فلج بلز به یک نوع ضعف یا فلج شدگی گفته می شود که بر روی رشته های عصبی که وظیفه کنترل عضلات صورت را برعهده دارند تأثیر می گذارند. این اختلال به علت وجود مشکل در عصب صورت به وجود می آید. این اختلال به طور ناگهانی و معمولاً در یک طرف صورت ایجاد می شود و هنوز علت بروز آن مشخص نیست؛ اما در اکثر موارد به علت عفونت ویروسی ایجاد می شود و اکثر افرادی که مدت دو تا سه ماه به طور کامل بهبود پیدا می کنند. احتمال بروز این اختلال در هر سنی وجود دارد و به طور یکسان مردان و زنان را درگیر خواهد کرد. بهبودی از فلج بل به میزان و شدت آسیب به عصب جمجمه هفتم بستگی دارد. اگر فلج صورت فقط جزئی باشد، می توان بهبودی کامل را انتظار داشت. عضلات آسیب دیده معمولاً طی یک تا دو ماه به عملکرد اصلی خود را بازمی گردند.
علت دقیق این آسیب ناشناخته مانده است.اغلب دانشمندان معتقدند که عفونت های ویروسی مانند مننژیت ویروسی یا ویروس عامل سرماخوردگی (هرپس سیمپلکس) می تواند این بیماری را ایجاد کند. آنها معتقدند که عصب صورت در پاسخ به عفونت، متورم و ملتهب می شود و به کانال فالوپین فشار وارد می کند و در نتیجه موجب ایسکمی (محدودیت اکسیژن رسانی و خون رسانی به سلول های عصبی) می شود. در برخی موارد جزئی (که بهبودی سریع حاصل می شود)، تنها به غلاف میلین عصب آسیب وارد شده است. غلاف میلین یک پوشش از جنس چربی است که به عنوان عایق بر روی رشته های عصبی در مغز عمل می کند.این بیماری همچنین با بیماری هایی از جمله آنفولانزا یا بیماری مشابه آنفولانزا، سردرد، عفونت مزمن گوش میانی، فشار خون بالا، دیابت، سارکوئیدوز، بیماری لایم، تومور و آسیب هایی از جمله کستگی جمجمه یا جراحت صورت همراه بوده است. هوای سرد و تماس صورت با هوای سرد فرد را مستعد بروز فلج صورت خواهد کرد.
نشانه های بیماری فلج بلز به صورت ناگهانی رخ می دهند. آشنایی با علائم این بیماری می تواند در تشخیص این بیماری بسیار مؤثر باشد.
این احتمال در افراد زیر بیشتر است:
بیشتر بدانید ؛ درمان پارگی دیسک کمر بدون عمل
عارضه هایی که سبب افزایش احتمال بروز فلج بلز می شوند شامل:
علائم اولیه فلج بلز شامل تب خفیف، درد در پشت گوش، سفتی گردن و ضعف یا سفتی در یک طرف صورت است. علائم به طور ناگهانی شروع می شود و در طی چند ساعت به سرعت پیشرفت می کند و در نتیجه بخشی یا تمام صورت را تحت تأثیر قرار می دهند. در بیشتر موارد، فلج بلز، فقط ضعف عضلات صورت رخ می دهد و فلج صورت موقتی است و همچنین بیشتر موارد با دو تا سه هفته برطرف می شوند. تقریباً ۸۰ درصد موارد طی سه ماه برطرف می شود. با این حال، برخی از موارد همچنان ادامه دارد. گاهی اوقات فقط نیمه بالا یا پایین صورت تحت تأثیر قرار می گیرد.
در موارد شدید فلج بلز، عضلات صورت در طرف آسیب دیده کاملاً فلج شده و باعث می شوند آن طرف صورت صاف، بی حالت و بی حرکت شود. اغلب دهانه بین پلک های بالا و پایین بزرگ شده و در هنگام خواب باز می ماند. این اتفاق می تواند منجر به عدم توانایی بستن چشم در طرف آسیب دیده شود. اگر ناحیه فشرده شده عصب صورت در کنار انشعاب سایر اعصاب باشد تولید بزاق و یا اشک کاهش می یابد. برخی از افراد مبتلا به فلج بلز دچار از بین رفتن حس چشایی در یک طرف دهان، آبریزش و افزایش حساسیت به صدا (هایپرراکوزیس) در ناحیه آسیب دیده سر می شوند.
