علائم پارگی رباط زانو عبارتند از درد زانو، تورم و احساس خالی کردن زانو ، همچنین ممکن است دامنه حرکتی مفصل زانو در افرادی که دچار پارگی رباط های زانو شده اند، محدود شود. اگر دچار چنین علائمی شدید با مراجعه به متخصص ارتوپدی و تشخیص آسیب دیدگی رباط صلیبی توسط ایشان، اقدامات درمانی را هرچه سریعتر آغاز نمایید.
رباط ACL یا همان رباط صلیبی قدامی اصلی ترین رباط نگهدارنده مفصل زانو است که از استخوان ساق پا (تیبیا) به استخوان ران پا (فمور) کشیده شده است. این رباط از حرکت استخوان ساق به سمت جلو یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری می کند و بدین ترتیب نقش مهمی در کنترل حرکت مفصل زانو دارد.
آسیب های وارد شده به رباط ACL ممکن است بر اثر چرخش زانو، برای مثال در هنگام دویدن و به طور ناگهانی تغییر جهت دادن (مثلا در بازی فوتبال یا بسکتبال) و یا بر اثر وارد شدن ضربه مستقیم به زانو (مانند زدن تکل در فوتبال) می باشد. برخی از بیماران اظهار می دارند، در هنگام آسیب رباط زانوی خود، صدایی از زانوی خود شنیده اند و پس از آن قادر به حرکت دادن زانوی خود یا راه رفتن نبوده اند. درد زانو ممکن است طی 24 ساعت اولیه پس از آسیب دیدگی افزایش پیدا کند.
رباط PCL ضخیم ترین و محکم ترین رباط در زانو است که از حرکت استخوان ساق به سمت عقب یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری می کند و بدین ترتیب حرکت مفصل زانو را کنترل می نماید. پارگی رباط PCL معمولا همراه با سایر آسیب ها به رباط یا ساختارهای دیگر زانو است. علائم پارگی رباط زانو معمولا زمانی ایجاد می شود که مفصل زانو در حین انجام ورزش یا طی یک تصادف رانندگی، بیش از حد و در خارج از دامنه حرکتی آن باز شود.
عوامل تعیین کننده در آسیب رباط زانو مربوط به فعالیت های ورزشی و احتمالا وجود نقایص بیومکانیکی در بدن (به طور مثال ضعیف بودن عضلات لگن و زانو) می شود. در برخی موارد ممکن است فرد به دلایلی، در برابر بروز پارگی رباط مستعد و آسیب پذیر باشد، اما در اغلب موارد، پارگی رباط بر اثر یک حادثه ناگهانی و شدید مانند حرکت چرخشی، سریع و ناگهانی زانو اتفاق می افتد. برخی از افراد معتقدند پوشیدن کفش فوتبال (که دارای میخ است) می تواند در بروز آسیب رباط زانو موثر باشد چون در حالی که زانو به سمت دیگری در حال چرخش است، کف پا روی زمین ثابت باقی می ماند. آسیب های پارگی تاندون ACL در بین ورزشکاران زن بیشتر شایع است. این موضوع می تواند ناشی از تفاوت های آناتومی یا هورمونی بدن زنان با مردان باشد.
متخصص ارتوپدی بعد از گرفتن شرح حال بیمار و سپس معاینه فیزیکی او می تواند به احتمال بروز پارگی رباط پی ببرد. در حین انجام معاینات فیزیکی، متخصص ارتوپدی از روش های مختلفی استفاده می کند تا بررسی نماید آیا زانو در هنگام انجام حرکات مختلف همچنان در راستای صحیح خود قرار دارد یا خیر. می توان تشخیص انجام داده را با استفاده از تصاویر اشعه ایکس یا اسکن ام.آر.آی تایید نمود. دکتر مهدی مویدفر، متخصص و جراح زانو، با به کار گیری دانش و تجربه خود می تواند مراجعه کنندگان محترم را یاری کند.
امروزه آسیب های تاندون نیز مانند سایر مشکلات ارتوپدی بخصوص میان ورزشکاران در سراسر کشور مبتلایان زیادی پیدا کرده است. برای برخورداری از بهترین درمان آسیب تاندون در اصفهان می توانید به مطب دکتر مهدی مویدفر به عنوان متخصص زانو، مراجعه و اقدام به رفع درد یا هر آسیب دیگری در ارتباط با تاندون نمایید.