درخصوص تراکم مو یعنی پرپشتی و کم پشتی آن مطالب زیادی وجود دارد اما کمتر مطلبی را درخصوص طول مو میتوان یافت. چرا بعضی از افراد موهای بلند و برخی موهای کوتاه دارند؟ آیا با روشهای طبی و درمانی امکان افزایش طول مو وجود دارد؟ چرا موی بعضی از افراد اگر هیچگاه هم کوتاه نشوند ،از حدشانه بیشتر نمیشود ولی بعضی از افراد به راحتی میتوانند موهایشان را تا حد کمر یا حتی کف پا بلند کنند؟چرا ما مجبوریم هرچند وقت یکبار موهای ناحیه سر را کوتاه کنیم، اما موهای مژه و ابرو اگر هم هیچگاه کوتاه نشوند از چند سانتیمتر بلندتر نخواهند شد؟
برای درک این موضوع بایستی به فیزیولوژی رشد مو آگاهی داشته باشیم.رشد موها دارای چند فاز است، فاز آناژن (فاز رشد) ، فاز تلوژن (فاز استراحت) و فاز کاتاژن (فاز بینابینی) . در فاز آناژن فولیکول موها فعال هستند و بافت مو را تولید میکنند ، در این فاز است که موها رشد میکنند. پس از فاز آناژن و فاز بینابینی کاتاژن فعالیت فولیکول موها متوقف شده و وارد فاز استراحت یا تلوژن میشود و در این فاز است که مو میریزد و پس از آن مجدداً فولیکول مو وارد یک دوره دیگر میشود و یک موی دیگر شروع به تولید میکند پس در نهایت اگر حتی موها هم کوتاه نشوند موها خود به خود در پایان چرخه رشد خود خواهند ریخت.
آنچه باعث تفاوت طول موی سر در افراد مختلف و نیز طول موی نواحی مختلف بدن میشود مربوط به طول مدت آناژن است افراد و نواحی از بدن که طول فاز آناژن بلندمدتتری دارند فرصت بیشتری برای رشد و افزایش طول مو دارند.معمولا نژادهای شرقی به صورت ژنتیکی فاز آناژن طولانی تری دارند.طول مدت فاز آناژن ناحیه سر نسبت به سایر نواحی مانند ابرو و مژه بلند تر است . در ناحیه سر موها چند سال فرصت دارند تا رشد کرده و بلندتر شوند اما در ناحیه ابرو و مژه این زمان بیشتر از چند هفته یا ماه نیست .
به تناسب زیر توجه کنید:
طول مدت آناژن x سرعت رشد مو =طول مو
بعضی از عوامل مانند بیماریها، مصرف داروها، حالتهای هورمونی، سن ،تغذیه، جنس، نژاد و فصلها میتوانند متغییرهای سمت راست تناسب فوق (یعنی طول مدت آناژن و سرعت رشد مو) را تا حدودی تحت تاثیر قرار دهند. اما مهمترین عامل تعیین کننده مسئله ژنتیک و ارث است که نمیتوان آنرا تغییر داد.
این به این معنی است که نمیتوان از حدی طول موها را که به صورت ارثی تعیین میشود با روشهای دارویی و درمانی افزایش داد. با روشهای آرایشی مانند اکستنشن مو که روی ساقة موها انجام میشود تا حدی میتوان این کار را انجام داد.البته اکستنشن موها نیز باعث آسیب رساندن به ساقه مو و شکنندگی آن ودر نتیجه کاهش تراکم مو خواهد شد.
بنابراین استفاده از شامپوها ،محصولات تقویتی مو، تغذیه و ویتامینها (در صورتیکه کمبود آنها وجود نداشته باشد) نخواهند توانست طول مو را افزایش دهند. روشهای درمانی مانند استفاده از ماینوکسیدیل و فیناستراید و کاشت مو نیز بیشتر باعث افزایش تراکم موها میشوند و حد نهایی طول موی تعیین شده توسط ژنتیک را نمیتوانند افزایش دهند.
نوشته شده توسط: دکتر حسن زاده متخصص پوست و مو
نسخه اصلی مطلب آیا میتوان رشد مو را افزایش داد؟ را در سایت دکتر جمال الدین حسن زاده بخوانید.