تغذیه دانش آموزان
انتخاب میان وعده مناسب دانش آموزان نقش مهمی در سلامت آنان دارد زیرا :
- انرژی لازم رابرای فعالیت روزانه و مطالعه تامین می کند.
- عادات غذایی درست را پایه ریزی می کند.
- از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان، دیابت، فشار خون بالا و چاقی جلوگیری می کند.
در اینجا نمونه هایی از میان وعده های مناسب برای دانش آموزان معرفی شده است.اغلب کودکان و نوجوانان به میزان لازم میوه و سبزی مصرف نمی کنند لذا توصیه می شود قسمت اصلی میان وعده ی آنان از این گروه از مواد غذایی باشد. مصرف میوه و سبزی خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، سرطان و فشار خون بالا را کاهش می دهد. این مواد غذایی منابع بسیار خوبی از انواع ویتامینها به ویژه ویتامین های A وC و همچنین فیبر هستند.
سیب ، زردآلو ، موز ، گیلاس ، آلبالو ، گریپ فورت ، انگور ، طالبی ، کیوی ، نارنگی ، پرتقال ، هلو ، آلو ، توت فرنگی ، هندوانه مثال های خوبی از میوه ها هستند. میوه های خشک و برگه ها مثل کشمش ، برگه هلو و زردآلو و سایر میوه های خشک شده به خصوص اگر بدون شکر باشند جایگزین های مناسبی برای میوه هستند که دانش آموزان می توانند به راحتی آنها را در زمانهای تفریح در مدارس میل کنند.مخلوط آب میوه ها یا آب میوه به همراه خود میوه یا مخلوط میوه و شیر انتخاب های متنوع دیگری هستند. مصرف آب میوه های موجود در بازار بعلت شکر زیاد و افزودنی های دیگر توصیه نمی شود.
سبزی هایی را می توان به صورت خام یا همراه با چاشنی های مختلف مصرف کرد :
هویج کوچک یا خلالی شده، خیار، ساقه های کرفس، نخود فرنگی، لوبیا سبز، سیب زمینی آب پز و گوجه فرنگی نمونه های خوبی از سبزی ها هستند که به تنهایی یا داخل ساندویچ های خانگی مصرف می شوند. بهتر است از چاشنی های کم چرب به جای انواع سسهای گوجه فرنگی یا سس مایونز که عمدتا حاوی چربی زیادی هستند استفاده شود. بچه ها سالاد سبزی ها را بهتر می پذیرند.غلات( نان، کراکر، غلات صبحانه و ...)در رژیم غذایی دانش آموزان معمولا مقادیر زیادی فرآورده های غلات ( گندم، جو، برنج و...) وجود دارد اما اغلب این فرآورده ها شامل شیرینی ها، کیک های صبحانه، غلات شیرین شده و غلات تصفیه شده ی دیگر است که قند و چربی زیادی دارند و مصرف بی رویه آنها سبب اضافه وزن می شود. سعی کنید غلات کامل را در اختیار کودکان و نوجوانان خود قرار دهید زیرا نسبت به غلات تصفیه شده، فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارند. نان سنگگ و ماکارونی سبوس دار نمونه هایی از محصولات تهیه شده از غلات کامل هستند.
لبنیات کم چرب
لبنیات منابع بسیار خوب کل یم هستند که در محکم سازی استخوان ها به ویژه در دوران رشد اهمیت بسیار دارند. به همین دلیل باید توجه خاصی به این دسته مواد در رژیم غذایی روزانه ی کودکان و نوجوانان نمود. از آنجا که میزان چربی های اشباع در محصولات لبنی بالا است توصیه می شود از محصولات لبنی پرجرب استفاده نشود. شیر، ماست و انواع پنیر به همراه نان از میان وعده های مناسب برای دانش اموزان هستند.
مغزها
بادام زمینی ، پسته، بادام ، گردو و فندق میان وعده های مناسبی هستند و در عین حال از کالری قابل توجهی برخوردارند. یک مشت کوچک از این مواد، میان وعده ی بسیار مناسبی خواهد بود. در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق باید در مصرف مغزها احتیاط کرد. بهتر است از مغزهای شور استفاده نشود.
نوشیدنی های سالم
آب سالم ترین نوشیدنی است زیرا تشنگی را رفع می کند و قند یا کالری اضافه ندارد. شیرهای کم چرب و آب میوه های طبیعی نیز بسیار مناسبند. بسیاری از آب میوه های موجود در بازار کالری بالایی دارند و بعلت ایجاد اضافه وزن و پوسیدگی دندانها، مصرف آنها توصیه نمی شود. شیرهای طعم دار مثل شیر کاکائو، شیر قهوه، شیر توت فرنگی و شیر موز نیز به دلیل شکر اضافه ای که دارند سبب پوسیدگی دندان و اضافه وزن می شوند و تا زمانی که تمایل به مصرف شیر ساده وجود دارد مصرف آنها توصیه نمی شود.استفاده از میان وعده های غیر خانگی برای دانش آموزان مانند انواع کیک و بیسکویت، ابمیوه صنعتی، شکلات و آبنبات و ... تعداد دفعات استفاده در هفته را کاهش دخید و تا حد امکان از لقمه های سالم و تازه خانگی استفاده کنید.