افزایش شیوع سرطان بخصوص سرطلن سینه باعث نگرانی و استرس در بین خانمها شده است. بسیاری از مشکلات ایجاد شده درپستان ناشی از سرطان نیست ، و ممکن است مربوط به تغییرات هورمونی و یا تغییرات فیزیولوژیک ایجاد شده در اثر افزایش سن باشد ولی هرگونه تغییری باید توسط پزشک بررسی شود تا در صورت وجود بدخیمی ، با اقدامات لازم سرطان زودتر تشخیص داده شود. آنچه حائز اهمیت است این است که هرگونه تغییری باید مهم در نظر گرفته شده و به پزشک ارجاع شود و هر خانمی خود را موظف و متعهد به انجام غربالگری روتین در فواصل منظم و توصیه شده کند.
معمولا خانمها با یکی از این شکایت ها به متخصص زنان مراجعه میکنند.
هرچند سن ایجاد سرطان پایین امده اما میتوان گفت بیشتر توده هایی که در سنین 50-20 سال لمس میشوند بدخیم نیستند.با اینحال در صورت لمس هر توده جدیدی در پستان باید به پزشک مراجعه کنید.
اکثر خانمها چند روز قبل از شروع سیکل قاعدگی دچار دردهایی در هر دو سینه می شوند که به علت تغییرات هورمونی ایجاد شده و با اتمام سیکل از بین می رود. این دردها نگران کننده نیستند.منشأ بعضی دردها ارتباطی به سیکل قاعدگی ندارند وممکن است قفسه سینه ، سیستم گوارشی ، عضلات ، مهره ها ، قلب و تعداد کمی نیزبه علت مشکلات خود پستان باشد.در اینصورت حتما باید به پزشک زنان مراجعه کنید
مجاری شیری هم مانند بسیاری دیگراز غدد بدن بطور طبیعی و فیزیولوژیک دارای ترشحات است که ممکن است شیری و یا مایل به قهوه ای یا سبز باشد و معمولا با دستکاری خارج می شود.ترشحات نوک سینه ممکن است شیری رنگ ، آبکی ، سبز ، زرد، کاهی ، خونی و یا قهوه ای باشد. خروج مایع شیری ( گالاکتوره ) ازهردو سینه در دوران غیر شیر دهی و بدون دستکاری نیاز به بررسی دارد اما جای نگرانی نیست.خروج ترشحات خونی و یا .... بطور خودبخودی نیاز مند بررسی توسط پزشک متخصص زنان می باشد چرا که گاهی سرطان پستان با ترشحات غیر طبیعی بروز میکنند
تغییرات پوست روی سینه و یا نواحی اطراف ان مانند قرمزی ، پوسته پوسته شدن ، ورم ، خارش ، پوست پرتغالی شدن مراجعه به پزشک ضروری است .هرچند ممکن است علت مهمی نداشته باشد اما میتواند یکی از علایم سرطان سینه نیز باشد
اگرتورفتگی نوک سینه مادرزادی نبوده و مربوط به زمان شیردهی هم نباشد ممکن است یکی از علایم سرطان پستان باشد وباید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه شود.
سایز سینه ها ممکن است کمی با هم متفاوت باشد اما اگر این مشکل اخیرا ایجاد شده به پزشک مراجعه فرمایید.
1- روش صحیح معاینه سینه را حتما یاد بگیرید.
2- معاینه راهرماه خودتان و هر 6 ماه توسط پزشک متخصص زنان انجام دهید.
3- بهترین زمان جهت معاینه سینه در خانمهای غیر یائسه ، در طی هفته اول پس از اتمام قاعدگی ودر خانمهای یائسه در یک روز مشخص در هر ماه میباشد.
4- بهترین راه تشخیصی توده ها در سن زیر 30 سال سونوگرافی سینه است.
5- در صورت ایجاد هر گونه مشکل جدید در پستان حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه فرمایید. گرچه در بسیاری موارد نیاز به اقدام اورژانسی نیست اما تأخیر در مراجعه ممکن است مشکل را شدیدتر کند.
6- تغذیه صحیح از جمله پرهیز از مواد چرب و غذاهای سرخ کرده ، فست فود و کارخانه ای و نیز ورزش منظم و کاهش وزن در پیشگیری از مشکلات جدی تر پستان و سرطان سینه بسیار مؤثر است.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و فوق تخصص زنان زایمان ، نازایی و آی وی اف دراصفهان
نسخه اصلی مطلب مشکلات شایع پستان را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.