تشخیص بی اختیاری ادراری با سونوگرافی از طریق بررسی میزان ادرار باقی مانده در مثانه و ارزیابی پیشابراه انجام شده و مشکلات مرتبط شناسایی می شود. ادرار توسط کلیه ها ساخته شده و در مثانه ذخیره می شود. مثانه از ماهیچه هایی تشکیل شده است که هنگام نیاز به دفع ادرار، سفت می شوند. با سفت شدن ماهیچه های مثانه، ادرار از طریق لوله ای به نام مجرای ادرار از مثانه خارج می شود. در همین حال، ماهیچه های اسفنکتر (ماهیچه های تنگ کننده) در اطراف مجرای ادرار شل می شوند تا ادرار از بدن خارج شود.
بی اختیاری ادرار به معنای عدم کنترل بر روی مثانه است. بی اختیاری ممکن است هنگامی رخ دهد که عضلات مثانه به طور ناگهانی سفت شده اما ماهیچه های اسفنکتر به اندازه کافی قوی نباشند تا مجرای ادرار را ببندند. این امر باعث بروز نیاز ناگهانی و جدی برای دفع ادرار می شود که ممکن است قادر به کنترل آن نباشید. بی اختیاری ادرار ممکن است در صورت بروز مشکلی در اعصاب کنترل کننده عضلات مثانه و مجرای ادرار نیز رخ دهد. بی اختیاری ادرار را می توان به صورت خروج مقدار جزئی ادرار یا دفع مقدار زیادی ادرار در یک مرحله بیان کرد. بی اختیاری ادراری در مردان در مقایسه با زنان کمتر شایع است که این مسئله عمدتاً به علت تفاوت در آناتومی لگن مرد و زن می باشد. در بررسی بیماران بی اختیاری ادرار حتماً باید سونوگرافی با تعیین باقیمانده ادراری به دنبال ادرار کردن یعنی با مثانه پر و خالی انجام شود. با سونوگرافی می توان وضعیت پیشابراه را نیز بررسی کرد.
یکی از اصلی ترین علل بی اختیاری ادرار در زنان ضعف عضلات کف لگن می باشد که ضعیف شدن این عضلات موجب افتادگی مثانه و درپی آن بی اختیاری ادرار می گردد. افتادگی مثانه به صورت شایع در زنان میانسال و مسن ایجاد می شود که اغلب همراه با افتادگی و اشکال در چسبندگی گردن مثانه به لگن می باشد. دلایل متعددی موجب ضعف عضلات کف لگن می شود که برخی از آنها منحصراً به زنان مربوط بوده و برخی دیگر بین زنان و مردان مشترک است. مواردی که در ادامه به آنها اشاره می شود از اصلی ترین دلایل بی اختیاری ادراری در زنان می باشند. این موارد عبارتند از:
یک مرد ممکن است دارای علائمی باشد که احتمال ابتلا به بی اختیاری ادرار را افزایش می دهند، از جمله:
بی اختیاری یک بیماری نیست، بلکه می تواند از علائم برخی بیماری ها یا ناشی از رویدادهای خاصی در طول زندگی مرد باشد. بیماری ها یا مشکلاتی که ممکن است احتمال ابتلا به بی اختیاری ادرار را افزایش دهند عبارتند از:
بی اختیاری ادرار نیز مانند بیماری های دیگر علائمی دارد که با تشخیص به موقع آنها و مراجعه به پزشک می توان از آن جلوگیری کرد. خارج شدن غیرارادی ادرار در شرایط زیر می تواند از علائم بی اختیاری ادرار باشد:
انواع مختلفی از بی اختیاری ادرار وجود دارد که شایع ترین آنها بی اختیاری استرسی می باشد.
اطلاعاتی که سونوگرافی مثانه در رابطه با بی اختیاری در اختیار ما قرار می دهد عبارتند از:
به طور کلی سونوگرافی کلیه و مثانه نیاز به آمادگی خاصی مانند پرهیز غذایی یا مصرف دارو نیاز ندارد. تنها ممکن است نیاز داشته باشید قبل از انجام سونوگرافی آب بنوشید تا مثانه پر شود. البته ممکن است به تشخیص پزشک برای کاهش درد حین سونوگرافی یا التهابات کلیه، داروی خاصی تجویز شود.
