عوارض بوتاکس چیست؟
دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]آدرس وب سایت : www.drsoleimani.comآدرس مطب : اصفهان ، خیابان شریعتی ، بعد از اورژانس بیمارستان شریعتی ، طبقه دوم بانک آینده ،کلینیک پوست ومو بهین تلفن مطب : 36290689 - 031
تزریق بوتاکس امروزه با اهداف زیبایی، جوانسازی پوست و حتی درمانی مورد استقبال افراد بسیار زیادی قرار گرفته است. تزریق بوتاکس در واقع ارسال سیگنال های عصبی به عضلات را مسدود می کند. این فرآیند، مانع از انقباض عضلات مورد نظر شده و برخی از تحرکات عضلانی را فلج می کند، به همین دلیل است که به محو شدن خطوط و چین و چروک های ظریف کمک می کند. بوتاکس یک داروی تزریقی است که از سم بوتولینیوم نوع A ساخته شده است و این سم توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینیوم تولید می شود.
اگرچه این همان سمی است که به صورت خوراکی باعث بوتولیسم ( یک مسمومیت غذایی خطرناک) می شود؛ اما اثرات آن بسته به میزان و نحوه ی استفاده از آن متفاوت است. زمانی که قرار است از بوتاکس در اقدامات زیبایی و درمانی استفاده شود، پزشکان دوز های محدود و البته هدفمند را برای بیمار به کار خواهند برد که تزریق موضعی آن منجر به مسمومیت نمی گردد. عوارض تزریق بوتاکس اغلب به دلیل عدم رعایت نکات علمی برای محل تزریق و مقدار مصرف دارو ایجاد میشود.
بعد از ضد عفونی کردن پوست، تزریق بوتاکس توسط سوزن های ظریف در عضلات قسمتی از چهره که مد نظر است، انجام می گیرد. این کار بسیار حساس بوده و نیاز به مهارت و ظرافت در کار دارد.
- تقریباً دو هفته قبل از تزریق، از مصرف دارو های رقیق کننده خون خودداری کنید.
- مصرف دارو های ضد التهابی و ویتامین E دو هفته قبل از تزریق بوتاکس ممنوع است؛ چون احتمال خونریزی را بالا می برند.
- توصیه می کنیم از چند روز قبل از تزریق، مصرف دخانیات و مشروبات الکلی را کنار بگذارید.
- روزی که قرار است تزریق بوتاکس انجام دهید، به هیچ عنوان آرایش نداشته باشید.
- اپیلاسیون پوست، استفاده از وکس و حتی کرم های موبر، ممنوع است.
- در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا بوده و یا از انواع خاص دارو ها استفاده می کنید، متخصص باید در جریان این موارد باشد.
- حتی الامکان در چند ساعت ابتدایی بعد از تزریق در معرض نور مستقیم خورشید یا حرارت قرار نگیرید. بعد از آن هم در زمان خروج از خانه از کرم ضد آفتاب SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید.
- پرهیز از هرگونه فعالیت فیزیکی سنگین پس از تزریق بوتاکس
- برای از بین بردن تورم و کبودی های موجود در ناحیه تزریق می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
- به مناطقی که تزریق در آنها صورت گرفته است، دست نزنید و به آن فشار وارد نکنید؛ زیرا ممکن است مواد تزریقی به دیگر بخش های صورت انتقال یابد.
- از استعمال سیگار و دخانیات خودداری کنید.
- در اولین روزهای پس از تزریق بوتاکس، از مصرف الکل و نوشیدنی های الکلی خودداری نمایید؛ چرا که این کار موجب رقیق شدن خون می شود و عوارض جانبی مثل کبودی و تورم را در ظاهر شما به شدت تقویت می کند. مصرف الکل و دخانیات، روند رسیدن شما به بهبودی کامل را کند خواهد کرد.
- حداقل برای دو شب، باید از خوابیدن روی ناحیه ای که تزریق بر روی آن صورت گرفته، خودداری کنید. این کار موجب وارد شدن فشار زیادی به این ناحیه می شود و احتمال جابجایی بوتاکس تزریق شده را در صورت شما بالا می برد. این جابجایی موجب می شود که بوتاکس به جای ناحیه تعیین شده، در بخش دیگری از صورت اثر کند.
