کند. و بخش مهمی از غشای سلولی است.
مظالعات انجام شده به طور مشخصی توانایی کیتوسان در کاهش وزن بدن را در مقایسه با دارو نما نشان دادند. یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ روی بزرگسالان دارای اضافه وزن انجام شد که ۳ گرم کیتوسان در روز به مدت ۶۰ روز در مقایسه با گروه دارو نما وزن بدن را تا ۲/۸ پوند معادل ۱/۳ کیلوگرم کاهش داد. داده ها هنوز محدود است. و در این زمان توصیه های کلی نمی تواند بیان شود. علاوه بر این مشخص نیست که بر عملکرد ورزشکاران یا بازیافت در نتیجه اتصال اسید های چرب ضروری و یا محدود کردن جذب ویتامین های محلول در چربی تأثیر منفی بگذارد یا نه.
کیتوسان معمولاً در دوز ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی گرم در مکمل ها استفاده می شود. و باید در دو دوز ۱۵۰۰ میلی گرم قبل از دو تا از بزرگترین وعده های غذایی روزانه یا ۳ دوز ۱۰۰۰ میلی گرم جداگانه قبل از غذا مصرف شود. در افرادی که به صدف آلرژی دارند باید از مصرف کیتوسان اجتناب کنند. ولی به طور کلی به نظر می رسند بی خطر است و خوب تحمل می شود. با این حال عوارض جانبی از قبیل یبوست، نفخ شکم، افزایش حجم مدفوع، نفخ، تهوع، سوزش سر دل گزارش شده است. اخیراً یک تحقیق متاآنالیز از کیتوسان نشان داد که ۱/۲ تا ۶/۷۵ گرم از آن در هر روز کلسترول را تا ۱۱/۵ میلی گرم در میلی لیتر کاهش می دهد و تأثیرات کاهش کلسترول آن در حد متوسط است.
نسخه اصلی مطلب نقش کیتوسان در تغذیه و کاهش وزن را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.