سونوگرافی کلیه و مثانه روش ایمن برای بررسی بیمار و دریافت تصاویر حیاتی بدون خطر ابتلا به اشعه است. سونوگرافی مثانه برای زنان علاوه بر تشخیص مشکلات مثانه به بررسی مشکلات و اختلالات داخلی زنان مانند ارزیابی سلامت رحم و تخمدان ها نیز می پردازد.
نکته مهم قبل از انتخاب هرگونه عمل جراحی توسط پزشک، استفاده از ارزیابی دقیق قبل از عمل و انجام حتمی تست یورودینامیک (نوار مثانه) است. این تست جهت افتراق انواع بی اختیاری ادراری و انتخاب بهترین نوع عمل برای بیماران ضروری است و بدون انجام آن احتمال شکست جراحی بالا است. علاوه بر این جراح باید با معاینه دقیق، پرولاپس های لگنی را نیز بررسی کند. در صورتیکه علاوه بر بی اختیاری ادراری، افتادگی مثانه، رحم و یا رکتوم وجود داشته باشد، باید همراه با جراحی بی اختیاری ادراری، پرولاپس ها هم ترمیم گردند.
روش های جراحی برای بی اختیاری ادراری عمدتاً سه دسته اند:
الف- روش های جراحی شکمی مانند روش برچ که هم به صورت باز و هم لاپاراسکوپیک انجام می شود. این روش جزو جراحی های شکمی است و سالها شیوه اصلی برای درمان بی اختیاری ادراری بوده است. در این جراحی بخش های طرفی و قدامی واژن با نخ های غیرقابل جذب به لیگمان کوپر فیکس می شوند. این عمل هم به صورت باز و هم لاپاراسکوپیک انجام می گردد.
ب- روش های جراحی از طرق واژن مانند اسلینگ مجرای میانی با مش، اسلینگ با فاشیای عضله زکتوس شامل :
در این شیوه معمولاً از فاشیای رکتوس یا فاشیالاتای بیمار استفاده میشود. نواری به عرض 2 1 سانت به طول مناسب برداشته و زیر گردن مثانه گذاشته می شود.
در این شیوه یک عدد مش پلی پروپیلین با عرض 2-1 سانت زیر قسمت میانی مجرا گذاشته می شود و با ابزار مخصوص دو طرف مش یا از سوراخ های ابتوراتور دو طرف خارج میشود یا از پشت استخوان عانه عبور میکنند. در حال حاضر این شیوه یکی از شایع ترین روشهای جراحی بی اختیاری ادراری استرسی است. موفقیت درمان با این روش 90 -75 درصد بوده و عوارض آن کمتر از روش برچ است.
ج- روش های آندوسکوپی که تزریق مواد حجم دهنده از طریق آندوسکوپی در گردن مثانه انجام میشود. در این شیوه که با مواد مختلفی مثل چربی، کلاژن و حتی سلول های بنیادی انجام شده، با اثر کوتاه مدت و اثربخشی کمی همراه بوده است.
بطور خلاصه در حال حاضر روش اسلینگ با فاشیای رکتوس و روش اسلینگ مجرای میانی با مش پلی پروپیلن یا همان MUS روش های پیشنهادی اول جهت درمان جراحی بی اختیاری ادراری استرسی میباشند.
با آزمایش ها و سونوگرافی های غربالگری بارداری یا غربالگری جنین بیشتر ناهنجاری های مادرزادی و اغلب اختلالات ژنتیکی قابل شناسایی هستند. انواع سونوگرافی های بارداری از جمله سونوگرافی آنومالی (اسکن ناهنجاری های جنین) و سونوگرافی NT ( ناهنجاری کروموزمی و ژنتیکی جنین ) در اصفهان را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان ، با دقیق ترین نتایج انجام دهید.