یکی از بیماری هایی که امروزه گریبان گیر خانم ها می شود سرطان سینه می باشد. با افزایش سن، احتمال مبتلا شدن به این بیماری افزایش پیدا می کند، لذا مراقبت ها و پیشگیری های لازم بعد از ورود به سن میانسالی اهمیت بیشتری پیدا می کند. ماموگرافی مجموعه ای از تصاویر رادیوگرافی اشعه ایکس به شکل دو بعدی و سیاه و سفید است. با انجام ماموگرافی در بافت پستان می توان تمامی ناهنجاری ها را بررسی کرد و یا حتی کوچکترین توده ای دیده خواهد شد. به طور معمول در مواردی که مراجعه کننده دارای علائمی از جمله درد، تشخیص توده، پوسته پوسته شدن سطح سینه یا فرورفتگی و سایر ناهنجاری های مربوط به سینه باشد پزشک برای اطمینان از نوع عارضه ماموگرافی را توصیه می کند. در این مطلب قصد داریم انجام ماموگرافی در دوران شیردهی را بررسی کنیم. آیا ماموگرافی در شیردهی خطر یا عوارضی دارد ؟ در صورت لزوم ماموگرافی در شیردهی چگونه انجام میشود ؟ برای پاسخ به این سوالات در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
انجام ماموگرافی در خانم های بدون علامت، در دوران بارداری و شیردهی و حتی تا 3 ماه بعد از قطع شیردهی جهت غربالگری توصیه نمی شود؛ زیرا در این دوران تراکم بافت پستان و در نتیجه احتمال منفی کاذب و دیده نشدن ضایعات پستان در ماموگرافی افزایش می یابد؛ اما در خانم هایی که علامت دار باشند، معمولاً ابتدا سونوگرافی انجام می شود و در صورت لزوم، ماموگرافی با رعایت نکات ایمنی انجام می شود.
انجام ماموگرافی برای تشخیص زودهنگام سرطان پستان حتی در دوران شیردهی ضروری است و با رعایت نکات و اقدامات ایمنی توسط ماموگرافر انجام می شود.
بهتر است این نکته را مد نظر قرار دهید که مادران شیرده قبل از ماموگرافی باید نوزاد شیر خوار را شیر دهند، سپس شیر خود را بدوشند و سینه ها را از شیر تخلیه کنند. قبل از شروع ماموگرافی حتما تکنسین را از بودن در دوران شیردهی یا حاملگی مطلع سازند. این آزمایش معمولاً به صورت ایستاده انجام می شود. تکنسین پستان شما را بر روی یک صفحه قرار می دهد. در حین آزمایش هر کدام از سینه ها بین دو صفحه قرار می گیرد. این عمل باعث مسطح و یکنواخت شدن پستان ها شده تا بتوان تصاویر واضحی را از بافت پستان با حداقل دور اشعه تهیه نمود. فشرده شدن سینه بین دو صفحه ممکن است کمی موجب ناراحتی به مدت چند دقیقه برای فرد ایجاد کند. صفحه متحرک بالایی با نزدیک شدن به صفحه ثابت پایین موجب فشرده شدن بافت سینه خواهد شد. سپس دستگاه شروع به گرفتن تصویر می نماید. این روش برای سینه دیگر نیز تکرار می شود و از شخص تقاضا می شود تا مشابه روش قبل عمل نماید. صفحه دستگاه ماموگرافی برای گرفتن تصاویر اشعه ایکس از زاویه دیگر باید بچرخد تا عکس دیگری از زاویه مخالف گرفته شود. با این عکس دو تصویر از دو زاویه پستان حاصل خواهد شد.
مطلب پیشنهادی : ماموگرافی کجا انجام میشود ؟
نتایج ماموگرافی در دوران شیردهی به دلیل تغییرات هورمونی و تراکم بیشتر بافت پستان، ممکن است تفسیر تصاویر را کمی پیچیده تر کند.
ماموگرافی، بافت پستان ها را با مقادیر اندکی از پرتوهای رادیواکتیو مواجه می سازد؛ اما معمولاً فواید این تکنیک تصویربرداری بیشتر از مضرات آن است. با این حال توصیه می شود اگر باردار هستید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا در خصوص گزینه های جایگزین تصمیم گیری شود. انجام ماموگرافی های مکرر و دوره ای در افراد بارداری که در معرض ریسک بالای ابتلا به سرطان پستان هستند توصیه نمی شود. عوارض جدی برای ماموگرافی در دوران شیردهی گزارش نشده است. برخی مادران ممکن است کمی ناراحتی یا درد خفیف در هنگام فشردن پستان ها تجربه کنند، اما این درد معمولاً زودگذر است. هیچ شواهدی مبنی بر تاثیر منفی اشعه ایکس بر کیفیت شیر مادر یا سلامت نوزاد وجود ندارد.
هزینه ماموگرافی بر اساس تعرفه وزارت بهداشت بخش خصوصی محاسبه خواهد شد. عوامل متعدی در کاهش یا افزایش هزینه ها تأثیرگذار است. نوع روش ماموگرافی نیز می تواند قیمت ماموگرافی را تغییر دهد. به عنوان مثال بسیاری از مراکز رادیولوژی از ماموگرام های آنالوگ استفاده می نمایند. قیمت نوع آنالوگ معمولاً کمتر از ماموگرافی دیجیتال پستان است.
ماموگرافی در دوران شیردهی ممکن است یک ضرورت برای تشخیص زود هنگام سرطان پستان باشد. با رعایت اقدامات احتیاطی مناسب و اطلاع دادن به پزشک، مادران شیرده می توانند بدون نگرانی ماموگرافی را انجام دهند. انجام ماموگرافی حتی در دوران شیردهی می تواند به حفظ سلامت مادران و پیشگیری از عوارض جدی کمک کند.
نسخه اصلی مطلب ماموگرافی در دوران بارداری و شیردهی چگونه است؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.