سرطان روده بزرگ در کشور ما سومين سرطان از نظر شيوع است و در صورتي که دير تشخيص داده شود کشنده است. ميتوان به کمک روشهايي در مراحل اوليه که هنوز علايمي ندارد آن را شناخت و با درمان مناسب از مرگ بيمار جلوگيري کرد.
با توجه به اينکه سرطان کولون از پوليپها سرچشمه ميگيرند يعني مرحلهاي که هنوز سرطان ايجاد نشده و با توجه به فاصله طولاني زماني که طول ميكشد تا پوليپ به آن مرحله برسد، ميتوان با شناخت و برداشت پوليپ ها از ايجاد سرطان جلوگيري کرد.با توجه به اينکه شيوع سرطان روده از50 سالگي به بعد افزايش مييابد، بنابراين به جز افراد پرخطر بررسي ها از اين سن شروع ميشود.
- افرادي که سابقه سرطان روده در خانواده به خصوص خانواده درجه يک شامل پدر، مادر، برادر و خواهر دارند به خصوص اينکه چند عضو خانواده يا در سن کمتر از 55 سال مبتلا شده باشد.
- کساني که خودشان سابقه پوليپ يا سرطان روده داشته اند و آنهايي که سابقه چند مورد سرطان در فاميل (حتي چيزي به غير از سرطان روده) داشته باشند.
- کساني که بيماري التهابي روده (کوليت اولسروز و کرون) دارند.
- در افراد گروه پرخطر بررسي بايد حتما انجام شود و اين بررسي به طور معمول 10 سال زودتر از سن اولين فرد مبتلا انجام ميشود.
در افرادي که در گروه پرخطر نيستند، بررسي از سن 50 سالگي آغاز ميشود.
* بررسي خون مخفي در مدفوع: خوني که با چشم ديده نميشود ولي با آزمايش مدفوع مشخص ميشود. اين روش موثر است اما کافي نيست.
* راديوگرافي روده بزرگ (باريم انما): دقت زيادي ندارد و در صورت مشاهده ضايعه، بايد از روش تکميلي ديگري استفاده کرد.
* مشاهده روده بزرگ با آندوسکوپ کوتاه: دقيق است ولي فقط بررسي قسمت چپ روده بزرگ امکانپذير است. (نيمي از سرطانهاي روده بزرگ در اين ناحيه است)
*مشاهده روده بزرگ با آندوسکوپ بلند: دقيق و امکان بررسي تمام روده ميسر است و در افراد گروه پرخطر توصيه ميشود.
* روشهاي ديگري مانند روش بررسي ژنتيکي مدفوع و نوعي سيتياسکن وجود دارد که هنوز تحت بررسي است.
لازم است بدانيد مصرف زياد سبزي و ميوه هاي تازه ، پرهيز از استعمال دخانيات و کاهش مصرف گوشت قرمز و چربيها از عمده موارد پيشگيري هستند. طبق برخي مطالعات مصرف آسپيرين، فوليکاسيد و کلسيم ميتواند خطر سرطان کولون را کاهش دهد.