سلولهای بدن انسان مراحل پیچیده ای را برای رشد و تكثیر طی می كنند گاهی اختلال كوچكی در رشد طبیعی باعث می شود كه سلولها بصورت غیر طبیعی و به میزان بیش از اندازه تكثیر گردند كه به این رشد غیر طبیعی سرطان گفته می شود .
در حال حاضر به نظر می رسد كه علت حدود هفتاد و پنج درصد سرطانها عوامل محیطی باشند. از جمله عوامل محیطی می توا ن به مواد شیمیایی مثل مواد موجود در دود سیگار یا مواد شیمیایی موجود رنگها یا داروها اشاره كرد .
همچنین بخوانید: علائم سرطان سينه در مردان
علاوه بر آن اشعه ماورای بنفش موجود در نور خورشید یا اشعه ایكس از عوامل شناخته شده سرطان هستند كه اگر فرد بصورت كنترل نشد ه در معرض آنها باشد دچار سرطان خواهد شد. علاوه بر عوامل محیطی، عوامل ارثی نیز عامل انواع دیگری ازسرطانها هستند بطوریكه در بعضی از انواع سرطان ، نزدیكان فرد مبتلا نیز ممكن است بصورت ارثی مبتلا شوند .
پروستات ، سرطان پستان ، ریه ، روده بزرگ ، مری و معده از عضوهای شایع سرطان میباشند. البته اعضاء دیگر نیز می توانند به این بیماری مبتلا شوند كه از جمله پوست ، رحم ، تخمدان ، كبد ، كلیه ، مثانه ، لوزالمعده و غیره را میتوان نام برد .
سرطان یكی از علل عمده مرگ و میر در دنیا است بطوری كه در سال دوهزار و هفت باعث حدود هشت میلیون مرگ شده است كه حدود سیزده درصد كل علل مرگ و میر را تشكیل می دهد. آمار نشان می دهد كه در سال دوهزار و سی سرطان باعث دوازده میلیون مرگ خواهد شد .
شیوه های مختلفی برای درمان سرطان وجود دارد که گاهی برای افزایش تاثیر درمانی ، تركیبی ازآنها مورد استفاده قرار میگیرد. از این شیوه ها می توان به جراحی ، شیمی درمانی، پرتو درمانی، هورمون درمانی، و ایمونوتراپی اشاره كرد .
روش اولبرای پیشگیری انجام فعالیتهای است که زمینه ساز جلوگیری از ابتلا به سرطان باشند مانند فعالیت بدنی و کاهش وزن. روش دوم برای پیشگیری، انجام بررسی هایی است که باعث تشخیص زودرس سرطان می شوند. با این کار سرطان در مراحل اولیه کشف و با درمانهای ساده قابل ریشه کنی می باشد و نتایج درمانی مناسبتر حاصل می شود .
ماموگرافی در واقع یک نوع عکسبرداری است که با اشعه X انجام میشود. این روش از حدود 30 سال پیش ابداع شده وخطرات ناشی از برخورد اشعه X با پستان در ان بسیار ناچیز است و می تواند نادیده گرفته شود در حقیقت فایده ناشی از تشخیص زودرس توسط این روش بسیار بیشتر از خطرات احتمالی آن است چراکه میزان اشعه لازم برای ایجاد سرطان از اشعه ای که توسط ماموگرافی به پستان تابانده می شود بسیار بیش تر است و البته میزان نفوذ این اشعه نیز ناچیز است.