خار پاشنه، یکی از مشکلات رایج در پایان است که ممکن است به دلیل فشار بیش از حد، استفاده از کفش های نامناسب یا تغییرات در ساختار پا ایجاد شود. این وضعیت معمولاً با درد یا تحریک در نقطه ی خاصی از پا همراه است و می تواند فعالیت های روزمره را مختل کند. در این مقاله، به بررسی علل خار پاشنه، علائم آن و روش های موثر برای درمان و تسکین درد این وضعیت خواهیم پرداخت.
خار پاشنه پا یکی از شایعترین علل درد پاشنه پا بوده که با درد و تورم رباط کف پا ( رباطی که استخوان پاشنه را به انگشتان وصل میکند ) همراه است.
علایم، شامل دردی خنجری، تیز و برنده میباشد که معمولاً صبحها بعد از بیدار شدن از خواب و به هنگام برداشتن اولین قدم درد شدیدی کف پای بیمار را فرا میگیرد، انگار چیزی در کف پا کشیده میشود وبیمار در کف پا سوزش شدیدی احساس می کند.اصولا درد، با گرم کردن کف پا بهتر شده، اما با ایستادن طولانی در یکجا و یا بلند شدن از وضعیت نشسته به ایستاده مجدداً شروع میشود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: راهکارهای درمان خار پاشنه
بیشترین میزان شیوع خار پاشنه در سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی است.اما از مهمترین علل بروز این بیماری در سنین پایین تر انجام فعالیتهایی مانند دویدن طولانی، باله و انجام ورزشهای هوازی بوده که موجب میشود تا فشار زیادی به پاشنه و بافت های متصل به آن وارد شود.
صافی کف پا، زیاد بودن قوس کف پا، راه رفتن با الگوی غلط و نامناسب، افزایش وزن و راه رفتن با پای برهنه از عوامل مستعد کننده ابتلا به خار پاشنه و التهاب تاندون کف پا هستند.
۱- فشار به عصب کف پا ( عصب باکستر، Baxter’s nerve )
۲- فاشئیت کف پا وخار پاشنه
۳- از بین رفتن چربی کف پا
۴- التهاب تاندون آشیل
۵- ترک خوردگی استخوان کف پا ( Stress fracture of the Calcaneus )
۶- دیسک های کمر که موجب درد انتشاری به کف پا می باشند
برای مطالعه بیشتر بخوانید: مراحل درمان خار پاشنه
بعد از مراجعه بیمار به کلینیک درد، ابتدا فوق تخصص درد نقاط حساس و دردناک کف پا را هنگام معاینه بررسی میکند یک فوق تخصص درد با تجربه ، با تعیین محل درد به علت بروز آن پی می برد.معمولاً انجام آزمایش ضروری نیست و علت، با تعیین محل درد با کمک معاینه تشخیص داده میشود. گاهی فوق تخصص درد عکس ساده اشعه ایکس و یا حتی ام آر آی برایتان تجویز می کند تا علل دیگر درد پاشنه که در بالا توضیح داده شد ( مانند شکستگی فشاری یا تحت فشار قرار گرفتن عصب ) بررسی شود.
گاهی اوقات در عکس ساده اشعه ایکس یا ام آر ای خار استخوانی دیده میشود که از استخوان پاشنه بیرون زده است. در گذشته خارهای استخوانی متداولترین علت درد پاشنه پا شناخته می شد و تنها راه درمان آنها را عمل جراحی باز می دانستند (در روش قدیمی) که در این عمل زائده خاری از استخوان پاشنه پا برداشته می شد. اما واقعیت این است که بسیاری از افراد دارای خار استخوانی پاشنه پا هستند و هیچ علامت یا دردی در پاشنه پا ندارند. بنابراین در همه افراد نیاز به جراحی نیست و روش های کاهش درد برای درمان کفایت می کند.
۱۵ تا ۲۰ دقیقه در روز به کاهش التهاب و تورم ناحیه کمک میکند.بعد از سه روز از شروع در کمپرس گرما را نیزمیتوانید جهت کاهش درد بکار بگیرید.
آتل شبانه خار پاشنه مانع کوتاه شدن تاندون کف پایی میشود .این آتل باید ۴ تا ۱۲ هفته استفاده شود.
در برخی موارد تزریق آمپول برای خار پاشنه به کاهش التهاب و درد خار پاشنه پا کمک می کنم. تزریق خار پاشنه با استفاده از ترکیب استروئید همراه با داروی بیحسی صورت می گیرد. این تزریق در برخی موارد تحت گاید سونوگرافی انجام می شود. درد بعد از تزریق آمپول خار پاشنه یا شعله وری کورتیزون، پدیده ای است که به صورت دردی شدید، در اولین روزها بلافاصله بعد از تزریق خار پاشنه ایجاد می گردد و حتی ممکن است شدت آن از درد قبلی شما نیز بیشتر باشد. این پدیده در تعداد کمی از بیماران اتفاق می افتد و بعد از ۷۲ ساعت بطور کامل از بین می رود و درد شما تسکین می یابد.
یکی از بهترین و جدیدترین روشهای درمانی برای خار پاشنه و التهاب رباط کف پا ، پی آر پی کف پا زیر دید مستقیم سونو گرافی ( جهت افزایش دقت در تزریق ) توسط فوق تخصص درد، می باشد. که در سه نوبت با فواصل سه تا چهار هفته انجام می شود.در این روش با تزریق پی آر پی که حاوی سلول های رشدی است، ترمیم ناحیه آسیب دیده توسط این سلول ها و فاکتورهای ترمیمی و رشدی به سرعت صورت می پذیرد.
اکثر پزشکان درد به بیماران توصیه میکنند تا حرکتهای کششی پا را انجام داده، و تا چند روز پس از تزریق، از انجام فعالیتهای سنگین بپرهیزند.
مراقبتهای بعد از تزریق خار پاشنه مواردی هستند که به تسریع در بهبودی و پیشگیری از عود مجدد کمک می کنند که در ادامه به آنها اشاره می شود:
با رعایت این مراقبت ها، می توانید بهبودی خار پاشنه پا را تسریع کرده و از بروز مجدد آن جلوگیری نمایید.
نسخه اصلی مطلب همه چیز در مورد خار پاشنه پا را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.