بیماران سرطانی و اطرفیان آنها باید از یک رژیم غذایی برای بیماران سرطانی مطلع باشند زیرا این افراد با انجام هر دوره شیمی درمانی دچار تغییرات در سیستم بدن می شوند .باید باور داشت که تغذیه و رژیم غذایی مناسب می تواند به کاهش عوارض شیمی درمانی کمک کند. بسیاری از پزشکا و آنکولوژیست ها معمولاً بیمارانشان را به متخصص تغذیه ارجاع نمی دهند،درحالی که در ابتدای شیمی درمانی این موضوع بسیار مهم است.اولین سوالی که یک بیمار مبتلا به سرطان و به خصوص سرطان سینه از ما می پرسد این است که چه غذایی در طول شیمی درمانی نباید بخوریم.چرا نباید بخوریم و چه غذایی را اگر بخوریم برایم مفید است.
بیماران وقتی وارد روند شیمی درمانی می شوند سایدیفکت های شیمی درمانی بالطبع برای آنها پیش می آید و می تواند باعث سوالات بیشتر بیماران در این زمینه شود.کسی که شیمی درمانی را آغاز می کند اولین نکته ای که درباره ان وجود دارد این است که گلبول های سفید تغییراتی می کند. یکی از سوالاتی که خیلی از بیماران از ما می پرسند این است که آیا رژیم غذایی وجود دارد که بتواند گلبول سفید را با آن کنترل کند.آیا ماده غذایی وجود دارد که بتواند مثلا پلاکت های خون او را تحت تاثیر قرار دهد.تحقیقاتی که در این باره انجام شده نشان می دهد با تغییر رژیم غذایی چندان نمی توان تاثیری در فعالیت گلبول ها در این افراد داشت،اما درباره پروتئین ها می توان کارهایی انجام داد که تاحدودی می تواند در بحث سلول سازی تغییراتی ایجاد کند یکی از مسائل مهمی که در اولین جلسات شیمی درمانی باید به بیماران آموزش دهیم این است که بهداشت مواد غذایی دریافتی را باید بسیار رعایت کنند.
بسیاری از بیماران از ما می پرسند آیا می توانم از سبزی استفاده کنم.آیا می توانم شیر فله ای و یا تخم مرغ بخورم.توصیه بر این است که حتی الامکان محصولاتی مانند سبزیجات که خام است کاملاً شست و شو و گندزدایی کنند تا مشکلی از لحاظ بهداشت نداشته باشد به طور کلی مواد غذایی مانند گوشت هایی که حالت چرخ کرده دارد و در رستوران سرو می شود برای این افراد توصیه نمی شود. در شیمی درمانی هایی که گلبول سفید بیمار زیر500است خوردن سبزیجات خام ممنوع است مهم ترین نکته این است که سبزی ها به طور کامل شسته شود البته باید گلبول سفید بیمار را بررسی کرد اگر میزان آن زیر 500باشد مصرف میوه های خام را هم محدود می کنیم ،زیرا هورمون ها و آفت کش هایی که در برخی میوه ها استفاده می شود می تواند باعث تشدید اختلال در گلبول سفید بیمار شود. میزان پروبیوتیک در بیماران سرطانی جزو مباحث بسیار مهم است.پروبیوتیک در زبان یونانی به معنای «مفید برای حیات» است.بیماری که در حال شیمی درمانی است بالطبع وقتی سلول های سالم بدنش را از دست می دهد جمعیت باکترهای روده اش دستخوش تغییراتی میشود و آن باکتری هایی که ما به آنها پروبیوتیک می گوییم را از دست می دهد.
از دست داد پروبیوتیک می تواند زمینه ساز«التهاب» و«ترشحات التهابی» در بدن باشد و در عوارضی مانند تهوع و بسیاری از عوارض گوارشی دیگر در بیمار موثر واقع شود.توصیه هایی که ما به بیمار در طول شیمی درمانی می کنیم این است که ترجیحاً از محصولات پروبیوتیکی در رژیم غذایی خود استفاده کنند. حتی نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که مکمل های پروبیوتیک در این افراد می تواند استفاده شود.متاسفانه محصولات پروبیوتیک در ایران چندان تنوع ندارد فقط لبنیت پروبیوتیک در بازار غذایی ایران وجود دارد.ضمن اینکه جمعیت باکتری این غذاها هم در مقایسه با استاندارد جهانی بسیار کم است.اما بازهم مصرف آن بهتر از مصرف نکردنش است. توصیه بسیار زیاد می شود که در طول شیمی درمانی تغذیه از ابتدا نقش بسیار مهمی دارد.در بیماران سرطان سینه ترکیباتی که در میوه ها و سبزی ها وجود دارد در بهبود و عدم تشدید بیماری می تواند موثر واقع شود
ترکیباتی که در زردچوبه وجود دارد می تواند به این افراد بسیار کمک کند،چرا که نقش آنتی اکسیدانی دارد. هر آنچه که خداوند به ررنگ های قرمز،بنفش و نارنجی آفریده است باید در رژیم غذایی این بیماران استفاده شود.مثلاً بیماران می توانند از انگور استفاده کنند و اگر این میوه در دسترس نبود می تواند کشمش را جایگزین کند. توصیه ای که ما به بیماران مبتلا به سرطان سینه می کنیم این است که تا حد امکان از ترکیبات کافئینه استفاده نکنند.اما اگر تمایل به مصرف چای دارند حتماً از چای سبز استفاده کنند.پس لحاظ اینکه ترکیبات آنتی اکسیدان در آن وجود دارد یا اگر چای میل می کنید کمرنگ باشد.این موضوع ثابت شده است که کافئین می تواند زمینه ای برای رشد سلول های سرطانی در بیماران سرطانی باشد.البته برخی مطالعات چنین موضوعی را رد کرده اند،اما به طور کلی خیالمان آسوده تر است که این موضوع را به بیمارمان آموزش دهیم که تا حد امکان از ترکیبات کافئینه در رژیم غذایی خود استفاده نکنند.
نسخه اصلی مطلب همه آنچه بیماران سرطانی باید از رژیم غذایی خود بدانند را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.