از جمله بیماریهای تیرویید ،التهاب ان میباشد که به دو دسته حاد و تحت حاد تقسیم میگردد. در نوع حاد ،معمولا علایم از شدت بیشتری برخوردار است.بیمار از علایمی همچون تب،بیحالی و ضعف عمومی، درد شدید در ناحیه قدام گردن و گاهی برجستگی و قرمزی پوست قدام گردن مشهود است. در این مرحله گاهب درد بیماران را بیقرار مینماید.در ازمایشات فاکتورهای التهابی مانند شمارش گلبول سفید و ESR بالاست ولی عملکرد تیرویید در. ازمایشات نرمال است.
در سونوگرافی گاهی تجمع چرک در محل دردناک گردن مشهود است که در. موارد درد شدید،توصیه به تخلیه ترشحات و درمان انتی بیوتیک میگردد. درمان دارویی مناسب تجویز انتی بیوتیک اغلب خوراکی است و داروهای موثر بر عملکرد تیرویید مانند لوتیروکسین ،متی مازول و یا کورتونها نقشی در. درمان این بیماری ندارند.بازگشت عملکرد تیرویید به حالت نرمال ، پس از طی دوران عفونی قابل انتظار است و نظارت پزشک غدد در پیگیری و طول درمان و بررسی کارکرد تیرویید پس از اتمام درمان الزامیست.
این نوع تیروییدیت از شیوع کمتری برخوردار است و علت ان اغلب باکتریهای بیماری زا میباشند.نوع دوم تیروییدیت که شیوع بیشتری دارد ، تیروییدیت تحت حاد میباشد. این مشکل اکثرا بدنبال عفونتهای ویروسی سیستم تنفسی ایجاد میگردد و تظاهر اولیه بصورت درد ناحیه قدام گردن و گاهی برجستگی قابل لمس یا مشاهده در ناحیه تحتانی گردن میباشد. علاوه بر این علایم پرکاری تیرویید بصورت کاهش وزن، تعریق ، افزایش دمای بدن،ریزش مو ، بیقراری و لرزش دست و یا طپش قلب باعث مراجعه اولیه بیمار به پزشک میباشد.
درد میتواند شدید وَ یا خفیف باشد و یا حتی وجودنداشته باشد.در معاینه تیرویید دردناک و بزرگتر از سایز نرمال است و ممکن است گره تیرویید بصورت تکی یا چند تأیی قابل لمس باشد.در ازمایشات در أین مرحله ، پرکاری تیرویید و بالا بودن فاکتورهای التهابی دیده میشود. انجام سونوگرافی همیشه نیاز نیست و پس از معاینه در صورت نیاز توسط پزشک غدد توصیه میگردد. اسکن رادیوایزوتوپ تیرویید در مواردی که در تشخیص أولیه تردید وجود دارد توصیه میگردد ولی انجام روتین لازم نیست.
توجه
انجام نمونه برداری از گره تیرویید در صورت وجود ، در تیروییدیت تحت حاد جایگاهی ندارد و تصمیم گیری در مورد انجام نمونه برداری تا رفع کامل تیروییدیت توصیه میگرد.درمان تیروییدیت تحت حاد ، تجویز داروهای ضد التهاب مانند اسپرین ، بروفن میباشد و تعیین مقدار دارو توسط متخصصین غدد انجام میگردد. در مواردی که بیماری از شدت زیادی برخوردار است تجویز کورتیکواسترویید ضروری است.تیروییدیت تحت حاد نیاز به پایش درمان و بررسی ازمایشگاهی توسط پزشک معالجدارد و حتی پس از قطع دارو ،پیگیری بالینی و ازمایشگاهی تا بازگشت کامل عملکرد نرمال تیرویید الزامیست.