در اولين زير ذره بين عنواني كه براي روغن انتخاب شده بود باعث شد كه تعدادي از همكاران عزيز من كه در زمينه تصحيح وضعيت روغن در كشور تلاش كرده اند به من تلفن كنند تا بگويند كه عنوان انتخاب شده منصفانه نبوده و توليد روغن موجب رونق مرگ و مير نشده است.
ژورناليست ها معمولا به همين دليل عنوان هاي جذاب تهيه مي كنند تا عده اي كه فرصت خواندن مطلبي را هم ندارند، جذب عنوان شوند و مقاله را بخوانند و به دوستانشان زنگ بزنند البته من هم حق را به همكارانم مي دهم. آن عنوان را هم يكي از ژورناليست هاي با ذوق هفته سلامت كه بر روي مقاله اولين زير ذره بين گذاشته بود.
بله دريافت مقدار متعادل چربي براي سلامت جسم و روان ما لازم است، مي دانيم كه مغز ما، سلول هاي عصبي (نرون ها) كه مثل شبكه اي در تمام بدن ما گسترده است عمدتا از چربي ساخته شده اند. هورمون ها كه نقشي حياتي در كليه اعمال بدن ما دارند، بدون حضور چربي ساخته نمي شوند. چربي ها در ساختمان غشا، نازك سلول هاي ما نقش مهمي دارند.
بدون اين غشا سلول نمي تواند اعمال حياتي خود را انجام دهد. سلولهاي دستگاه ايمني براي انجام فعاليت هاي خود مثل ترشح آنتي بادي به كاركرد غشا سلولي وابسته اند. در حقيقت چربي ها مواد مغذي مهمي براي تنظيم كاركرد ايمني هستند، چربي ها ماده خام موادي هستند كه مسووليت هاي زيادي در اعمال حياتي ما از تنظيم فشار خون گرفته تا احساس درد دارند، علاوه بر اين دريافت چربي به مقدار كافي علاوه بر تامين انرژي مورد نياز براي جذب ويتامين هاي محلول در چربي لازم است. داده هاي اپيدميولوژيك نشان مي دهد كه رژيم هاي غذايي بسيار كم چربي، بروز بعضي از سكته هاي مغزي را افزايش مي دهد مثلا در بين خانواده اي ژاپني كه چربي و پروتئين حيواني در حد پاييني دريافت مي كنند، ميزان سكته مغزي هموراژيك بالا گزارش شده است.
مطالعات بزرگي در آمريكا نشان داده اگر چه رابطه اي قوي بين ميزان كلسترول بالا با بيماري هاي قلبي عروقي و سكته هاي مغزي و قلبي وجود داشته است ولي افرادي كه پايين ترين غلظت كلسترول را داشته اند، از خطر افزايش يافته سكته مغزي هموراژيك برخوردار بوده اند.
بنابراين در مصرف چربي و روغن هم مثل خيلي چيزهاي ديگر، تعادل و يا مصرف متعادل مهم است.هميشه از متخصصان تغذيه شنيده ايد كه بايد 30 درصد انرژي مورد نياز روزانه از چربي ها تامين شود يعني يك فرد با جثه متوسط و ميزان فعاليت متوسط روزانه 2000 كيلو كالري نياز دارد كه 30 درصد اين نياز يعني تنها 600 كيلو كالري را بايد از چربي و روغن دريافت كند.
يادمان باشد كه مقداري از چربي هايي كه مادر طي روز مصرف مي كنيم نامرئي هستند در اغلب مواد غذايي كه ما ممكن است مصرف كنيم، اين چربي ها وجود دارند، چند دانه پسته، يك شكلات، يك تكه كيك يا بيسكويت، يك ليوان شير، يك تكه پنير و حتي نان و البته در غذاهايي هم كه در وعده هاي نهار و شام مي خوريم از روغن و چربي استفاده مي شود.
توجه كنيم نوع چربي كه مي خوريم مهم است چربي هاي اشباع شده (جامد) و انواع ايزومروهاي ترانس كه در چربي هاي جامد وجود دارد، براي قلب و عروق خطري جدي به حساب مي آيد به طوري كه در اجلاس هاي مشورتي كه توسط سازمان هاي بين المللي برگزار مي شود دولت ها را موظف كرده است كه بايد ميزان اسيدهاي چرب ايزومري در منابع غذايي را پيگيري و كنترل كنند و تاكيد شده است كه دولت ها بايد تبليغات مربوط به غذاهايي را كه اسيدهاي چرب ترانس دارند متوقف كنند.
نقل از هفته نامه سلامت