نمونه برداری به معنی برداشتن قسمتی از سلول یا بافت از ناحیه ای است که مشکوک به بیماری است. این روش برای معاینه با کمک میکروسکوپ از قسمت های مختلف بدن برای اهداف تشخیصی یا برای معاینات مختلف استفاده می شود. در اوایل بیوپسی فقط برای جداسازی بافت طبیعی از بافت سرطانی استفاده می شد. امروزه با آشکارسازی ساختار ژنتیکی و بیولوژی بافت سرطانی با بیوپسی می توان سرعت رشد تومور را پیش بینی کرد. همچنین احتمال انتشار (متاستاز) به سایر اندام ها و نوع درمان را تشخیص داد. نمونه برداری برای مواردی که حتی پس از انجام بسیاری از تکنیک ها نمی توان به تشخیص واضح بیماری دست یافت، به کار برده می شود.
برخی از بیماری ها به ویژه سرطان، ممکن است با انجام آزمایش ها و روش های تصویربرداری قابل تشخیص نباشد. به همین دلیل از بیوپسی برای تشخیص قطعی بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. با این روش در بیماران سرطانی برای تعیین نوع سرطان، درجه تمایز و خوش خیم یا بدخیم بودن آن انجام می شود. همچنین مرحله سرطان مشخص می شود و برنامه درمانی در نظر گرفته می شود. اگر پزشک شما پیشنهاد می کند که بیوپسی سینه انجام دهید، به این معنی نیست که شما سرطان سینه دارید.
اکثر توده ها و سایر تغییراتی که با بیوپسی بررسی می شوند، خوش خیم هستند، یعنی سرطانی نیستند. برای جلوگیری از بروز عفونت بعد از نمونه برداری پستان لازم است مراقبت هایی را انجام دهید. دستورالعمل های لازم برای مراقبت از زخم ناحیه نمونه برداری، توسط پزشک به شما ارائه می شود.
نمونه برداری از پستان به دلایل مختلفی انجام می شود که مهم ترین آنها به شرح زیر هستند:
همچنین بخوانید: علت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پستان
در روش جراحی بیوپسی دو روش وجود دارد:
با توجه به شرایط بیمار و توده و پس از معاینات و قضاوت بالینی نوع و روش جراحی برای بیوپسی تعیین می شود. بیوپسی به طور کلی و خصوصاً در مبحث بیماری های پستان به دو شکل کلی امکان پذیر است:
روش های غیر جراحی با بی حسی موضعی و روش های جراحی با بیهوشی انجام می گیرد.
این روش ساده ترین نوع بیوپسی پستان است. در این روش که برای ارزیابی توده های احساس شده در معاینه بالینی مورد استفاده قرار می گیرد، بیمار بر روی یک تخت دراز می کشد و پزشک یک ماده بی حس کننده به محل نمونه برداری تزریق می کند. پس از بی حس شدن کامل ناحیه مورد نظر، سوزن نازکی که به یک سرنگ متصل است به بافت سینه وارد شده و نمونه ای از سلول ها یا مایعات را از داخل توده جمع آوری می شود. در انتهای کار نیز یک گاز استریل بر روز محل نمونه برداری شده قرار داده می شود.
ارزیابی توده هایی که پزشک در ماموگرافی یا سونوگرافی مشاهده کرده و یا هنگام معاینه به وجود آن مشکوک شده به کمک این نوع نمونه برداری انجام می شود. همانند روش بالا در این نوع بیوپسی نیز نمونه از مایع میان بافتی تهیه شده و از سوزنی با قطر بزرگتر استفاده می شود. در روش CNB چندین نمونه جمع آوری و برای شناسایی ویژگی های نشان دهنده بیماری تجزیه و تحلیل می شود. بسته به محل قرارگیری توده، ممکن است از روش های تصویربرداری دیگری مانند ماموگرافی یا MRI برای هدایت موقعیت سوزن برای به دست آوردن نمونه بافت استفاده شود.
در این نوع نمونه برداری که توده به خوبی قابل لمس نیست، نمونه برداری تحت گاید و هدایت سونوگرافی و یا ماموگرافی و توسط رادیولوژیست انجام می گیرد. در این روش بیمار به سمت شکم روی یک سطح دراز می کشد و یکی از سینه ها در یک مدخل تعبیه شده روی میز قرار گرفته و بین دو صفحه فشرده می شود، رادیولوژیست در محل تعیین شده یک برش کوچک ایجاد می کند. سپس یک سوزن را وارد کرده و چندین نمونه از بافت را استخراج می کند.
در این روش نمونه برداری با استفاده از جراحی سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود و مقداری از توده پستانی مشکوک همراه با مقداری از بافت سالم پستان استخراج شده و برای انجام آزمایشات تکمیلی به آزمایشگاه ارسال می گردد. چنانچه توده پستان قابل لمس نباشد، در این روش نیز برای دسترسی دقیق از سونوگرافی استفاده می کند.
لازم است قبل از انجام بیوپسی نکاتی را رعایت کنید و با آگاهی کامل در جلسه حاضر شوید. در زیر به تعدادی از این نکات اشاره میکنیم:
تمامی فرایندهایی که روی بدن انجام می شوند، ممکن است عوارض و خطراتی را به دنبال داشته باشند. برخی از عوارض احتمالی نمونه برداری پستان شامل موارد زیر می شود:
اگر بیوپسی از طریق اشعه ایکس انجام شود، میزان اشعه بسیار اندک است و خطر قرار گرفتن در معرض اشعه بسیار کم می باشد. بسته به وضعیت پزشکیتان ممکن است با خطرات دیگری نیز مواجه شوید.
تجهیزات مصرفی، تعداد خدمات، آزمایشات و تست های مورد نیاز از نظر پزشک، خدمات پاراکلینیکی مثل تصویربرداری بسته به تشخیص پزشک برای هر فرد متفاوت از فرد دیگر است و نمی توان به طور قطعی قیمت دقیق را تعیین نمود.
بیشتر بدانید: ماموگرافی