گرفتگی بینی شکایت شایعی است و نباید آنرا با تنگی نفس و یا مشکلات دیگری که به بینی مربوط نیست اشتباه گرفت. انسداد بینی، بیماری نیست بلکه علامت است و درمان آن بسته به علت زمینه ای متفاوت است. بیماری هایی که موجب اختلال تنفس از راه بینی میشوند موجب بازماندن بیمار از تحصیل، کسب و کار و فعالیتهای روزمره شده و درمان آن هزینه قابل توجهی به جامعه تحمیل میکند. گرفتگی بینی از جهات مختلف بررسی میشود. گرفتگی ممکن است دایمی یا گاهگاهی و یکطرفه یا دوطرفه باشد. گاهی هم بطور متناوب یک سمت باز و سمت دیگری گرفتگی پیدا میکند. البته بطور طبیعی در اغلب مواقع فقط یک سمت بینی کار میکند. یعنی یک سمت بسته و سمت مقابل باز است و پس از چند ساعت جای آنها عوض میشود و حفره ایکه باز بود بسته میشود و برعکس که به آن سیکل بینی گفته میشود. افرادیکه مشکل تنفس بینی ندارند معمولا متوجه این سیکل نمیشوند در حالیکه در صورت وجود مشکل در مسیر تنفس بینی، فرد بوضوح متوجه سیکل بینی و باز و بسته شدن متناوب حفرات بینی میشود.
گاهی علایم همزمان دیگری نیز وجود دارد که به تشخیص علت گرفتگی کمک مینماید:
آبریزش یا ترشح بینی یا ته حلق، عطسه، سردرد ، درد صورت یا احساس پری صورت، خونریزی بینی، گرفتگی گوش، کاهش بویایی، توده صورت یا گردن.
علایم هشدار :
همراه بودن گرفتگی بینی با برخی علایم ممکنست نشاندهنده جدیتر بودن مشکل و نیاز به بررسی بیشتری است: گرفتگی گوش، خونریزی بینی، گرفتگی مداوم بینی در بیماریکه قبلا مشکل تنفس بینی نداشته است، تورم صورت و برخی علایم دیگر.
تاثیرات گرفتگی بینی
در چند هفته اول بعد از تولد، نوزاد فقط از طریق بینی تنفس میکند، لذا گرفتگی بینی در این مقطع زمانی براحتی قابل تحمل نیست. در ماههای بعدی بتدریج کودک یاد میگیرد که در صورت گرفتگی بینی با دهان تنفس کند.تنفس دهانی باعث عوارض و مشکلاتی میشود. هوا هنگام عبور از بینی از روی شاخکها میگذرد. شاخکها هوا را مرطوب و گرم میکنند. از طرفی آناتومی داخل بینی طوری آفریده شده که بسیاری از ذرات معلق در هوا درون بینی رسوب کرده و در ترشحات موجود در دیواره های بینی بدام میفتند. در صورت انسداد بینی و تنفس دهانی، هواییکه به ریه میرسد، سرد، خشک و دارای عوامل بیماریزا خواهد بود. شکل و عملکرد بینی انسان در بین تمام پستانداران منحصربفرد بوده و این توانایی را به انسان داده که در محیطهای متنوع با آب و هوای گوناگون زندگی کند و شرایط محیطی مختلفی را تحمل کند.تنفس با دهان سبب جابجایی فک تحتانی و تنگتر شدن مسیر تنفس و ایجاد خرخر میشود.
باز ماندن دهان بتدریج سبب خشکی دهان و غلیظ تر شدن ترشحات میشود که میتواند اثرات منفی بر بهداشت دهان و دندان داشته باشد و بسیاری از بیماران از خشکی دهان بویژه هنگام صبح شاکی هستند.اگر در کودکان بعلت اختلال تنفس با بینی، تنفس دهانی بمدت زیادی ادامه یابد باعث تغییرات در رشد فک و اجزای دیگر صورت میشود. چانه و لبها کوچکتر از معمول بوده و دهان همیشه باز است. دندانها بدرستی روی هم جفت نمیشوند و صورت حالت دراز و کشیده و باصطلاح کتابی دارد.علاوه بر این انسداد مزمن بینی در کودکان از علل زمینه ساز شب ادراری ، بیش فعالی و اختلالات تحصیلی است.در قسمت بعدی در مورد علل مختلف گرفتگی بینی صحبت خواهد شد.
طراحی سایت شخصی بستری را برای شما فراهم می کند تا بتوانید با استفاده از آن کسب و کار، محصولات و خدماتی که ارائه می دهید را در دنیای وب معرفی نمایید. شما می تواند ساخت وب سایت خود را به ما بسپارید و در قبال آن به طور چشمگیری با افزایش رتبه سایت خود مواجه شوید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.