اين ويتامين براي بكارگيري و مصرف مواد قندي و متابولیسم انرژی در بدن ضروري است .ب 1 در اعمال عصبی نیز نقش اساسي دارد.
-كمبود آن باعث كاهش اشتها و افسردگي ميشود.
کمبود شدید ب 1 باعث بیماری بری بری ( خشک و مرطوب) میشود.در بری بری مرطوب ، تنگي نفس ، نارسايي قلب و حتي از كارافتادن قلب رخ میدهد و در بری بری خشک ضعف در عضلات و آسیب عصبی، که باعث لاغر شدن فرد میگردد.
غلات، حبوبات، جگر ، گوشت و تخم مرغ ، شير و لبنيات
اين ويتامين در سوخت و ساز، پروتئين، چربي و مواد مغذي دخالت دارد.
-ترس از نور (فتوفوبی)
-زخم و التهاب گوشه لب
-خونريزي و سوزش زبان و اختلال در پرزهاي روي زبان
-پوسته پوسته شدن پوست ناحيه بين لب و بيني
-التهاب پوست دستگاه تناسلي
-سرخ شدن و سوزش چشم ها، ريزش اشك و احساس وجود شن در چشم
-جگر، گوشت، شير، تخم مرغ،
-سبزيجات، غلات و حبوبات (جوانه زدن غلات و حبوبات باعث افزايش ويتامين ب 2 موجود در آنها ميشود.)
-به مقدار فراوان در ماء الشعير
این ویتامین هم در آزاد شدن انرژی از پروتئین ،کربوهیدرات و چربی نقشش دارد.فشار خون را پایین می آورد و برای کاهش کلسترول مفید است.
کمبود شدید آن باعث بیماری پلاگر میشود که روی پوست، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی تاثیر میگذارد و بصورت درماتیت ؛ اسهال و افسردگی تظاهر میکند.
گوشت، منبع غنی نیاسین و غلات منبع متوسط.
نقش مهم اين ويتامين در واكنشهاي مربوط به سوخت و ساز پروتئين مي باشد. همچنین در ساختن هموگلوبولين در خون نقش فعال دارد.
-كاهش رشد و كم خوني
-تشنج به علت كاهش يك نوع اسيد ضروري در مغز
-ترك و تورم گوشه ي لب
-گيجي و استفراغ
-جگر، گوشت، ماهي، زرده تخم مرغ و شير
-غلات (برنج و جو و ...) و حبوبات (ماش و لپه) پوست نگرفته و سبوس دار
اين ويتامين نقش مهمي در ساختن سلولها و عوامل وراثت دارد. در سوخت و ساز قندها، چربيها و پروتئينها نقش دارد. براي رشد طبيعي و سلامت بافت هاي عصبي و تشكيل خون لازم و ضروري است.
کمبود ب12 باعث نوعی كم خوني شديد بنام کم خونی مگالوبلاستیک میشود.
همچنین باعث بروز مشكلات عصبي میگردد.
جگر، گوشت، تخم مرغ و شير و پنير