آرتروز زانو از علل شایع مراجعه بیماران به كلینیك ها می باشد. آرتروز در واقع با گذشت سن و ساییدگی مفصل بوجود می آید .لذا فشار روی مفصل زمان بروز آرتروز را تسریع می كند.آرتروز در واقع ساییدگی غضروف مفصلی است.آرتروز از سن 30 تا 40 سالگی شروع می شود ولی علت اصلی آن هنوز مشخص نیست.در خانمها از آقایان شایعتر است در شكل خوردگی غضروف مفصلی كه در آرتروز شدید زانو دیده می شود نمایان است.
وزن زیاد، بالا و پایین رفتن از پله ها بطور مكرر عدم ورزش صحیح عاملی برای بروز آرتروز خواهد بود.ورزش غلطمی تواند عاملی برای ایجاد آرتروز باشد.
خشكی مفاصل و درد از شكایات اصلی این بیماران می باشد.در آرتروز بیشتر قسمت داخلی مفصل زانو ساییده می شود و لذا انحراف زانو به شکل زانوی پرانتزی ایجاد خواهد شد.
شرح حال و ارتباط صحیح با پزشك در تشخیص و درمان مناسب موثر است.
هیچ فردی محكوم به گرفتن آرتروز نیست بهترین كار پیشگیری است با برنامه صحیح می توان زمان بروز آرتروز را به تعویق انداخت و یا عوارض آنرا به حداقل رساند.
مهمترین این تغییرات شامل کاهش وزن است. بسیاری البته نه همه کسانی که استئوآرتریت زانو دارند، چاق هستند و این وزن زیاد موجب میشود فشار بیشتری به زانو وارد شده که نتیجه آن افزایش شدت درد و پیشرفت بیماری است. گاهی اوقات کاهش فقط چند کیلو گرم وزن میتواند درد زانو را تا حد زیادی کاهش داده و کارآیی زانو را افزایش دهد.
بیمار باید تا حد امکان از دو زانو و چهار زانو نشستن اجتناب کرده و تا حد امکان برای نشستن از صندلی و برای خوابیدن از تختخواب استفاده کند. توالت های سنتی فشار زیادی را به مفصل زانو وارد میکنن. پس به بیماران توصیه میشود تا از توالت های به اصطلاح فرنگی استفاده کنند. استفاده از پله برای این بیماران مناسب نیست و راه پیمایی بر روی زمین های سراشیب یا سربالایی مشکل بیمار را بیشتر میکند.نوع ورزش های آرتروز زانو که بیمار انجام میدهد هم مهم است. بیمار باید از ورزش هایی که شامل دویدن و جهیدن هستند اجتناب کند. شنا و دوچرخه سواری ورزش های مناسبی برای استئوآرتریت زانو هستند.
داروهای ضد التهابی غیر استروییدی كه در كاهش درد موثرند.ولی هدف ما در آرتروز کاهش درد نیست .
۱ ـ گروه كورتونها كه صدمه به مفصل را كاهش می دهد.
۲ ـ تزریق غضروف سازها كه تاثیرات مفید آن به اثبات نرسیده است گرچه باعث كاهش درد می شوند
طب سوزنی در صورتیكه همراه با برنامه توانبخشی باشد یكی از روشهایی است كه تاثیر آن روی آرتروز در مجامع بین المللی به اثبات رسیده است و كمك شایانی به بیماران خواهد كرد .
تاثیرات مفید آن بسته به نوع لیزر انتخابی و دانش تیم درمانی متفاوت است .(به بحث لیزر درمانی مراجعه كنید).
جراحی آرتروز زانو در انحراف شدید زانو یا ساییدگی شدید در ورزشکاران حرفه ای در شرایط خاص بسته به نوع صدمه با متدهای مختلف ضرورت دارد.
استفاده از این وسایل مانند عصا، کفش های مخصوص و یا استفاده از زانوبند میتواند کمک کننده باشد. کفش های آرتروز در شرکت تولید تجهیزات ارتوپدی فنی R&R تولید و عرضه می شوند.
نسخه اصلی مطلب پیشگیری و درمان آرتروز زانو را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.