1- فرآوردههای مختلف از توکسین بوتولونیوم جهت مصارف پزشکی معرفی شده اند از جمله بوتاکس ، دیسپورت، زئومین، نورونوکس و غیره
قدرت بر حسب واحد هرکدام ازاینها متفاوت است و بسته به نظر پزشکتان ممکن است مقدار واحد مصرفی شده متفاوت باشد.
2- بوتاکس با قطع ارتباط بین پایانه های عصبی و سلولهای عضلانی بصورت موقت مانع عملکرد عضله میشود و باعث میشود چین و چروکهای پوست که به دلیل انقباض عضلهای ایجاد میشوند بهبود یابند.
3- مدت تأثیر این دارو بر اساس نوع برند و فیزیولوژی هر فرد متفاوت است ولی عموماً بین 4 تا 6 ماه متداول است. در بعضی افراد مدت کمتر و در بعضی مدت بیشتری تداوم مییابد.
4- تعداد دفعات مورد نیاز نامحدود است و فرد بعد از برگشت مجدد فعالیت عضلات مورد نظر باید نسبت به تجدید تزریق اقدام نماید.
5- از 48 ساعت بعد از تزریق تأثیر دارو شروع میشود و در یک هفته تا حدودی مشهود است و بعد از 2 هفته تقریباً کامل میشود ولی چین و چروکهای پوست بتدریج محو میشوند و نتیجه بهتر میگردد.
6- چین ها و شکستگیهای پوستی که از قبل رخ داده اند و شدید هستند با بوتاکس کامل برطرف نمیشوند و برای بدست آوردن نتایج بهتر اقدامات تکمیلی مثل لایه برداری ، تزریق فیلر و... لازم است.
7- درصورتی که عضلات پاسخ یکسانی به دارو ندهند و عدم تقارن رخ بدهد بعد از 2 هفته باید تزریق تکمیلی انجام شود.
8- متداولترین نواحی تزریق بوتاکس چین های پیشانی، خط اخم و چین های پنجه غازی کناره چشم هستند ولی در سایر نواحی صورت و گردن هم کاربرد درمانی دارد.
9- یک باور غلط وجود دارد که میگویند بعد از استفاده از بوتاکس و پایان تأثیر آن پوست دچار تشدید چین و چروک میشود. این موضوع صحیح نیست و علت این برداشت به این دلیل است که شما چروکهایی که طی چندین سال و بتدریج ایجاد شده بودند و به آن عادت کرده بودید را ظرف یکماه مجدداً رویت میکنید و این تغییر به نظر شما تشدید بافته است. مثل این است که یک فیلم را با دور تند مشاهده کنید.
10- مثل هر داروی دیگری این دارو هم بی عارضه نیست اگرچه اغلب عوارض نادر هستند ولی شامل حساسیت و آلرژی ، افتادگی موقت پلک، تورم و قرمزی در محل تزریق است و در موارد بسیار نادرتر ممکن است تأثیرات روی کل بدن ایجاد شود.
11- در صورت بروز آلرژی و حساسیت و تأثیر ژنرالیزه ممکن است نیاز به مراجعه به بیمارستان و درمان باشد. متأسفانه نمیتوان این درجه حساسیت و آلرژی را از قبل پیشگویی و درمان کرد.
12- با رعایت موارد توصیه شده، از جمله عدم انجام ماساژ در نواحی تزریق ، عدم دراز کشیدن بمدت 3 الی 4 ساعت، عدم ایجاد برافروختگی در صورت، خطر پخش شدن دارو و ایجاد افتادگی پلک کاهش مییابد.
13- درصورتی که افتادگی پلک رخ دهد خوشبختانه طی دو تا سه هفته برطرف میشود اگرچه داروهای کمکی وجود دارند ولی بهترین و مؤثرترین درمان گذر زمان و رعایت توصیه های پزشکتان میباشد.
14- تزریق بوتاکس در کسانی که بیماریهای عصبی، عضلانی و شلی عضله دارند ممنوع است. در دوران شیردهی و حاملگی نیز نباید تزریق بوتاکس انجام شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.