در صورتی که فلج بلز به صورت خفیف رخ دهد، بهبودی طی 6 ماه بعد از بروز بیماری حاصل خواهد شد. با این حال در موارد شدیدتر، این بیماری عوارضی را بر جای خواهد گذاشت. عوارض فلج بلز در افراد مختلف، متفاوت است. در ادامه برخی از شایع ترین عوارض برای شما شرح خواهیم داد:
تشخیص فلج بل بر اساس تظاهرات بالینی انجام می شود که شامل کج شدن صورت، عدم توانایی در حرکت دادن عضلات سمت آسیب دیده ی صورت و رد کردن سایر بیماری های ایجاد کننده ی فلج صورت می باشد. هیچ آزمایش بالینی مخصوصی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد. به طور معمول، پزشک ضعف فوقانی و پایینی صورت فرد را معاینه می کند. در اغلب موارد، این ضعف به یک سمت صورت محدود می شود و یا گاهی اوقات به پیشانی، پلک و دهان می رسد. آزمایشی با عنوان الکترومیوگرافی (EMG) یا نوار عصب و عضله می تواند آسیب به عصب را تشخیص دهد و شدت و وسعت درگیری اعصاب را تعیین می کند. آزمایشات خونی می تواند گاهی اوقات به تشخیص سایر مشکلات همزمان از جمله دیابت و عفونت های خاص کمک کند. با استفاده از عکسبرداری های MRI و سی تی اسکن می توانیم ساختارهایی که بر روی عصب صورت فشار وارد می کنند را تشخیص داده و از بین ببریم.
بعد از بررسی ها و آزمون های اولیه از صورت و علائم به وجود آمده، فیزیوتراپیست بلافاصله کارهای زیر را انجام می دهد:
در مراحل اولیه، هنگامی که در ایجاد همه حرکات صورت بطور کامل با مشکل مواجه هستید، درمانگر ورزش هایی را به شما آموزش می دهد که حرکات صورت (اولیه) را ایجاد می کند. درمانگر به شما نشان می دهد که صورت خود را در چه حالتی قرار دهید که حرکت دادن آن آسانتر شود (که به آن محدوده حرکتی پشتیبانی می گویند) یا اینکه چگونه عضلات صورت را تحریک کنیم تا حرکتی را که می خواهیم انجام دهد.
هنگامی که عضلات صورت قادر به انجام به حرکت اصلی بودند، درمانگر تمریناتی را برای افزایش فعالیت عضلات، قدرت عضلات و بهبود توانایی برای استفاده از عضلات در مدت زمان طولانی طراحی می کند (فعالیت تسهیل کننده عضله).
فیزیوتراپ تمریناتی را با هدف زیر طراحی می کند:
در طول دوران بهبودی ممکن است دچار گرفتگی عضلات یا تکان های ناگهانی صورت شوید. فیزیوتراپ ورزش هایی را برای کاهش این فعالیت ناخواسته عضله طراحی می کند. درمانگر به شما آموزش می دهد که چگونه تشخیص دهید که چه زمانی عضلات صورت در حالت فعال و چه زمانی عضلات در حالت استراحت قرار دارند. با یادگیری تعامل مؤثر با عضلات صورت و سپس توقف آن، قادر خواهید بود که عضلات صورت را به خواست خود استراحت داده و تکان ها و اسپاسم های آن را کاهش دهید.
از آنجایی که احساس صورت در فلج بلز آسیب نمی بیند، ماساژ با تحمل درد احتمالاً نه تنها بی خطر است، بلکه یک مداخله مهم برای افزایش انعطاف پذیری و تغذیه مناسب عضلات شل شده است. ماساژ می تواند عضلات صورت شما را به طور خاص کشش داده و با همکاری شما، عضلاتی را که ابروها و دهان را کنترل می کنند، برای به دست آوردن بهترین نتیجه ممکن، تمرین دهد. هدف از ماساژ صورت برای فلج بلز، حفظ نرمی عضلات و کاهش خطر انقباض است.
دارو درمانی
داروهایی که به طور معمول برای درمان فلج بلز به کار می رود، شامل:
درمان خانگی
درمان خانگی می تواند شامل:
به نقل از مجله ی Southern Cross تا 90 درصد از کیس ها بین شش تا دوازده هفته از زمان شروع علائم بهبودی کامل پیدا می کنند. در درصد کمی از افراد ممکن است علائم به طور کامل بهبود پیدا نکرده و درجاتی از فلجی به طور دائم باقی بمانند. کسانی که 60 سال یا بیشتر سن دارند شانس کمتری برای بهبود کامل و شانس بیشتری برای فلجی دائمی دارند.
امروزه به علت فعالیت های بسیار زیاد و سنگین، قسمت اعظمی از مردم درگیر مشکلات و بیماری های متعددی در بخش مهم بدن ، یعنی پا هایشان هستند و قطعا راه حل درمانی این افراد، باید در کلینیک های تخصصی پا جستجو شود. سوزش و درد انگشت شست پا نیز از مشکلات رایج پا محسوب می شود. همشهریان گرامی یکی از بهترین کلینیک های تخصصی پا در اصفهان کلینیک دکتر فلاح می باشد. شما می توانید جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.