گرانولومای ناف عبارتست از وجود یک زائده مخاطی در عمق ناف که معمولا در بالغین جوان بعلت عفونت مزمن ناف ایجاد میشود . توده کوچک مخاطی ایجاد شده فاقد لایه پوستی اپی درم بوده و درنتیجه باعث بروز ترشح چرکی سروزی بد بو و خون از عمق ناف شده و موجب نگرانی بیماران میشود .
گرانولوم ناف در خوش بینانه ترین حالت فقط محدود به ناف میباشد اما در موارد نادری ممکنست علامتی از دو ناهنجاری مادرزادی مهم شکمی نافی یعنی ارتباط ناف با مثانه ( باز بودن مجرای اوراکوس) و یا ارتباط ناف با روده باریک ( باز بودن مجرای اومفالومزانتریک ) بوده باشد .
که در ناهنجاری اول ترشح ناف ادراری بوده و در ناهنجاری دوم از عمق ناف ترشحات روده ای و گاهی مدفوعی خارج میشود .بایستی توجه داشت که دو مورد اخیر در صورت شک بالینی نیازمند بررسی تصویر برداری و تشخیص دقیق و انجام عمل جراحی لاپاراتومی برای درمان قطعی میباشند.
هرچند رعایت بهداشت ناف در هنگام استحمام و خشک کردن ناف حتی با سشوار و تمیز کردن با پنبه و الکل طبی برای همه پیشنهاد میشود ولی گرانولومای ساده ناف درمان طبی نداشته و درمان آن برداشتن گرانولوما و الکترو کوتریزاسیون قاعده ناف و پایه عروقی گرانولوما تحت بیحسی موضعی و در شرایط استریل میباشد .