تغذیه در کودکان بیش فعال
حالت جنب و جوش فراوان و بی قراری،یا همان بیش فعالی،در نزد کودکان مشاهده می شود.این حالت تحت عنوان اختلال در تمرکز و دقت،هم چنین اختلال یادگیری نیز شناخته شده است.علل اصلی بیش فعالی ناشناخته است.اما عوامل مؤثری که در ارتباط بااین امر پیشنهاد شده اند عبارتند از:حساسیت های غذایی،نگرش والدین،استعمال سیگار در دوران بارداری و عوامل وراثتی.هنوز روشی به عنوان بهترین روش برای تشخیص بیش فعالی تعیین نشده است.
علائم بیماری :
کودکان بیش فعال،جنب و جوش بیش از حد داشته و دوره های کوتاه مدت تمرکز فکری دارند.سایر علائم شامل مشکلات اجتماعی،یادگیری و مشکلات رفتاری می باشند.هم چنین تشنگی،اضطراب،پرخاشگری،عادات کم خوری و کم خوابی رانیز می توان به آن افزود.کودک بیش فعال به سرعت تمرکز حواس خود را از دست می دهد،به هیجانات آنی دچار می شود،و بی علاقه است.حرکات ناشیگرانه و ناهماهنگ دارد،بی قرار است،تند و نامفهوم صحبت می کند و تغییرات سریع خلقی و عصبانیت های شدید و ناگهانی دارد.
درمان های متداول :
زمانی که بیماری بیش فعالی تشخیص داده شد،دارو درمانی،درمان با رژیم غذایی،رفتار درمانی و اغلب اوقات ترکیبی از این سه روش مورد استفاده قرار می گیرد.جالب این است که بعضی از داروهای تجویز شده،خود تحریک کننده هستند.تخمین زده می شود که 20% موارد بیش فعالی در واقع ناشی از حساسیت های غذایی باشند.مشاهده شده است که حذف مواد افزودنی از رژیم غذایی در کاهش علائم بیش فعالی در خیلی از کودکان بسیار کارساز بوده است.
غذاهای مفید :
کنجد،تخم کدو و تنبل و تخم گل آفتاب گردان منابع خوب اسیدهای چرب امگا6 هستند.ثابت شده است که بیش فعالی با افزایش مصرف اسیدهای چرب ضروری بهبود می یابد. میزان این اسیدها در بدن بسیاری از کودکان بیش فعال کافی نیست.چربی های ضروری برای انتقال طبیعی پیام های عصبی در طول رشته های عصبی لازم است و برای حفظ و تقویت حافظه شخص نیز ضروری می باشد.ماهی تن،ماهی قزل آلا،ماهی آزاد،ساردین،ماهی کولی،تخم کدو تنبل و تخم کتان همگی تأمین کننده اسیدهای چرب امگا3 هستند.
این ماده نیز برای عملکرد رشته های عصبی ضروری است. این موادغذایی باید برای حفظ اعمال طبیعی اعصاب بر اساس برنامه ای منظم مصرف شود.فرآورده های غلات که با صبحانه مصرف می شوند،نان،جو،کیک برنج،برنج،غذاهی خمیری(ماکارونی و...)و سیب زمینی از دسته غذاهای نشاسته ای هستند که اثرات سوئی نداشته و می توانند مصرف شوند.گوشت بدون چربی،ماهی،ماکیان(مرغ و...)،تخم مرغ و حبوبات منابع مفید پروتئین هستند.
غذاهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کرد :
هرگونه تغییر در رژیم غذایی کودک بدون راهنمایی و مشورت پزشک و متخصص تغذیه نباید انجام گیرد.حذف غذاهای مهم از رژیم غذایی منجر به حذف مواد مغذی ضروری خاصی می شود و به منظور جلوگیری از هرگونه نقص و کمبودی،این گونه غذاها باید توسط سایر غذاها جایگزین شوند.قند و مواد غذایی حاوی قند مانند بیسکویت،کیک،شیرینی،شکلات و نوشابه های شیرین موجب افزایش سریع قند خون می شوند.این فرآیند می تواند منجر به بروز بیش فعالی در بعضی از کودکان و بزرگسالان گردد.
بادام ، سیب ، زردآلو ، کشمش ، هلو ، آلو ، آلوی خشک ( آلو بخارا ) ، پرتقال ، توت ، گوجه فرنگی و خیار حاوی سالیسیلات طبیعی هستند ، ماده ای شبیه به آسپرین می باشد ، و لازم است که از رژیم غذایی کودکان بیش فعال حذف شود.تارترازین رنگ غذایی نارنجی رنگی است که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می شود.
تارترازین ممکن است در بیش فعالی مؤثر باشد.تارترازین بیش از همه در مواد زیر وجود دارد : غذاهای آماده بسته بندی شده ، پوشش خارجی پنیرها ، ماهی دودی کاد و هداک ، آدامس ، شکلات ، افشره لیمو ، سس های آماده برای غذاهای دریایی ، سس نعنا، انواع سس و افزودنی هایی که بیشتر جهت تزئین روی دسرها مصرف می شود.میوه های کنسرو شده ، مواد داخلی آماده شده «پای»، کنسرو نخود فرنگی ، کیک هایی که به صورت بسته بندی شده به فروش می رسد،بادام ساییده شده(مارزی پن)،شیره آفرا و نوشیدنی های کربنات دار.
اسید بنزوئیک نیز ماده ای افزودنی است که ممکن است در ایجاد بیش فعالی مؤثر باشد. از این ماده به منظور محافظت و سالم نگه داشتن مواد غذایی آماده استفاده می شود و در بسیاری از غذاهای آماده مانند مرباها،سس های دسر،شربت های طعم دهنده غذا،دانه و پوره میوه ها،آب میوه ها،ماهی تن و ماهی ساردین خوابانده شده در سرکه و نمک و ترشی ها یافت می شود.
نوشابه های کربنات دار حاوی مقادیر زیادی فسفر هستند که این ماده قادر است تعادل مقدار کلسیم و منیزیم را در بدن به هم زده و منجر به بیش فعالی شود.
قهوه،چای،کولا و سایر نوشیدنی های حاوی کافئین ممکن است علائم بیماری را تشدید کنند.
سایر اقدامات :
!!!!!!!کرایولیپولیز 4 بعدی ،نسل جدید کرابولیپولیز جهت درمان چاقی موضعی رسید
آرمیتاکلینیک مفتخر است اولین مرکز ارایه دهنده این نوع کرایو است برای رزرو نوبت وکسب اطلاعات بشتر با با شعبه دوم تماس حاصل فرمایید. 021-22366770-09307301330
نسخه اصلی مطلب تغذیه در کودکان بیش فعال را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.