1 ـ مصرف مداوم شیر و لبنیات به دلیل داشتن مقادیر کافی کلسیم مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ خواهد شد. در شیر نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) وجود دارد که حدود 50 درصد از ابتلا به انواع سرطان میکاهد. به علاوه این اسید چرب سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بروز بسیاری از عفونتها میکاهد.
2 ـ مصرف روزانه 4 ـ 2 لیوان شیر یا ماست کم چرب برای سلامت انسان بسیار مفید بوده و از بروز بسیاری بیماریها از جمله افزایش فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، پوکی استخوان و هم چنین سرطان روده بزرگ پیشگیری خواهد کرد.
3 ـ در شیر پروتئینی به نام کازئین وجود دارد که نقش عمدهای در پیشگیری از پوسیدگی دندان ایفا میکند. به طوری که مصرف 10 ـ 5 گرم پنیر بعد از هر وعدهی غذایی در حفظ سلامتی مینای دندان موثر است.
4 ـ پروتئین موجود در شیر گاو بسیار با ارزش است و باعث تقویت سیستم ایمنی، محکم شدن استخوانها و کاهش فشار خون میشود.
5 ـ مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم (مانند شیر، ماست، پنیر ،سبزی جات و سیب زمینی) میزان نیاز به داروهای کاهش دهندهی فشارخون را کاهش میدهد. عنصر منیزیم نیز که در شیر و فرآوردههای آن وجود دارد، منجر به انبساط دیوارهی عروق شده و از تنگ شدن آن و در نهایت افزایش فشارخون پیشگیری میکند. مصرف شیر و فرآوردههای آن در سنین نوجوانی و جوانی مانع از ابتلا، به افزایش فشار خون در سنین بالاتر میشود.
شیر و فرآوردههای آن از نظر ویتامین های تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2) 6 ـ و پانتوتنیک اسید بسیار غنی میباشند. وجود این ویتامینها جهت آزادسازی انرژی از مواد غذایی ضروری است. به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات کم چرب در سالمندان بسیار توصیه میشود. مصرف مداوم شیر و فرآوردههای آن در دوران نوجوانی و جوانی، از درصد مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن در دوران سالمندی بسیار میکاهد.
7 ـ نیاز یک فرد بالغ به کلسیم حدود 1200 ـ 800 میلی گرم در روز است. یک لیوان شیر حدود 290 میلی گرم کلسیم، 370 میلی گرم پتاسیم و 33 میلی گرم منیزم دارد. یک لیوان ماست نیز حدود 415 میلی گرم کلسیم، 531 میلی گرم پتاسیم و 40 میلی گرم منیزیم دارد.
8 ـ مطالعات ثابت کردهاند که داشتن رژیم غنی از شیر و لبنیات کم چرب، سبزی و میوه جات و هم چنین کاهش مصرف چربی، عامل مهمی در پیشگیری و درمان چاقی، بیماری های قلبی ـ عروقی، پرفشاری خون پوکی استخوان و هم چنین سرطان روده بزرگ است.
دانشمندان در انگلیس دریافتند كه نوشیدن تقریبا نیم لیتر شیر در هر روز میتواند به حفظ سلامت قلب كمك كند.9 ـ
10 ـ در تحقیقاتى كه بر روی افراد چاق انجام گرفته ثابت شده است كسانى كه از رژیم هاى غذایى حاوى مقادیر فراوان لبنیات استفاده كرده اند كاهش وزن بیشترى را نسبت به افرادى كه به همان میزان كالرى دریافت كرده اند ولى لبنیات كمترى در رژیم غذایى داشته اند، تجربه كرده اند. در این مطالعه كه بر روى دو گروه از افراد چاق انجام شد نتایج به شرح زیر بود:
گروه اول: رژیم غذایى براى كاهش وزن كه حاوى لبنیات فراوان بود در عرض ۱۲ هفته حدود ۱۰ كیلوگرم وزن كم كردند.
گروه دوم: رژیم غذایى براى كاهش وزن كه بدون محصولات لبنى بوده در عرض ۱۲ هفته حدود هشت كیلوگرم وزن كم كردند.
در این مطالعه توصیه شده است براى كم كردن وزن و داشتن وزن ایده آل بایستى یخچال را پر از شیر و پنیر و ماست كنیم چرا كه كلسیم عامل مهمى در كنترل و تنظیم كالرى دریافتى بوده و باعث تسریع در از بین رفتن چربى و كاهش وزن مى شود كه البته این كاهش در توده هاى چربى بیشتر در ناحیه تنه بوده است. بنا بر تحقیقات انجام شده، كلسیم از طریق افزایش تجزیه چربى در سلول هاى چربی باعث تسریع در كاهش وزن می شود.
11 ـ مصرف كلسیم به تنهایى و در اشكال دارویى اثر كمترى در كاهش وزن نسبت به مصرف لبنیات داشته و این به علت وجود مواد دیگرى در لبنیات مثل منگنز و فسفر است كه احتمالاً روند تجزیه سلول هاى چربی را تسریع مى كنند و همچنین پروتئین موجود در محصولات لبنی سبب حفظ عضلات شده و از ضعف عضلانى پیشگیرى مى نماید.
كلسیم صرفاً از طریق دریافت لبنیات باعث تسریع در كاهش وزن مى شود و مصرف بى رویه آن خارج از محصولات لبنی و به اشكال دارویى مثل قرص كلسیم نه تنها نتیجه مطلوبى ندارد بلكه ممكن است سبب ایجاد عوارض خطرناكى چون سنگ هاى صفراوى، سنگ هاى كلیوى و مشكلات قلبى عروقی گردد..
نویسنده:شهزاد محمدیان
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی
نسخه اصلی مطلب نقش لبنيات بر سلامتي را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.