پرکاری تیرویید زمانی رخ می دهد که غده تیرویید، که در جلو گردن قرار دارد، میزان بسیار زیادی هورمون تیرویید تولید کند. سه نوع پرکاری تیرویید با علایم مشابه وجود دارد. پرکاری تیرویید معمولا در سنین بین 20-40 سالگی بروز می کند. اغلب این بیماری در شرایط استرس فوق العاده یا در طول حاملگی شروع می شود.
علایم و نشانه ها :
ضربان تند قلب و طپش قلب فشار خون بالا تورم قاعده گردن پوست مرطوب و تعریق زیاد لرزش و تکان بدن عصبی بودن و گیجی افزایش اشتها همراه با کاهش وزنعلت :
محققان می گویند بیماری گریوز( یکی از انواع پرکاری تیرویید) در اثر تولید پادتن محرک تیرویید به وجود می آید.در نتیجه غده تیرویید میزان زیادی هورمون تولید می کند . گواتر گره ای سمی در اثر یک غده غیر سرطانی به صورت گره هایی در غده تیرویید به وجود می آید . پرکاری ثانویه تیرویید زمانی به وجود می آید که غده هیپوفیز پرکار می شود و به غده تیرویید دستور هورمون بیش از حد می دهد.
اقدام های اولیه پزشکی :
پزشک معالج ممکن است از شما بخواهد انگشتان خود را در حالت دستهای کشیده باز کنید . نگه دارید تا وجود و میزان لرزش در آنها را بررسی کند. هک چنین غده تیروئید شما را حین بلع مشاهده خواهد کرد. سایر اقدام های تشخیصی شامل آزمایش خون و عکس ریه است.
درمان :
درمان های دارویی
یکی از اقدام های درمانی، تجویز ید رادیواکتیو در یک نوبت واحد جهت سرکوب غده تیروئید است. درمان دیگر تجویز داروهای مهار کننده غده تیروئید است. هم زمان داروهای مسدود کننده گیرنده بتا نیز تجویز می شود (پروپرانولل) در صورت شکست درمان دارویی ممکن است جراحی جهت برداشتن غده تیرویید انجام شود.
درمانهای جایگزین و مکمل
درمانهای جایگزین جهت تخفیف اختلال خفیف عملکرد تیرویید مفید است.
تغذیه
غذاهایی که غده تیروئید را مهار می کند عبارت است از کلم پیچ، جوانه بروکسل، کلم گل، کلم، اسفناج، شلغم، سویا، باقلا و لوبیا و دانه خردل. از غذاهای سبوس گرفته، لبنیات، گندم ،کافئین و الکل پرهیز کنید.