- عوارض ناشی از شیوه تزریق بوتاکس: برای به دست آوردن نتایج مناسب باید نکاتی در هنگام تزریق رعایت شوند از جمله باید تزریق بوتاکس در نقاط صحیح و باید با رعایت دوز مناسب انجام گیرد. ممکن است ماده بوتاکس بیش از حد تزریق شود یا کم تزریق گردد و دارو بسیار رقیق شده و پخش شود. بعد از تزریق بوتاکس، نقاط تزریق، فشار و ماساژ داده شوند. در صورت استفاده از داروهای تقلبی و غیر استاندارد و انجام تزریق توسط اشخاص غیر متخصص، ممکن است واکنش های غیر طبیعی در فرد دیده شود که در واقع در صورتی رعایت اصول تزریق بوتاکس پیشانی نباید به وجود بیایند.
- عوارض ناشی از تأثیر ماده بوتاکس بر بدن: در اثر سم بوتولینوم بوتاکس ممکن است عوارض جدی در برخی از افراد بشود. گاهی پیش می آید که سم به سایر نواحی بدن غیر ازجایی که بوتاکس تزریق شده است، پخش شود که این مسئله خود موجب بروز عوارضی می شود.
- عدم رعایت مراقبت های قبل و بعد از بوتاکس
بوتاکس داخل عضله تزریق شده و مانع از انقباض عضله خواهد شد به همین جهت بوتاکس به هیچ عنوان باعث شل شدن و افتادگی پوست نخواهد شد.
اگرچه بوتولونیوم یک سم کشنده است؛ اما تزریق موضعی با دوز کنترل شده، بی خطر میباشد. تنها درصد کمی از افرادی که بوتاکس تزریق کرده اند دچار عوارض جانبی ناشی از آن شده اند.
شایان ذکر است که برخی از عوارض کوتاه مدت وجود دارد عوارض جانبی که ممکن است بیماران پس از تزریق تجربه کنند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تورم و کبودی در محل تزریق
- سردرد
- علائم شبیه آنفولانزا
- حالت تهوع
- افتادگی موقت پلک یا ابرو
- این عوارض معمولاً خفیف هستند و در عرض چند روز خود به خود برطرف می شوند.
در حالی که بوتاکس به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود، برخی از عوارض جانبی بالقوه طولانی مدت وجود دارد که بیماران باید از آنها آگاه باشند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
یکی از عوارض جانبی طولانی مدت بوتاکس ضعف عضلانی است. اگر تزریق بوتاکس فراتر از عضله مورد نظر گسترش یابد و عضلات مجاور را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است این اتفاق بیفتد. در موارد نادر، ضعف عضلانی می تواند شدید باشد و حتی ممکن است بر توانایی تنفس یا بلع تأثیر بگذارد.
در برخی موارد، تزریق بوتاکس در گردن یا گلو می تواند منجر به مشکلات گفتاری و بلع اگر تزریق بر عضلات مسئول این عملکردها تأثیر بگذارد، ممکن است این اتفاق بیفتد.
در حالی که واکنش های آلرژیک به بوتاکس نادر است، ممکن است رخ دهد. علائم یک واکنش آلرژیک می تواند شامل کهیر، مشکل در تنفس و تورم صورت، زبان یا گلو باشد. اگر پس از تزریق بوتاکس علائم واکنش آلرژیک را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
در موارد نادر، تزریق بوتاکس در نزدیکی چشم می تواند منجر به مشکلات بینایی شود. این می تواند شامل دوبینی یا تاری دید باشد و در برخی موارد می تواند دائمی باشد.
- تغییرات دائمی در حالات صورت
در حالی که هدف از تزریق بوتاکس فلج موقت عضلات صورت است، خطر کمی وجود دارد که منجر به تغییرات دائمی در حالات صورت شود. اگر تزریق روی عضله اشتباه تأثیر بگذارد یا اگر بوتاکس بیش از حد تزریق شود، ممکن است این اتفاق بیفتد.
- افتادگی پلک بالا یا پایین
- ایجاد درد و قرمزی در ناحیه تزریق
- اختلال در بینایی
- افتادگی و سنگین شدن پلک ها
- خون ریزی در محل تزریق
- کبودی پس از تزریق بوتاکس
- اشکی شدن چشم ها
- بی حسی هر دو چشم
نسخه اصلی مطلب
عوارض بوتاکس چیست؟ را در سایت دکتر محسن سلیمانی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید