قطعا یکی از جذاب ترین و مهیج ترین تجربه های زندگی هر خانمی ، زایمان اوست ؛ تجربه ای که به دردناک بودن ، معروف است اما می توان آن را طوری تسهیل کرد که در عین حال که بدون درد است ، فرد مجبور نشود تن به تیغ سزارین و عوارض بیهوشی عمومی بسپارد . حق هر انسانی است که در دنیای مدرن طب امروز، بیدردی را طلب کند و برای همین است که بیماران نیز از کشیدن و پرکردن دندان تا سردرد و درد زایمان را با حداقل درد میخواهند.القاء بی دردی به روش اپیدورال روشی است که در آن مادارن هنگام زایمان بدون اینکه هیچ دردی احساس کنند می توانند راه بروند فعالیت کنند و در زایمان نوزاد خود شرکت فعال داشته باشند . این روش به عنوان بهترین و امن ترین روش در کشورهای پیشرفته شناخته شده است .
عمده ترین علت انجام سزارین به عنوان روش انتخابی مادران جوان ترس از درد های زایمان است که انجام این روش در کاهش استرس و ترس این مادران و تبدیل زایمان به رویایی شیرین بسیار موثر بوده است .معنای بی دردی اپیدورال از بین رفتن درد های زایمان به صورتی است که حس پاهای مادر باردار برای راه رفتن و حرکت کرن حفظ می شود . داروی به کار رفته همان داروی بی حسی است که در اطراف اعصابی تزریق می شود که احساس درد را در هنگام زایمان منتقل می کنند . در صورتی که به هر دلیل امکان ادامه زایمان نباشد مثل کندگی جفت ، زجر جنین و نیاز به سزارین اورژانسی باشد با ادامه همان تکنیک اپیدورال و بدون نیاز به بی هوشی عمومی می توان سزارین را انجام داد .
به طور کلی زایمان طبیعی سه فاز مرحله دارد :
1 . فاز اول : که از شروع درد های زایمان به صورت پراکنده تا باز شدن کامل دهانه رحم است .
2 . فاز دوم : باز شدن کامل دهانه رحم و وارد شدن سر نوزاد به کانال تا خروج کامل است .
3 . فاز سوم : خروج نوزاد تا خارج شدن جفت است .
بی دردی هنگامی انجام می شود که دهانه رحم به میزان حدود 4 سانتی متر باز شده باشد و سر نوزاد به سمت کانال حرکت کرده باشد . تا این مرحله درد های زایمان به طور پراکنده و نامنظم است ، با شروع اپیدورال و بی درد شدن مادر روند زایمان سرعت بیشتری یافته و باز شدن کامل دهانه رحم با سرعت بیشتری انجام می شود . این مرحله حدود یک تا سه ساعت طول می کشد و مادر هیچ دردی احساس نمی کند . ضربان قلب و فشار خون و میزان اکسیژن خون مادر در تمام مدتی که بی دردی انجام می شود تحت کنترل است .
چه کسانی نمی توانند از تکنیک اپیدورال بهره ببرند :
1 . اگر خود فرد امتناع کند .
2 . کسانی که بی آبی آنها شدید است و جبران نشده است .
3 . در محل تزریق دارو در کمر عفونت دارند .
4 . کسانی که به دارو های بی حسی حساسیت دارند .