کلیه ها بخشی از سیستم ادراری هستند که بخش های دیگر آن شامل مثانه، حالب ها و مجرای ادرار است. کلیه ها وظیفه حذف مواد زائد و آب اضافی از خون را دارند. این مواد زائد به صورت ادرار از بدن خارج می شود. هر یک از این اندام ها ممکن است دچار عفونت شوند و شخص عفونت ادراری بگیرد. در بیشتر مواقع عفونت از مثانه شروع می شود و به بخش های دیگر سرایت می کند. اگر باکتری یا ویروس به حالب ها برسند، می توانند از طریق این لوله ها خود را به کلیه رسانده و این اندام را دچار عفونت کنند. عفونت کلیه یکی از شایع ترین بیماری های کلیه است که ناشی از عفونت ادراری است و می تواند یک یا هر دو کلیه را درگیر کند. باکتری ها یا ویروس ها می توانند باعث ایجاد عفونت در کلیه ها شوند که اصطلاح پزشکی این بیماری پیلونفریت است. اگر این عفونت درمان نشود، خطرناک است و ممکن است مشکلات جدی ایجاد کند.
اصلی ترین علت عفونت کلیه ورود باکتری ها از طریق دستگاه ادراری و تکثیر آنها در کلیه ها است. همچنین در برخی موارد ممکن است باکتری ها از سایر نقاط بدن به کلیه ها منتقل شوند و گسترش پیدا کنند، البته ابتلا به پیلونفریت از این طریق اغلب غیر معمول است. از آنجایی که سیستم ایمنی در کلیه ها ضعیف تر عمل می کند، در صورت ابتلا به پیلونفریت لازم است مراقبت ها با جدیت بیشتری پیگیری شوند. در برخی موارد جراحی کلیه یا حتی جراحی مفاصل ممکن است به عفونت کلیه منجر شود که این علت نیز کمتر متداول است. البته برخی عوامل خطرزا وجود دارند که ریسک ابتلا به این عفونت را افزایش می دهند.
همچنین بخوانید: پیشگیری از عفونت کلیه
عواملی که شخص را مستعد ابتلا به عفونت کلیه می کند، عبارتند از:
علائم و نشانه های عفونت کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پیلونفریت حاد یک عفونت ناگهانی و شدید در کلیه ها است. این عفونت باعث تورم کلیه ها شده و می تواند باعث تخریب دائمی کلیه ها شود. هر مشکلی که در جریان طبیعی ادرار اختلال ایجاد کند، خطر ابتلا به پیلونفریت حاد را افزایش می دهد. به عنوان مثال دستگاه ادراری که اندازه یا شکلی غیرمعمول دارد با احتمال بیشتری به پیلونفریت حاد مبتلا می شود.
پیلونفریت مزمن ایجاد عفونت های مکرر یا مداوم در کلیه ها است که پدیده ی نادری است. مانند شکل حاد این بیماری، اشکال مزمن آن، در افرادی که در جریان طبیعی ادرار آنها اختلال وجود دارد بیشتر دیده می شود. این موارد می توانند در اثر عفونت ادراری ، ریفلاکس وزیکواورترال (که مقدار کمی ادرار از مثانه به حالب و کلیه ها برمی گردد) یا ناهنجاری های آناتومیک ایجاد شوند. پیلونفریت مزمن در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می شود.
برای تأیید اینکه عفونت کلیه دارید، احتمالاً از شما خواسته می شود که برای آزمایش باکتری، خون یا چرک در ادرار، یک نمونه ادرار ارائه بدهید. پزشک شما همچنین ممکن است یک نمونه خون برای کشت بگیرد که یک تست آزمایشگاهی است که باکتری ها یا سایر ارگانیسم ها را در خون شما بررسی می کند. سایر آزمایشات ممکن است شامل سونوگرافی کلیه، سیستوسکوپی ، سی تی اسکن یا نوعی اشعه ایکس به نام سیستورتروگرام (مشاهده و بررسی مجاری ادرار و کلیه) باشد. سیستورتروگرام شامل تزریق رنگ کنتراست برای گرفتن عکس اشعه ایکس از مثانه در هنگام پر بودن و هنگام ادرار کردن است.
در صورت عدم درمان، عفونت کلیه می تواند به عوارض بالقوه جدی منجر شود، مانند:
درمان شما به شدت عفونت کلیه بستگی خواهد داشت. اگر عفونت خفیف باشد ، آنتی بیوتیک های خوراکی اولین خط درمان هستند. پزشک برای شما قرص های آنتی بیوتیک تجویز می کند تا مصرف کنید. هنگامی که نتایج آزمایشات ادرار شما به چیزی خاص برای عفونت باکتریایی شما شناخته شود، ممکن است نوع آنتی بیوتیک تغییر کند. معمولاً باید دو یا چند هفته به مصرف آنتی بیوتیک ادامه دهید. پزشک شما ممکن است بعد از درمان، کشت ادرار را برای اطمینان از بین رفتن و برگشتن عفونت تجویز کند. در صورت لزوم ، ممکن است دوره دیگری آنتی بیوتیک دریافت کنید.
برای عفونت جدی تر، پزشک ممکن است شما را در بیمارستان نگه دارد تا آنتی بیوتیک های داخل وریدی و مایعات داخل وریدی دریافت کند.
گاهی اوقات ممکن است برای اصلاح انسداد یا شکل مشکل در مجاری ادراری ، جراحی لازم باشد. این به جلوگیری از عفونت های جدید کلیه کمک می کند.
بیشتر بدانید: رعایت چه نکاتی به سلامت کلیه ها کمک می کند؟