زخم معده (و نیز زخم اثنی عشر)، عمدتا در اثر ترشح بیش از حد اسید معده یا ترشح ناکافی موکوس بوجود می آید.علائم این بیماری شامل دل درد، 1 تا 3 ساعت بعد از صرف غذا همراه با احساس سوزش و مالش شکم است.این درد با خوردن آنتاسید بهبود می یابد.به هنگام خالی بودن معده ،انقاباضات شدید ناشی از گرسنگی،خود ایجادکننده درد هستند.
یکی از دلایل اصلی ابتلا به زخم معده،عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری خصوصا در سالمندان است.در صورتی که زخم معده ناشی از این باکتری باشد،باید احتمال کمبود ویتامین ب 12 در این بیماران در نظر گرفته شود.
-افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به این وضعیت را دارند،
-افرادی که به شدت تحت تاثیر شرایط استرس هستند ،
-افرادی که برخی از داروها نظیر کورتیکواستروئیدها و آسپیرین را بصورت مزمن مصرف میکنند،
-افرادی که به هلیکوباکتر پیلوری حساس هستند،
-افرادی که الکل مصرف میکنند،
-افرادی که سیگار میکشند.
-افرادی که گروه خونی O دارند.
- استفاده از وعده های مکرر غذایی در حجم کم به جای 3 وعده غذایی پر حجم.
- پرهیز از نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و چای غلیظ، کولا و شکلات
-پرهیز از ادویه جات تند مانند فلفل قرمز و فلفل سیاه و خردل و نیز سیر که محرک هستند.
-پرهیز از نوشیدنیهای کربوناته و نوشابه های گازدار
- پرهیز از الکل
-استراحت فکری و جسمی و پرهیز از استرس
-نکشیدن سیگار
-استفاده از فیبرهای نرم و محلول
-محدود کردن مصرف فیبرهای خشن و پرحجم نظیر کلم،حبوبات سفت و ...(حبوباتی مانند نخود و لوبیا را قبل از پخت چندین ساعت در آب بخیسانیدو آب آنرا دور بریزید.)
-پرهیزاز خوردن آب حین صرف غذا
-پرهیز از وعده های غذایی پر چرب زیرا تخلیه معده را کند میسازد.
-حذف ساندویچ، پیتزا، چیپس، تنقلات ،سوسیس، کالباس، غذاهای سرخ کردنی و انواع سس از رژیم غذایی
-محدود کردن مصرف غذاهای اسیدی مانند آب مرکبات و گوجه فرنگی که خود محرک و باعث سوزش بیشتر میشوند.
-آرام غذا خوردن و خوب جویدن غذا
-در صورت عدم تحمل لاکتوز، شیر در برنامه غذایی محدود میشود
-مصرف اسیدهای چرب امگا 3 میتواند در کنترل عفونت ناشی از هلیکوباکترپیلوری موثر باشد.
-استفاده از غذاهای پر پروتئین و دریافت کافی ویتامین ث در این بیماران توصیه میشود.