شکستگی مهره های گردنی : علائم، علل و روشهای درمان
دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.irآدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021
شکستگی مهره های گردنی به شرایطی گفته می شود که در آن یک یا چند مهره از ستون فقرات گردنی دچار شکستگی یا ترک خوردگی شده باشند. مهره های گردنی شامل هفت مهره بوده که از قاعده جمجمه تا ابتدای ستون فقرات سینه ای امتداد یافته اند و هر گونه شکستگی یا ترک خوردگی در این ناحیه ممکن است بر اثر تصادفات، سقوط از ارتفاع، ورزشهای شدید یا ضربه های مستقیم به گردن ایجاد شود. در ادامه به برخی از علل شکستگی مهره های گردنی اشاره خواهیم کرد.
شکستگی مهره های گردن ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد؛ برخی از علل اصلی شامل موارد زیر می باشند:
- تصادفات و ضربات: تصادفات خودرویی، سقوط از ارتفاع، ضربات مستقیم به گردن در ورزشهایی که با تماس فیزیکی همراه اند مانند فوتبال آمریکایی و بوکس حتی حوادثی که ممکن است در روزمرگی اتفاق بی افتد؛ می توانند باعث شکستگی مهره های گردن شوند.
- پوکی استخوان: پوکی استخوان یکی از اصلی ترین علل انواع شکستگی از جمله شکستگی مهره های گردنی و کمری است. این عارضه اغلب در افراد سالخورده دیده می شود.
- ضربات پی در پی: افرادی که به طور مکرر در معرض ضربه به گردن هستند، مانند برخی ورزشکاران رشته های پر برخورد، ممکن است به مرور زمان دچار شکستگی مهره های گردن شوند.
- بیماری های استخوانی: برخی از بیماریهای استخوانی مانند سرطان و عفونت های استخوان استخوان یا بیماری پاژه نیز می توانند استخوان ها را ضعیف کرده و منجر به شکستگی ستون ففقرات شوند.
- فشار و استرس ناگهانی: حرکات ناگهانی یا فشارهای بیش از حد به گردن، مثلاً در حین انجام حرکات ورزشی نادرست یا فعالیت های شدید، می توانند موجب شکستگی شوند.
شکستگی مهره گردن، یک آسیب جدی است که می تواند به عوارض خطرناکی منجر شود. علائم شکستگی مهره گردن ممکن است بلافاصله پس از آسیب ظاهر شوند یا در برخی موارد بعداً بروز کنند. علائم شکستگی مهره های گردنی ممکن است بسته به شدت و محل شکستگی متفاوت باشند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره می شود
- درد شدید و ناگهانی در گردن
- تورم و کبودی
- محدودیت حرکتی
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- خواب رفتن یا گزگز دست ها و پاها
- ضعف حسی و عضلانی
- سردرد
- مشکلات تنفسی
- عدم تعادل و هماهنگی
- تغییر در هوشیاری
در صورت بروز علائم زیر لزوم انجام اقدامات فوری را جدی بگیرید:
- از دست دادن هوشیاری که می تواند نشان دهنده آسیب شدید به سر یا گردن باشد.
- مشکلات تنفسی
- هرگونه ضعف یا فلج ناگهانی در دست و پا
در صورت مشکوک بودن به شکستگی مهره های گردنی رعایت نکات زیر الزامی است:
پرهیز از حرکت دادن مسدوم و تماس فوری با اورژانس می تواند جزو اولین اقدامات در این شرایط باشد.
استفاده از گردنبند تثبیت کننده گردن برای ثابت نگه داشتن این عضو، تا رسیدن اورژانس پزشکی از جمله اقدامات مفید بعدی است.
برای پیشگیری از شکستگی مهره های گردن، می توان به موارد زیر توجه کرد:
- استفاده از تجهیزات ایمنی: استفاده از کمربند ایمنی در خودرو، کلاه ایمنی در ورزش ها و فعالیت های مخاطره آمیز می تواند به کاهش خطر آسیب ها کمک کند.
- ورزش برای تقویت عضلات گردن : تمرینات منظم برای تقویت عضلات گردن و افزایش تعادل و هماهنگی بدن میتواند روشی موثر در پیشگیری از بیماریهای گردن یا آسیب به مهره های گردن باشد.
- مدیریت بیماری های زمینه ای: درمان و کنترل بیماری هایی مثل پوکی استخوان و بیماری های استخوانی.
- تغذیه مناسب: مصرف کافی و مستمر کلسیم و ویتامین D با تجویز پزشک برای حفظ سلامت استخوان ها
تشخیص این عارضه، پس از مراجعه به پزشک متخصص و انجام معاینات و تصویربرداری های لازم انجام می شود.
درمان شکستگی مهره های گردن بسته به شدت و نوع شکستگی متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استراحت و بی حرکتی: استفاده از گردنبند یا بریس شکستگی مهره های گردن برای ثابت نگه داشتن گردن و جلوگیری از حرکت
- دارو درمانی: داروهای ضد التهاب و مسکن برای کاهش درد و التهاب می تواند به مسدوم کمک کند
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی ناحیه گردن جزو روشهای کم عارضه و موثر در برخی آسیب دیدگی های ستون فقرات به شمار می آید که باید حتما توسط متخصص انجام شود.
- جراحی: در صورت تشخیص پزشک و شدت آسیب دیدگی، ممکن است تنها راه درمان، جراحی باشد. جراحی ممکن است برای تثبیت مهره های شکسته و جلوگیری از آسیب به نخاع ضروری باشد.
استفاده از بریس (گردنبند) و ارتز (پشتیبان گردن) برای شکستگی مهره گردنی بر اساس شدت آسیب، موقعیت شکستگی، و راهکارهای درمانی دیگر توسط پزشک متخصص تجویز می شود. این ابزارها می توانند به تثبیت و پشتیبانی از ناحیه مهره های گردنی کمک کنند تا بهبودی را تسریع بخشند و از احتمالات آسیب بیشتر جلوگیری کنند.
مهم است بدانید استفاده از بریس یا ارتز باید توسط پزشک متخصص تجویز و نظارت شود و هرگونه نیاز به تغییرات یا تنظیمات در آنها باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
نسخه اصلی مطلب
شکستگی مهره های گردنی : علائم، علل و روشهای درمان را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید