پا درد میتواند گز گز یا سوزش کف پا خفیفی باشد که مدام میگیرد و ول میکند یا درد تضعیف کننده ای که خوابیدن، راه رفتن یا انجام فعالیت های روزانه را مختل میسازد. این درد به اشکال مختلفی مانند ضعف رفتن ساق پا وجود دارد، در برخی از بیماران به شکل درد خفیف و ممتد، زق زق، درد شدید، یا سوزش وجود دارد و میتواند با علائم دیگری نظیر حس سوزن سوزن شدن و/یا ضعف یا بی حسی پا نیز همراه باشد. درد پا ممکن است به دلیل مشکلی در ناحیه پا باشد و یا به دلیل مشکلی در قسمت تحتانی کمر یعنی جاییکه عصب سیاتیک شروع شده، و سپس در مسیر عصب (که سیاتیک نامیده میشود) قرار میگیرد. به همین دلیل، تشخیص پا درد، درد ساق پا، و/یا ضعف و بی حسی مچ، ساق یا کف پا در افراد باید از طریق معاینه قسمت تحتانی کمر انجام شود.
گزگز ، خواب رفتن ، بی حسی ، سوزش پا
تمامی پا درد هایی که ناشی از مشکلات قسمت تحتانی کمر هستند به یک شکل نمود پیدا میکنند. پا دردی که ناشی از مشکلات کمر است اغلب علائم دیگری نیز دارد اعم از ضعف یا بی حسی ساق پا، یا درد قسمت پایین پا، همچنین نوع درد در هر بیمار متفاوت است.برخی از علائم معمول پا درد در زیر آورده شده است:
سوزش :
برخی از افرادی که مبتلا به پا درد هستند در قسمت تحتانی کمر و باسن احساس درد شدیدی دارند که گاه تا پایین پا نیز سرایت میکند، در حالیکه افراد دیگر از درد متناوبی شکایت دارند که از قسمت تحتانی کمر و پشت پاها آغاز شده و معمولاَ تا ساق پا ادامه دارد. کلماتی که بیماران برای توضیح این نوع سوزش به کار میبرند عبارتند از تیر کشیدن و زق زدن که معمولاَ شبیه به شوک الکتریکی است. برخلاف بسیاری ازاشکال مختلف کمر درد که اغلب درد خفیفی است، برای خیلی از بیماران درد پا بسیار دشوار و تَقریباَ غیر قابل تحمل است. این نوع درد سوزناک زمانی پیش می آید که یک ریشه عصبی در قسمت تحتانی ستون فقرات تحریک شود ، که اغلب سیاتیک نامیده میشود.
بی حسی یا سوزن سوزن شدن پا :
افرادی که درناحیه پا احساس «خواب رفتگی» میکنند و سپس به تدریج به حالت عادی برمیگردند، میدانند که بی حسی پا به چه شکل است. عدم احساس فشار، گرما و سرما به منزله قطع عصب است. بر خلاف بی حسی های کوتاه مدت اندام خواب رفته، بی حسی ناشی از مشکل کمر میتواند تقریباَ مداوم و پیوسته باشد و زمانیکه فرد در پاها احساس خواب رفتگی کرد، امکان راه رفتن و رانندگی برای او وجود ندارد. نشانه های معمول این مشکل میتواند احساس سوزن سوزن شدن خفیف باشد یا بی حسی کامل پاها.
ضعف ( افتادگی مچ پا ) یا سنگینی :
در اینجا مشکل عمده این است که ضعف و سنگینی پا باعث ایجاد اختلال در حرکت میشود. بنابر توضیحات بیماران، حسی از کشیدگی قسمت پایینی پا و ساق پا احساس میشود یا اینکه نمیتوانند در زمان راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها، پای خود را به راحتی حرکت دهند، این مشکل میتواند برای مثال به دلیل واکنش کند یا ضعیف باشد. بیمارانی که دچارافتادگی مچ پا هستند نمیتوانند بر روی پاشنه های خود راه بروند، مچ پاهایشان را حرکت دهند و یا بر اساس الگوی معمول راه رفتن بر روی پنجه و پاشنه راه بروند.
درد متناوب :
این نوع درد معمولاَ در ناحیه باسن احساس میشود، بنابراین از نظر تکنیکی ، پا درد نیست بلکه ممکن است شکلی از درد باشد که در ناحیه پاها حس میشود. همچنین میتواند دردی باشد که معمولاَ از باسن شروع شده و تا پاها ادامه دارد. این نوع درد معمولاَ «درد عصبی» است و با تیر کشیدن و ضربه زدن مغایرت دارد. معمولاَ تنها در یک طرف بدن ایجاد میشود و به آن سیاتیک یا رادیکولوپاتی کمری میگویند. این درد اغلب با کشش، راه رفتن یا دیگر حرکات ملایم تسکین می یابد.
پا درد موضعی :
اگر پا درد به طرز شدیدی در زمان ایستادن ، نشستن و یا راه رفتن بدتر شود ، میتواند نشان دهنده مشکلی در قسمت خاصی از آناتومی ناحیه تحتانی کمر باشد. میتوان برای تسکین درد، بدن را در وضعیت راحت تری قرارداد. برای مثال، خم شدن به جلو میتواند تنگی کانال نخاعی را تسکین دهد، در حالیکه چرخاندن (همانند چرخش در بازی گلف) می تواند مفصل فاست که به کشاله ران و درد پا مرتبط است را افزایش دهد.