برخی پژوهش ها نشان داده اند برخی مواد گیاهی به پیپشگیری از بیماری های قلبی کمک می کنند به عنوان مثال موادی مانند رنگ دانه قرمز به نام لیکوپن که در گوجه فرنکی یافت میشوند به وسیله عمل انتی اکسیدانی خود می توانند تا حدی سرخرگ هار ا درمقابل رسوب کلسترول برروی مواد مغذی گیاهی ممکن است در کنترل فشارخون یا جلوگیری از لخته شدن خون کمک کنند.توصیه میشود برای اطمینان از مصرف کافی این مواد مفید گیاهی میوه ها سبزیجات وفراورده های غلات سبوس دار به صورت منظم مصرف شوند.انتخاب میوه ها و سبزی های متنوع در رنگ های مختلف ، روش ساده ای برای اطمینان از وجود انواع مختلف مواد مغذی گیاهی است .درصورت امکان غلات باید در بیشتر وعده های غذایی وجود داشته باشند.انواع مختلف آن ها به احتمال زیاد حاوی مواد مغذی گیاهی پیشگیری کننده هستند و به عنوان مثال گندم، جو وبرنج سبوس دار هستند.
حبوبات مانند لوبیا،عدس،ماش و....سرشار مواد مغذی گیاهی هستند و می توان به عنوان منبع پروتین به جای گوشت ، ماهی ومرغ از آن ها استفاده کرد.استفاده روزانه از حبوبات به عنوان منبع اصلی پروتین به صورت قابل توجهی مصرف مواد مغذی گیاهی را بالا می برد.مغزها و دانه های روغنی مقادیرقابل توجهی مواد مغذی گیاهی مانند لینگان، همچنین بسیاری از ویتامین ها مواد معدنی پروتین ها و چربی ها ضروری رافراهم کنند تخمه آفتابگردان و کدو تنبل خام کنجد همچنین انواع مغزهاباید بها طور منظم مصرف شود.گیاهان خشک و چاشنی ها منابع خوبی از انواع مواد شیمیایی گیاهی هستند و اضافه کردن آن ها به اجزا هر غذا آسان است.
مواد مغذی گیاهی متداول
در سال های اخیر دانشمندان اقدام به بررسی چگونگی ارتباط مواد شیمیایی گیاهی با سلامت انسان کرده اند . شمار زیادی از این مواد شناخته شده و ویژگی های آن ها مورد بررسی قرار گرفته اند . موارد ذکرشده دراین قسمت، تنها منتخبی از انواع متعدد مواد مغذی گیاهی است که دانشمندان مورد تجزیه و تحلیل قرارد داده اند .
کاروتنوییدها :
به نظر می رسد این مواد با تبدیل کلسترول به نوی مفید یعنی HDl-C و افزایش رشد سلول های سالم ومختل کردن فعالیت سلول های سرطانی، با بیماریهای قلبی و سرطان مبارزه می کنند.
فلاونوییدها :
این مواد با جلوگیری از ساخته شدن کلسترول در دیواره سرخرگ ها به پیشگیری قلبی کمک می کنند.آن ها ممکن است تا حدی با مواد سرطان زا مقابله کرده ومانع تغییرات بدخیم شوند.
ایزوتیوسیانات ها :
به نظر می رسد این مواد باعث خنثی کردن رادیکال های آزاد و همچنین افزایش فعالیت آنزیم های ضد سرطان میشوند واحتمال دارد خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهند.
لیگنان ها :
این مواد شیمیایی تاثیرات استروژنی ضعیفی داشته و تا حدی تغییرات سرطانی را محدود کرده وهمچنین به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و با بیماری های قلبی مبارزه می کنند.
ترکیبات فنولیک :
به نظر می رسد این مواد تا حدی اثرات آلاینده هایی چون دود سیگار را خنثی می کنند.این مواد اثر آنتی اکسیدانی داشته و به که کنترل تغییرات سرطانی در سلول ها کمک می کنند.
ساپونین ها :
به نظر می رسد این مواد تا حدی مانع تشکیل تومورها شده و به هضم چربی کمک می کنند. احتمال دارد در کاهش سطح چربی خون و احتمال بروز بیماری های واقع شوند.
ترپن ها :
به نظر می رسد این مواد به پیشگیری از فعالیت مواد سرطان زا کمک کرده وبه طور خاص از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده وا حتمال بروز سرطان معده را کاهش دهند.چای نیز از مواد سرشاراز آنتی اکسیدان است که می تواند برای پیشگیری قلبی عروقی مفید واقع شود:
چای
پس از آب ، چای پر مصرف ترین نوشیدنی ها درجهان است .گیاه چای که بوته ای کوچک، همیشه سبزو درخت مانند دارد ، بومی آسیای جنوب شرقی است.
خواص شفا بخش:
کاربردهای سنتی : گیاه شناسان چینی چای سبز رابه صورت سنتی برای طیف وسیعی از بیماریهای مزمن، از جمله نفخ شکم، سوء هاضمه و احتباس آب در بدن توصیه می کردند.
فواید خاص :
پیشگیری از بیماریهای قلبی :
بررسی ها نشان می دهد مصرف چای با کاهش میزان بیماری عروق کرونر در انسان ارتباط دارد. مواد آنتی اکسیدان موجود در چای مانند catechin،epicatechin،epigallocatechin که به عنوان فلاونوئیدها شناخته می شوند مانع از اکسیده شدن کلسترول LDL شده،در نتیجه احتمال گرفتگی سرخرگ ها را کاهش می دهد. بررسی ها نشان می دهد نوشیدن چای سبز یا سیاه باعث افزایش قابل توجهی در ظرفیت آنتی اکسیدان خون می شود که به طورمعمول 30تا50دقیقه پس از نوشیدن چای به نقطۀ اوج خود می رسد.اضافه کردن شیر به چای این اثرات سودمند را از بین نمی برد.سایر موادهای شیمیایی گیاهی موجود در چای،مانند لیگنان ها نیز lignans،ممکن است با بیماری های قلبی مقابله کنند.