فلج مغزی گروهی از اختلالات عصبی است که بر مهارت های حرکتی و رشدی تأثیر می گذارد. به طور کلی این اختلال بر اثر رشد غیرمعمول مغز و یا آسیب به مغز در حال رشد ایجاد می شود و بر توانایی کنترل عضلات یک فرد تأثیر می گذارد. علت دقیق فلج مغزی همیشه مشخص نیست، اما اغلب با عواملی مرتبط است که بر رشد مغز تأثیر می گذارند، مانند عفونت های دوران بارداری، کمبود اکسیژن به مغز در هنگام تولد، یا جهش های ژنتیکی.
همه کودکان فلج مغزی مشکلاتی در حرکت و وضعیت بدنی دارند. این آسیب ناشی از آسیب مغزی است که قبل، حین یا بعد از تولد رخ می دهد و شدت آن می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. این بیماری می تواند نواحی مختلف بدن از جمله بازوها، پاها و صورت را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین می تواند مشکلاتی در گفتار، بینایی و شنوایی ایجاد کند.
علائم فلج مغزی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در طول زمان با رشد و تکامل کودک تغییر می کند. در صورتی که فلج مغزی در کودکان ژنتیکی باشد، نمی توان به طور قطعی پیشگیری کرد. تشخیص فلج مغزی در بارداری امکان پذیر نیست؛ چراکه دلیل قطعی آن همچنان برای پزشکان مشخص نیست. با این وجود راهکارهایی برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری در کودکان وجود دارد. چند مورد از این عوامل را در ادامه بررسی می کنیم.
علائم CP در هر کودک متفاوت با دیگری و به نوع فلج مغزی وابسته است. ضعیف بودن عضلات، ضعف در کنترل حرکات، لرزش دست ها و پاها از نشانه های کلی هستند. ویژگی کودکان فلج مغزی به نوع فلج مغزی کودک برمی گردد؛ اما در کل چنین کودکانی نشانه هایی از قبیل موارد زیر را دارند:
کودکان متأثر از آسیب دیدگی مغزی ناشی از CP دچار مشکلات حرکتی و رشدی می شوند. علائم فلج مغزی در کودکان عبارتند از ضعف عضلات دست و پا، شل شدگی یا سنگینی دست و پا، حرکات نامنظم، شلخته یا کنترل نشده که تصادفی و خارج از کنترل کودک هستند. چون درگیر شلی یا سفتی اندام ها می شوند و حالت بدن آنها غیر طبیعی است، به این ترتیب دامنه ی حرکتی آنها کاهش پیدا می کند و حتی ممکن است حرکت های غیر ارادی داشته باشند. این موارد جزء علائم فلج مغزی خفیف است؛ اما می تواند شدیدتر هم باشد.
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص فلج مغزی در جنین وجود ندارد. فلج مغزی ممکن است مدتی طول بکشد تا خود را نشان دهد، بنابراین تشخیص آن در دوران جنینی دشوار است. به طور کلی فلج مغزی در دوران بارداری قابل تشخیص نیست؛ اما مراقبت های پزشکی در دوران بارداری و زایمان می تواند به کاهش خطر کمک کند.
ضعف عضلانی، اسپاسم ماهیچه ای و مشکلات ناهماهنگی در طی دوران کودکی و بزرگسالی باعث بروز مشکلاتی می شود که شامل:
اغلب کودکان مبتلا به فلج مغزی همزمان دارای مشکلات دیگری نیز هستند. این مشکلات ممکن است نتیجه فلج مغزی یا یک همزمانی غیر مرتبط اما رایج باشد.
چندین دسته از مشکلات مرتبط با فلج مغزی وجود دارد ، از جمله:
این نوع مشکلات اولیه نتیجه مستقیم آسیب مغزی یا ناهنجاری است که خود علت فلج مغزی می باشد. مشکلات اولیه یا علائم فلج مغزی شامل اختلال در کنترل حرکات (درشت، ظریف، دهانی) ، اختلال در هماهنگی حرکتی ، تن عضلانی ضعیف ، تعادل و حالت بدن است.
مشکلات ثانویه نتیجه مشکلات اولیه می باشد و فقط به دلیل فلج مغزی ایجاد می شوند. مشکلات ثانویه که اغلب با فلج مغزی همراه هستند شامل مشکلات تغذیه و بلع ، تغذیه نامناسب و مشکلات تنفسی و ... هستند.
اغلب کودکان مبتلا به فلج مغزی دارای اختلال کنترل حرکت دهان هستند ، به این صورت که در کنترل عضلات دهان و گلوی خود مشکل دارند. این می تواند منجر به مشکلات تغذیه (مکیدن ، جویدن و غیره) و دیسفاژی یا مشکل در بلع شود. در برخی موارد ، مبتلایان به دیسفاژی ممکن است هنگام بلع دچار درد شوند و یا به هیچ وجه قادر به بلع نباشند.
ریفلاکس معده (GERD) نیز یک بیماری گوارشی است که در آن اسید معده دوباره به مری برگردانده می شود. و این مشکل در میان مبتلایان به فلج مغزی شایع است.
کودکانی که دارای مشکل های قبل باشند احتمال بروز آسپیراسیون بالا می باشد. در این حالت غذا ، مایعات ، بزاق یا استفراغ به داخل ریه ها تنفس می شود.
در حدود 30 درصد از بیماران فلج مغز دچاراختلال حرکت دهان ، همچنین ریزش آب دهان می شوند.
بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی ، به دیس آرتریا مبتتلا هستند که یک اختلال حرکتی گفتارمی باشد. و افراد مبتلا به این اختلال در کنترل عضلات مورد استفاده برای گفتار مانند لب ها، زبان، دیافراگم، تارهای صوتی مشکل دارند.
