تغذیه در دوران بارداری :
تغذیه در تمامی مراحل زندگی به علت نقشی که در تکامل جسم و توانمندی ذهنی و جسمی انسان دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است . علت توجه به تغذیه در بارداری ، سلامت مادر و تأمین مواد غذایی مورد نیاز برای رشد و نمو جنین می باشد .
در بارداری میزان نیاز به کربوهیدرات ، ویتامین ، پروتئین ، چربی و مواد معدنی افزایش می یابد آنچه مهم است رعایت تنوع و تعادل و تعداد در برنامه غذایی روزانه است برای داشتن رژیم غذایی متعادل و متنوع ، لازم است روزانه از چهارگروه اصل غذایی استفاده شود .
1. گروه نان و غلات :
شامل برنج ، ماکارونی ، گندم ، جو ، ذرت میباشد که 7 تا 11 سهم در روز است که به طور مثال یک سهم شامل مقادیر زیر است . یک برش از نان سنگک یا بربری به اندازه یک کف دست به ابعاد 10*10 یا 4 برش نان لواش یا یک لیوان غلات پخته یا نصف لیوان غلات خام بهتر است از نان های سبوس دار مانند سنگک و بربری استفاده شود و برنج به صورت کته مصرف شود و مواد غذایی این گروه با حبوبات مثل (عدس پلو ، نخود پلو ، لوبیا پلو) مصرف شود .
2. گروه میوه و سبزی :
الف : تعداد میوه توصیه شده 3 تا 4 مهم میباشد که هم سهم معادل یکی از مقادیر زیر است :
یک عدد سیب ، یک عدد پرتقال یا موز متوسط ، نصف لیوان کمپوت یا میوه پخته ، 3 عدد زردآلو ، نصف لیوان حبه انگور ، 4/1 طالبی متوسط ، نصف لیوان آب میوه ، 3/1 لیوان آب لیموترش ، 2 قاشق غذاخوری میوه خشک ، بهتر است میوه هنگام صبحانه صرف شود .
ب : مقدار توصیه شده سبزی مثل هویج ، گوجه ، کدو ، سیب زمینی 4-5 سهم در روز است که هر یک سهم معادل معادل یک لیوان سبزی خام برگ دار ، سالاد سبزیجات و یا نصف لیوان سبزی پخته است .
3. گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها :
شامل گوشت سفید و قرمز، ماهی، دل جگر، تخم مرغ، حبوبات(عدس، نخود،لوبیا) و مغزها مثل پسته ، گراز بادام، که مقدار توصیه شده 3 سهم در روز است که معادل یکی از مقادیر زیر است60 گرم گوشت قرمز یا ماهی یا مرغ ، نصف لیوان حبوبات خام یا یک لیوان حبوبات پخته، یک عدد تخم مرغ یا نصف لیوان از مغزها تخم مرغ بهتر است به صورت اب پز سفت باشد و خوردن ماهی هایی که جیوه بالا دارند توصیه نمی شود.
4. شیر و لبنیات :
شامل شیر ، ماست، پنیر، بستنی، دوغ کشک است . مصرف حداقل 3تا 4 سهم در روز توصیه میشود ، هر سهم معادل یکی از مقادیر زیر است یک لیوان شیر ، یک لیوان ماست ، 45 -60 گرم پنیر کم چرب ، یک لیوان کشک و 5/1 لیوان بستنی
5. گروه متفرقه :
انواع شیرینی ، روغن، کره، خامه، شکر، نمک، شکلات، چاشنی ها و نوشیدنی ها است که مصرف این مواد در حداقل مقدار توصیه می شود.
ورزش در بارداری :
زنانی که قبل از بارداری به طور مرتب ورزش می کردند باید دفعات ان را کاهش دهند تنیس، اسکی، کوهنوردی، شیرجه ورزش های رزمی در بارداری توصیه نمی شود ، پیاده روی ، شنا، دوچرخه سواری در بارداری مناسب است.
روابط جنسی :
تغییرات دوران بارداری مانند بزگ شدن پستان ها ، پر خونی لگن ، تهوع ، سرگیجه ، بزرگی و تغییرات شکم و پرینه بر روی فعالیت جنسی و ارضا شدن تاثیر می گذارد، گرچه تمابلات جنسی در نیمه اول بارداری کاهش می یابد ولی اغلب در نیمه دوم بیشتر می شود.
مقاربت تا زمانی که زن باردار احساس ناراحتی ندارد ویا ممنوعیتی از نظر پزشک ندارد مانعی ندارد. مقاربت برای جنین مشکل ایجاد نمیکند زیرا جنین داخل رحم و درون کیسه آب قرار دارد .در دوران بارداری بخصوص در ماههای آخر از وضعیت مناسبی مانند پهلو به پهلو یا قرار گرفتن زن باردار در بالا برای ارتباط جنسی استفاده شود . بعضی از خانم ها پس از نزدیکی دچار درد زیر دل یا کمر میشوند که معمولا با ماساژ دادن ، درد آن ناحیه کمتر می شود .