هر سلول بدن برای ادامه فعالیت به اکسیژن نیاز دارد. اکسیژن از طریق دیواره شش ها وارد سرخرگ ها شده و به سرتاسر بدن منتقل می شود و دی اکسید کربن، یعنی ماده مضر حاصل از فرآیندهای بدن، از طریق سیاهرگ به شش ها وارد شده و از بدن خارج می شود. مطالعات مختلف نشان داده اند که آسم تا حدی به تغییرات غذایی پاسخ می دهد، و همچنین شواهدی وجود دارد که مصرف منظم برخی سبزیجات و میوه ها می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهد.
مصرف منظم انواع مختلف مواد مغذی مانند ویتامین A می تواند پوشش داخلی دستگاه تنفس را سالم نگه دارد و اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 باعث حفظ عملکرد سلول ها در دستگاه تنفسی می شوند.
مواد غذایی مفید
- مرکبات: مصرف این میوه جات، مواد آنتی اکسیدان برای بدن فراهم کرده و برای لایه پوششی دستگاه تنفسی مفید واقع شده و می تواند تا حدی با عوارض ناشی از آلودگی هوا بر دستگاه تنفس مقابله کند. مصرف این میوه ها می تواند برای برخی افراد مبتلا به آسم و سرماخوردگی و افراد سیگاری مفید می باشد.
- ماهی سالمون: این ماهی و سایر ماهی های چرب حاوی انواعی از اسیدهای چرب هستند که باعث کاهش التهاب و افزایش مقاومت نسبت به بیماری های ویروسی می شوند. این مواد غذایی، برای افراد مبتلا به برونشیت و آسم و همچنین برای افراد سیگاری مفید هستند.
- سیر: دارای خواص ضد ویروسی و ضد میکروبی است و به کاهش ابتلا به عفونت های تنفسی کمک می کند. سیر حاوی آلیسین، آهن و روی است به پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا کمک می کند.
- تخمه آفتابگردان خام: حاوی ویتامین E است و می تواند میزان آنتی اکسیدان مایع موجود در حبابچه های تنفسی شش ها را افزایش داده و فعالیت رادیکال های آزاد ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهد. مصرف منظم آن می تواند به پیشگیری از سرطان ریه کمک کند.
- انبه: حااوی بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین تبدیل شده و می تواند در کاهش ابتلای فرد به عفونت های مکرر تنفسی کمک کند. به ویژه برای کودکان و افراد سیگاری و افرادی که در معرض دود سیگا قرار می گیرند مفید واقع می شوند.
- شیر و لبنیات: به دلیل دارا بودن اسیدهای آمینه لازم برای مقابله بدن با عفونت، برای انواع عفونت های ویروسی یا میکروبی دستگاه تنفسی مفید واقع می شود.
- فلفل دلمه ای: حاوی ویتامین C است و می تواند میزان آنتی اکسیدان موجود در راه های هوایی را افزایش داده به مقابله و با عواض آلودگی هوا کمک کند.
مواد غذایی نامناسب
- تخم مرغ: تخم مرغ در برخی کودکان کم سن و سال و همچنین در برخی بزرگسالان باعث تحریک شروع حملات تنگی نفس می شود، اگر تخم مرغ چنین اثری ایجاد کند باید به طور موقت از رژیم غذایی حذف شود.
- نمک اسید گلوتامیک : امکان دارد این افزودنی طعم دهنده، که به برخی مواد غذایی اضافه می شود، در تحریک شروع حملات تنفسی به ویژه آسم نقش داشته باشد. البته تاکنون شواهد قطعی و روشنی در مورد رابطه بین MSG و ایجاد آسم بدست نیامده است.
- مواد نگهدارنده و افزودنی: شربت مصنوعی پرتقال و غذاهای نارنجی رنگ حاوی رنگ غذایی تارترازین از قبیل نوشابه های گازدار و برخی شیرینی ها ممکن است باعث تحریک بروز حمله تنفسی در افراد مستعد به آسم شود.
- سولفیت : که به عنوان یک ماده نگهدارنده به برخی مواد غذایی مانند خشکبار یا میگوی خشک شده اضافه می شود می تواند باعث ایجاد یا تشدید حملات تنگی نفس شود .
- سالیسیلات ها : مطالعات نشان داده اند که این گروه از مواد شیمیایی طبیعی ممکن است همانند آسپرین باعث بروز حملات تنگی نفس به ویژه در کودکان شوند.
افرادی که دچار حساسیت دستگاه تنفس و یا آسم هستند، نباید از داروهای حاوی سالیسیلات ( مانند آسپرین ) استفاده کنند چرا که این ماده با تاثیر روی پروستاگلندین باعث افزایش شدت انقباض راه های تنفسی می شود. بسیاری از غذاهای فرآوری شده در کارخانجات صنایع غذایی مانند کنسروها و غذاهای بسته بندی شده و همچنین غذاهای مختلفی مانند شیرین بیان، لوبیا سبز، مخمر، برخی شیرینی ها ، بادام و بادام زمینی ممکن است حاوی این ماده باشند.
آرمیتاکلینیک مفتخر است اولین مرکز ارایه دهنده این نوع کرایو است برای رزرو نوبت وکسب اطلاعات بشتر با با شعبه دوم تماس حاصل فرمایید. 021-22366770-09307301330
نسخه اصلی مطلب تغذیه و دستگاه تنفس را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.