رشد بی رویه سلولی است که منجر به بروز بیماری به نام سرطان شده و محققین بر این باورند که هزاران سلول سرطانی هر لحظه در بدن ما ساخته می شود. ولی شرایط فیزیولوژیکی بدن ما قادر است با سدهای دفاعی خود آنها ر ا نابود کند . لذا هرگونه اختلال در شرایط طبیعی بدن که منجربه سست شدن این سدهای دفاعی گردد، می تواند باعث بروز سرطان شود.
نتایج تحقیقات جدید حاکی از تاثیر مواد غذایی بر بروز یا تسریع پیشرفت سرطان و نیز کاهش بروز یا ممانعت از پیشرفت تومور ها به ویژه سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش ، پستان و پروستات می باشد.
مشاهده شده است که:
بطور تقریبی در حال حاضر بالغ 25میلیون نفر در جهان مبتلا به سرطان هستند که انتظار می رود این رقم در سالهای آینده با پیروی از یک روند تصاعدی افزایش یابد.براساس آمار موجود سالانه 7میلیون نفر بر اثر ابتلا به سرطان فوت می کنند.به طور کلی عوامل غذایی علت بروز حدود 30درصد از موارد سرطان در کشورهای پیشرفته و 20 درصد در کشورهای در حال توسعه هستند.
دانشمندان بر این باورند که با اصلاح الگوهای غذایی ملل و بهره وری از تکنولوژی های جدید دست کم از موارد سرطان قابل پیشگیری است.اصلاح رژیم غذایی و انجام منظم فعالیت بدنی و دوری از عوامل محیطی همانند استرس ، دخانیات و مشروبات الکلی در کاهش بروز سرطان موثر می باشد.
پایش سلامت اعم از کنترل وزن ، نمایه توده بدن و اندازه دور شکم به عنوان عوامل باز دارنده در برو ز سرطان شناخته می شوند.در جامعه کنونی باوجود آلاینده های صنعتی ، صوتی ،روحی، استرس ،شرایط شغلی و زندگی های انفرادی ،یک تغذیه مناسب به عنوان سد دفاعی محکمی در پیشگیری از سرطان خواهد بود.
1 - رژیم غذایی بر پایه گیاهان
2 - رژیم غذایی کم چرب با تاکید بر چربی های غیر اشباع
3 - محدود کردن مصرف غلات تصفیه شده ،آرد سفید ، شکر و غذاهای فرآوری شده
4 - مصرف نوشیدنی های سالم
5 - افزایش فعالیت فیزیکی و رسیدن به وزن مناسب
6 - کاهش اضطراب ، استرس و دوری از فشارهای روحی روانی
غذاهای شیرین شده و کربوهیدرات های تصفیه شده، فیبر و مواد مغذی کمتری دارند و باعث تحریک ترشح انسولین و افزایش سطح IGF.1سرمی می شوند. مطالعات انجام شده نشان می دهند که افزایش سطح انسولین و IGF-1باعث تحریک رشد و افزایش تعداد سلول های سرطانی می شود.
خطر سرطان پستان در کشورهای صنعتی بیشتر از کشورهای در حال توسعه است ، همان گونه که می دانید در کشورهای صنعتی میزان انرژی دریافتی بالا تر از میزان انرژی مصرف شده است .
تحقیقات نشان داده اند که محدودیت دریافت انرژی منجر به کاهش رشد تومور شده و از طرفی با کاهش آسیب های اکسیداتیو DNAهمراه است . این احتمال وجود دارد که تاثیر مفید پیروی از یک رژیم محدود از کالری به دلیل کاهش سطح IGF1سرمی باشد.
تحقیقات انجام شده بیان گر ارتباط مثبت میان توده بدن و خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان یائسه است . افزایش BMIبا افزایش 40 درصدی خطر مرگ و میر ناشی از سرطان پستان در زنان یائسه همراه بوده است . زنان با توده بدنی بیشتر و برابر 25، پنجاه و هشت درصد بیشتر از زنان با توده بدنی نرمال خطر ابتلا به سرطان پستان را داشته اند.
زنان چاق 26/3 برابر بیشتر از زنان با وزن در محدوده سلامتی با خطر ابتلا به سرطان پستان مواجه بوده اند . نتایج یک تحقیق مورد شاهدی نشان داد که در زنان با کاهش وزن خطر ابتلا به سرطان پستان کاهش می یابد.
پایین بودن سطح فعالیت فیزیکی در زنان با افزایش خطر سرطان پستان مرتبط است . تعدادی از مطالعات نشان داده اند که پیروی از الگوی فعالیت فیزیکی منظم تاثیر زیادی در کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان دارد.
نتایج یک تحقیق نشان داد که در زنان با تشخیص سرطان پستان به شرط انجام 3 تا 5 ساعت ورزش باسرعت متوسط در هفته ، خطر مرگ و میر به میزان قابل توجهی کاهش می یابد .