پی آر پی (PRP) صورت چیست و چه عوارضی دارد؟
دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]آدرس وب سایت : www.drandalib.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، بن بست پارکینگ عمومی توحید ، مجتمع آسمان ، طبقه چهارم تلفن مطب : 36260819 - 031
گذر زمان به مرور شادابی چهره را می گیرد و چین و چروک ها، خطوط ریز و حتی لکه هایی به پوست اضافه می کند. این موضوع ممکن است زیبایی صورت را تحت تأثیر قرار دهد و از اعتماد به نفس فرد بکاهد. از همین رو در روش های زیادی برای کند کردن روند پیری پوست و حتی برگرداندن جوانی به آن ایجاد شده است. پی آر پی PRP مخفف کلمه (PLASMA RICH PLATELET) یعنی پلاسمای غنی شده از پلاکت است. پلاکتها حاوی پروتئینها و فاکتورهای رشد مهمی هستند که عامل اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافتها میباشند.
در واقع پلاکتها در محل آسیب دیده، این فاکتورهای رشد را آزاد میکنند و ادامه مسیر ترمیم با این عوامل تسریع میشود. در این پروسه زایش سلولی و بازسازی و جوانسازی سلولها تسریع پیدا میکند و در سنین بالاتر، باعث افزایش شادابی و طراوت پوستی میشود.
پی آر پی صورت، برای جوانسازی پوست کاربرد دارد. پزشکان متخصص از خون افراد برای تهیه پلاسمای غنی از پلاکت استفاده می کنند و سپس آن را به بخش های آسیب دیده و مورد نیاز پوست آنها تزریق می کنند. پلاسمای غنی از پلاکت تأثیر فوق العاده خوبی بر جوانسازی پوست دارد و می تواند به لیفت پوست صورت نیز کمک زیادی کند.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت می تواند به درمان تعداد زیادی از مشکلات زیبایی در نقاط مختلف صورت بپردازد که درمان آن به کمک سایر روش های غیر تهاجمی دشوار است. برخی از رایج ترین کاربردهای پلاسمای غنی از پلاکت به شرح زیر می باشد:
- ماندگاری اثر آن طولانی بوده و نسبت به روش های مشابه (مثل جراحی) هزینه کمتری دارد.
- احتمال به وجود آمدن حساسیت های پوستی و عفونت در روش پی آر پی وجود ندارد.
- با توجه به کیت های مخصوص پروسه کار بسیار ساده و کاملاً استریل خواهد بود.
- روش غیر تهاجمی بوده و عوارض کمتر از دیگر روش ها می باشد.
- این روش تقریباً بی درد است و به راحتی برای بیمار قابل تحمل است.
- درمان با پی آر پی نیاز به بستری و استراحت ندارد.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یک روش ساده و ایمن محسوب می شود:
- در این روش نمونه خون شما تهیه می شود و به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده خواهد شد.
- سلول های خونی تحت سرعت و چرخش بسیار بالا از مشتقات خونی جدا می شوند و پلاسمای غنی از پلاکت تهیه می گردد تا به درون نواحی مورد نظر تزریق شود. با توجه به تعداد نقاطی که قرار است درمان شود پزشک مقدار نمونه خون مورد نیاز را مشخص خواهد کرد. انجام این روش درمانی حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد.
- 48 ساعت پیش از آغاز درمان، به مقدار کافی مایعات مصرف شود. توصیه می شود به این منظور از مقادیر زیاد آب استفاده شود.
- 1 تا 2 هفته پیش از درمان، مصرف چربی کاهش داده شود. مصرف قهوه نیز بایست کاهش داده شود.
- مصرف هرگونه مواد غذایی حاوی امگا (مانند روغن ماهی) چای سبز و مکمل های دیگری که سبب افزایش کبودی می شوند، 2 تا 3 هفته پیش از پی آر پی صورت متوقف شود.
- یک هفته پیش از پی آر پی از به کارگیری روش های درمانی دیگر در صورت که باعث حساس شدن پوست می شوند، خودداری شود.
- حداقل 4 ساعت پس از پی آر پی جهت بهبود ناحیه تحت درمان از لمس کردن صورت خودداری شود. جهت جلوگیری از بروز عفونت، پیش از لمس ناحیه مورد نظر دست ها بایستی شسته شوند.
- پس از تزریق پی آر پی نباید برای مدت 24 ساعت از محصولات آرایشی استفاده شود. همچنین برای مدت زمان حداقل 2 روز پس از درمان بایستی از مصرف محصولات بر پایه روغن، آرایش غلیظ و مرطوب کننده های قوی خودداری شود.
- ناحیه تحت درمان برای مدت 1 هفته پس از پی آر پی نسبت به لمس کردن حساس می شود. در این ناحیه نباید از یخ استفاده شود و همچنین متقاضی نباید از حمام آب گرم استفاده کند
- ناحیه تحت درمان در زمان خواب کمی بالاتر قرار داده شود.
- پس از درمان برای مدت حداقل یک ماه از کرم ضد آفتاب استفاده شود. متقاضی از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، انجام فعالیت های ورزشی سنگین، سونا، حمام آب گرم و مصرف زیاد الکل خودداری کند. این موارد سبب تشدید ورم و افزایش احتمال بروز کبودی می شوند.
- برای مدت حداقل دو هفته پس از پی آر پی صورت، نباید از روش های درمانی دیگر در ناحیه صورت استفاده شود.
برخی از افراد به دلیل شرایط جسمانی و سلامتی خود نمی توانند از مزایای تزریق پی آر پی بهره مند شوند. این افراد عبارتند از اشخاصی که به شرایط زیر مبتلا هستند:
- سندرم نقص عملکرد پلاکتی
- مصرف داروهای ضد انعقاد
- ناپایداری همودینامیکالی
- نقص ایمنی
- به بیماری هایی مانند انواع سرطان به خصوص سرطان پوست مبتلا هستند.
- بیماری های مزمن مثل دیابت درمان نشده
مدت زمان ماندگاری پی آر پی صورت تا حد بسیار زیادی به شرایط بدنی خود شما و رعایت مراقبت های قبل و بعد از آن بستگی دارد. به طور کلی، می توانید انتظار داشته باشید که این روش بین 1 سال تا نهایتاً 18 ماه ماندگاری داشته باشد.
به طور کلی هزینه پی آر پی به صورت به عوامل متعددی از جمله میزان مهارت و تجربه پزشک، محل انجام تزریق و تجهیزات و مواد مصرفی کلینیک یا بیمارستان و … بستگی دارد.
کبودی، تورم، التهاب و قرمزی متداول ترین اثرات جانبی این روش درمانی هستند. این اثرات معمولاً بلافاصله پس از پروسه درمان ظاهر می شوند و طی 4 تا 6 روز از بین خواهند رفت. از آنجا که پی آر پی از خون خودتان گرفته می شود، احتمال عفونت یا آلودگی کاهش می یابد. در موارد نادری عفونت و زخم نیز گزارش شده است.
اگر می خواهید اطلاعاتی درباره اگزما به دست آورید ؛ کلیک کنید.
نسخه اصلی مطلب
پی آر پی (PRP) صورت چیست و چه عوارضی دارد؟ را در سایت دکتر فاطمه عندلیب بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید