مطالعات اپیدمیولوژیک ارتباط واقعی بین مصرف پتاسیم و فشار خون را نشان داده است به طوریکه مصرف پتاسیم سبب کاهش و محدودیت ان منجر به تشدید فشار خون میشود این اثر در افراد سیاه پوست افراد با فشار خون اولیه و مصرف بالای سدیم بارزتر است.مصرف پتاسیم علاوه بر کاهش فشار خون از بروز سکته مغزی نیز جلوگیری میکند بنابراین کاهش پتاسیم رژیم جزء فاکتورهای خطر فشار خون اولیه و سکته مغزیمی باشد.مطالعات حیوانی نیز تاثیر رژیم پر پتاسیم را در کاهش اسیب عروق مغز و کلیه در حیوانات مستعد نشان داده است.
مکانیسم های احتمالی کاهش فشار خون با پتاسیم عبارت است از :
1) مهار تولید رادیکالهای ازاد و اکسیداسیون LDL
2) مهار پرولیفراسیون سلولهای عضلات صاف جدار عروق
3) مهار تجمع پلاکتی و ترومبوز شریانی با افزایش تولید نیتریک اکسید
4) کاهش مقاومت عروق کلیه و افزایش میزان فیلتراسیون گلومرول
5) اتساع عروق با ازدباز فعالیت پمپ
6) ناتری یورزیس (پتاسیم دفع سدیم را از توبول پروگزیمال و هنله زیاد میکند)
بنابراین مصرف کافی پتاسیم ترجیحا از منشا سبزیجاتو میوجات تازه باید به همه توصیه شود.مصرف پتاسیم به صورت نمکهای پتاسیم دیورتیک های نگه دارنده پتاسیم یا مکمل های پتاسیم پر هزینه و بعضا خطرناک می باشد و به طور روتین در بیماران هیپرتانسیو با پتاسیم نرمال توصیه نمیشود ولی استفاده انها در هیپوکالمی ناش از دیورتیک ها ممکن است مفید باشد گرچه در بیماران مستعد به هیپرکالمی از قبیل نارسایی کلیه باید احتیاط کرد.
نسخه اصلی مطلب درمان تغذیه ای بیماران مبتلا به فشار خون ( بخش سوم پتاسیم ) را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.