نوعی از چربی در بدن وجود دارد كه به آن سلولیت میگویند ، همان چربیهای زشت با ظاهری پوست پرتقالی كه كابوس بسیاری از دختران جوان و بانوان محترم میباشد. تمام افراد زیر پوستشان یک لایه چربی دارند . مقدار ضخامت این لایه چربی بسته به جنسیت ، وزن ، و فاکتورهای زیاد دیگری بین افراد متفاوت است. چربی بدن به صورت یک بالشتک از ارگان های بدن ( مثل معده و روده و … ) حفاظت می کند و منبع تامین انرژی سیستم عصبی و عضلات بدن نیز به شمار می آید . هنگامی که تمام سیستم های بدن به صورت صحیح عمل کنند ، ضایعات و مواد اضافی بی مصرف از بدن خارج می شوند و در نتیجه سطح پوست یک ظاهر لطیف و نرم خواهد داشت . هنگامی که بدن به دلایلی همچون استرس ، گردش نامناسب خون ، اکسیژن گیری ناکافی و دهیدراته شدن از وضعیت بالانس و نرمال خارج شود ، باعث می شود که چربی ، مایعات و مواد در سطحی پایین تر از حد معمول زیر پوست حبس شوند و به چربی برآمده تبدیل شوند. هنگامی که چنین حالتی رخ می دهد ، بافت های اتصال دهنده بین سلولی شروع به ضخیم تر شدن و سفت شدن می کنند و در نتیجه یکسری حفره های کوچک بر روی سطح پوست ظاهر می شود.
سلولیت به تجمع بد شکل چربی هایی گفته میشود که در سوخت و ساز آنها اختلال به وجود آمده است. این چربیها به همراه برخی مواد سمی در زیر پوست رسوب میکنند که این مشکل بیشتر در خانم ها رایج است. سلولیت تنها در خانمهایی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند وجود ندارد ، بلکه زنان لاغر و یا آنهایی که از وزنایدهآلی برخوردارند نیز ممکن است سلولیت داشته باشند. بین 85 تا 98 درصد خانمها در سراسر دنیا با هر نژاد و رنگی از رسوب نا خواسته ی این چربیها شکایت دارند. سلولیت به طور عمده از چربی هایی تشکیل شده است که در بافت همبند زیر پوست ذخیره میشوند.این چربیها به صورت کیسه های کوچکی در زیر بافت همبند در کفل ها ، ران ها ، کشاله ران ها ، پشت با زوها و حتی در بعضی موارد در سینه ها به صورت بد شکلی رسوب میکنند واین بافت را تحت فشار قرار میدهند و باعث میشوند که اندامتان ظاهر پوست پرتقالی پیدا کند. اغلب به همراه این چربیها برخی از مواد سمی ( از قبیل اسید اوریک، اسید لاکتیک و اسید اکسالیک ) هم رسوب میكنند.
چرا سلولیت در مردها تشکیل نمی شود ؟
مردها به دلیل طرز قرار گرفتن فیبرهای بافت همبند در زیر پوستشان وبه این دلیل که پوست محکمتری دارند سلولیت ندارند.این فیبرها به جایاینکه بهصورت متقاطع قرار گیرند،بهصورت عمود بر پوست قرار گرفتهاند و به همین دلیل تشکیل سلولیتی چربی هرگز در زیرپوستشان اتفاق نمیافتد. دلیل دیگر ، هورمونها هستند. هورمونها یکی از عوامل عمده در تنظیم و تعدیل سوخت وسازو ذخیره چربیها در زیر پوست می باشند. زنان در دوران بلوغ، سندرم پیش ازقاعدگی،یائسگی و در ماههای اول استفاده از قرصهای ضد بارداری دچار تغییرات هورمونی میشوند و به همین دلیل است که اغلب زنان لاغر و یا دارای وزن مناسب هم سلولیت دارند و فقط چاقها و یا زنان دارای اضافه وزن از سلولیت شکایت ندارند.
عوامل ایجادكننده سلولیت :
- عدم تحرک و ورزش نكردن : تحرک و ورزش باعث بهبود خونرسانی به بافت چربی زیر پوستی وسوخت و ساز بهتر چربیها می شود.
- توارث : بدین معنی که اگر مادر شما سلولیت دارد شما هم احتمالااین فرورفتگیهای بد شکل را در اندامهای خود خواهید یافت.
- نوشیدن ناکافی آب : توصیه می شود روزانه شش تا هشت لیوان آب بنوشید.
- خوردن غذاهای چرب و ناسالم از نظر تغذیهای
- سیگار کشیدن
- جریان ناکافی سیستم لنفاوی
- جریان ناکافی خون در ناحیه زیر پوستی
- در معرض نور آفتاب قرار گرفتن به مقدار زیاد
- بعضی از آلرژیهای غذایی
- پیروی از رژیمهای غلط غذایی به منظور لاغر شدن توصیه هایی برای کاهش و یا رهایی از سلولیت : از نوشیدنیهای شیرین ( محتوی شکر ) بپرهیزید و به جای آن آب بنوشید. از خوردن غذاهای آماده وسایر غذاهای چرب اجتناب کنید و در عوض مقدار زیادی سبزی و میوه تازه مصرف کنید.از مصرف بیش از اندازه قهوه، شکلات و شیرینی پرهیز کنید و مطمئن شوید که رژیم غذایی شما از فیبرکافی ( 30گرم در روز ) برخوردار است. ورزشهای قلبی عروقی ( هوازی ) را به طور مرتب انجام دهید. ورزشهای قلبی عروقی ورزشهایی هستند که ضربان قلب را به اندازه ٦٥ تا ٩٠ درصد بالا میرود. مانند ایروبیک ، دوچرخه سواری ، پیاده روی تند یا دویدن ملایم... انجام تنفس عمیق .
بهترین زمان برای تنفس عمیق صبحها بعد از بیدار شدن ، شبها قبل از خواب و یا حداقل یکبار در طول روز است.برای تنفس عمیق، به مدت پنج ثانیه ریههای خود را از هوای تازه پر کنید سپس به مدت 20 ثانیه نفس خود را نگه دارید و بعد نفس خود را به آرامی در عرض مدت 10 ثانیه بیرون دهید. این کار را 15 بار تکرار کنید. سیگار را ترک کنید یا حداقل کمتر سیگار بکشید. استرستان را کم کنید. از مصرف داروهای غیر ضروری اجتناب کنید، مانند: قرصهای کاهش وزن،Pills-PEP( قرصهای انرژی زا ) ، قرصهای دیورتیک ( ادرار آور ) ، قرصهای مسهل و قرصهای خواب آور.مصرف نمک و غذاهای شور را به حداقل برسانید. چند روش رایج درمانی که امروزه برای مداوای سلولیت به کار می روند ، عبارتند از :
- اندرمولوژی ( ساكشن و ماساژ )
- لایپوساكشن
- سابسیژن
- مزوتراپی
- رادیو فركانسی یا RF
- اولتراسوند
- لیزر درمانی
- درمان دارویی
- كرمهای لاغری ضد سلولیت