مشکلات وابسته شامل مواردی هستند که معمولاً به طور همزمان با فلج مغزی اتفاق می افتند ، اما در اثر آسیب مغزی یا ناهنجاری یکسان ایجاد نمی شوند. این مشکلات شامل اختلال بینایی و شنوایی (این موارد می تواند در برخی مواقع، مشکلات ثانویه باشد) ، ناتوانی های ذهنی و یادگیری، صرع و ... می باشد.
کودکان دارای ناتوانی فکری هم در عملکرد شناختی ( توانایی تفکر منجر به دانش) و هم در رفتار انطباقی (توانایی سازگاری با محیط و عملکرد در زندگی روزمره) محدودیت هایی دارند. معلولیت های ذهنی در گروه خفیف ، متوسط یا شدید دسته بندی می شوند.
کودکان مبتلا به فلج مغزی به دلایل مختلفی در یادگیری مشکل دارند. مشکلات پردازش عصبی که در مهارت های اساسی یادگیری مانند خواندن و نوشتن تداخل ایجاد می کنند. اختلالات یادگیری همچنین می توانند مهارت های سطح بالاتر مانند نظم و استدلال منطقی را تحت تأثیر قرار دهند.
حدود 75 تا 90 درصد کودکان مبتلا به فلج مغزی اختلالات بینایی دارند که عبارت اند از:
سه نوع اصلی کم شنوایی وجود دارد که ممکن است برای کودک دچار فلج مغزی اتفاق بی افتد. که عبارت اند از:
30 تا 50 درصد کودکان مبتلا به فلج مغزی، صرع همزمان دارند. این اختلال در میان کودکانی که توانایی راه رفتن ندارند و یا تحرک محدود دارند بیشتر دیده می شود.
فاکتور های خطر همزمان، مواردی هستند که ارتباطی با فلج مغزی ندارند و اغلب فقط همزیستی می کنند. فاکتورهای همزمان فلج مغزی، شامل اوتیسم و ADHD می باشند.
با توجه به تعریف وراثت چند وجهی که به تاثیر متقابل ژنها یا تاثیرعوامل محیطی روی ژنها گفته می شود. به خوبی نشان می دهند که چطور ممکن است فلج مغزی در یک خانواده به دلیل بروز مشکلات بارداری به ارث برسند. به همین دلیل با توجه به وراثت چندوجهی، فلج مغزی کودکان می تواند تا حدی ارثی باشد. به طور کلی فقط حدود ۲ درصد از افراد فلج مغزی در اثر عود کردن چنین وراثتی در خانواده به این عارضه دچار می شوند.
یکی از تجهیزات مهم برای کمک راه رفتن کودکان فلج مغزی می باشد. که انواع مختلفی دارند که دو نوع کاربردی آن واکر های معکوس که در پشت کودک قرار می گیرند و نوعی دیگر که در جلوی کودک قرار می گیرد. این وسیله کمک می کند تا کودک بتواند تحرک کافی داشته باشد تا علاوه بر بهبود گردش خون، در اندام کودک مانع از آتروفی عضلات و ضعف آنها گردند.
یکی از وسایل کمک حرکتی رایج برای بیماران فلج مغزی غیرسرپایی ویلچر می باشد. که دو نوع اصلی آن شامل صندلی چرخدار دستی و برقی است. ویلچرهای دستی باید توسط کاربر رانده شوند یا توسط شخص دیگری هل داده شوند، در حالی که نوع برقی آن موتوردار هستند.
یک نوع از تجهیزات مناسب برای کودکان فلج مغزی دستگیره ها می باشند که خاصیت الاستیکی و کش مانند دارند که بر روی ابزارهای مختلف نظیر قاشق ،چنگال ، چاقو ،برس، مسواک و مداد نصب می گردد و برای کودکانی که در گرفتن مشکل دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
این تخته به کودکان فلج مغزی کمک می کند که بر روی پاهای خود تحمل وزن بکنند. تحمل وزن بر روی اندام در کودکان فلج مغزی علاوه برجلوگیری از آتروفی و ضعف عضلات مانع است از ایجاد بدشکلی در اندام آنها می شود.
در حالی که فلج مغزی هنوز به طور کامل قابل درمان نیست، دانشمندان و پزشکان به طور مداوم در حال بررسی روش های درمانی جدید و امیدوارکننده هستند. یکی از رویکردهای نوآورانه برای درمان فلج مغزی شامل درمان ترمیمی با استفاده از سلول های بنیادی است. سلول درمانی در کودکان فلج مغزی در آزمایشات بالینی اولیه امیدوارکننده بوده است.
برای درمان فلج مغزی با سلول های بنیادی، باید سلول های بنیادی را به کودک سی پی تزریق کرد. برای کودکان فلج مغزی این سلول ها را به خون یا مغز استخوان و یا مغز و نخاع تزریق می کنند تا تقسیم شده و بافت عصبی را بسازند و مغز کودک را ترمیم کنند. سلول های بنیادی در درمان فلج مغزی این توانایی را دارند که با لمس سلول های آسیب دیده مغز به سلول های سالم مغز تبدیل شوند.
ویزیت های روتین پزشک در طول بارداری برای ابتلا به هر گونه عارضه و عوامل خطر فلج مغزی بسیار مهم است. معاینات مداوم می تواند به تشخیص مشکلاتی مانند گروه های خونی ناسازگار بین مادر و کودک، کمک کند و خطر عوارض را کاهش دهد. همچنین به مادران باردار برای کاهش آسیب مغزی، رعایت نکات زیر توصیه می شود که عبارتند از: