پلاسما غنی از پلاکت (PRP)
طی سالیان اخیر سلول درمانی و استفاده از فاکتورهای رشد و نیز کاربرد سلولهای بنیادی در درمان بیماریها به بحث داغ در کلیه ی جوامع علمی در رشته های مختلف پزشکی تبدیل شده است
PRP یا پلاسما غنی شده از پلاکت (پلاسمای حاوی پلاکت غلیظ شده) به عنوان یک منبع غنی از فاکتورهای رشد پلاکتی که باعث تسریع ترمیم می شود در سالهای اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
رشته پوست نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مقالات متعددی راجع به اثر بخشی PRPدر بیماریهای پوست و مو به خصوص درمان ریزش مو و جوانسازی پوست هر روز بر روی webقرار می گیرد.
PRPدر واقع پلاسما خون خود فرد می باشد که بطور مستقیم با گرفتن 8-10 سی سی خون وریدی و سپس سانتریفیوژ آن حاصل می شود بنابراین این ماده به عنوان یک منبع کاملا اتولوگ فاکتور رشد فاقد خطر احتمال انتقال بیماریهای ویروسی منتقل از راه خون مانند ایدز و هپاتیتBمی باشد و باعث تحریک واکنش ایمنی بر ضد ماده خارجی در بدن فرد نخواهد شد.
در واقع PRPبه عنوان منبع تغلیظ شده پلاکتهای خون که حجم پلاکت در آن تا 5 برابر طبیعی تغلیظ شده است،عمل می کندو به دلیل شکسته شدن پلاکت حاوی مقادیر زیادی فاکتور رشد خواهد بود که باعث تحریک ترمیم در بافتهای نرم مانند پیاز مو می گردد.پلاسمای حاصل از سانتریفیوژ خون بعد از افزودن ماده فعال کننده پلاکتی در سرنگ کشیده شده و به موضع پیاز مو یا پوست سر تزریق می شود.
مقالات متعددی در مورد اثر بخشی PRPدر جوانسازی پوست،بهبود ریزش مو،بهبود تیرگی پوست،درمان جای زخم،اسکار عمل،آکنه و تیرگی اطراف چشم وجود دارد.PRPقادرست باعث توقف ریزش موی فعال در ریزش موی تیپ زنانه و مردانه شودو نیز قادرست پروسه نازک شدن و مینیاتوری شدن مو که ناشی از ریزش موی تیپ مردانه است را متوقف کند.
قانون ثابتی در مورد جلسات درمان با PRPوجود نداردو مقالات متعدد از فواصل به کوتاهی هر 2تا3 هفته یکبار تا به طولانی بودن هر 3ماه یکباریا بیشتر را توصیه می کنند.این روش کاملا سرپایی بوده و پس از خاتمه تزریق فرد قادراست همه ی فعالیت طبیعی خود را انجام دهد.از آنجا که در روش PRPاحتیاج به بیهوشی یا دستکاری مهم جراحی مانند پیوند مو نیست و نیز فاکتورهای خونی خود فرد به عنوان مخزن فاکتور رشد عمل می کند لذا یک متد کاملا کم عارضه می باشد و به نظر می رسد حداقل در 30تا40 در صد افراد بتواند باعث افزایش رویش مو و ضخیم شدن موها شود.
در مواردیکه از PRPجهت جوانسازی پوست و نیز درمان تیرگی اطراف چشم استفاده شده است نیز نتایج بسیار رضایت بخشی گزارش شده است.اما این حیطه جدید همچنان نیاز به مطالعات وسیعتر و کنترل شده تر دارد.