دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

درباره بیماری پارکینسون،بیماری پارکینسون چیست؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

پارکینسون، نوعی اختلال پیشرفته عصبی است که بر حرکت فرد تأثیر می گذارد. بیماری پارکینسون دومین اختلال عصبی شایع و اولین اختلال حرکتی شایع است. ویژگی بارز پارکینسون، شروع تدریجی لرزش در اندام ها و سر در زمان استراحت، خشکی عضلات ، کاهش سرعت حرکت و از دست دادن تعادل است که این علائم به طور پیشرونده ای رو به وخامت می گذارند و می توانند در صحبت کردن و راه رفتن فرد اختلال ایجاد کنند به طوری که فرد توانایی انجام کارهای ساده روزانه را از دست خواهد داد. بیماری پارکینسون بر سلول های مغز که تولید کننده ی دوپامین هستند تأثیر می گذارد و باعث مرگ آنها می شود و به همین دلیل سطح دوپامین در مغز کاهش می یابد. علت این بیماری تاکنون مشخص نشده است؛ اما محققین بر این باورند که عوامل ژنتیکی و محیط در ابتلا به این بیماری نقش دارند. اگرچه با شروع علائم، درمان های کمکی در بهبود محدودیت های فعالیتی مفید هستند؛ اما برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد و گاهی به زوال عقل نیز می انجامد.

آنچه در این مطلب میخوانید

در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

علت بیماری پارکینسون

در بیماری پارکینسون سلول های عصبی خاصی (نورون ها) در مغز به تدریج تخریب می شوند و از بین می روند. بسیاری از این علائم به دلیل از بین رفتن نورون هایی است که یک پیام رسان شیمیایی در مغز شما به نام دوپامین تولید می کنند. هنگامی که سطح دوپامین کاهش می یابد باعث فعالیت غیرطبیعی مغز می شود و علائم بیماری پارکینسون پدیدار می شود. علت بیماری پارکینسون ناشناخته است؛ اما به نظر می رسد عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارند، از جمله:

محققان همچنین خاطر نشان كردند كه در مغز مبتلایان به پارکینسون تغییرات بسیاری رخ می دهد، اگرچه هنوز مشخص نیست كه چرا این تغییرات رخ می دهد. این تغییرات شامل موارد زیر است:

  1. وجود اجسام لویی. مجموعه ای از مواد خاص درون سلول های مغزی نشانگرهای میکروسکوپی بیماری پارکینسون هستند که اجسام لویی نامیده می شوند و محققان معتقدند که این اجسام لویی سرنخ مهمی را برای کشف علت بیماری پارکینسون در اختیار دارند.
  2. آلفا سینوکلین در اجسام لویی یافت می شود. اگرچه بسیاری از مواد در اجسام لویی وجود دارند، دانشمندان معتقدند که مهمترین آن پروتئین طبیعی و گسترده ای است به نام آلفا سینوکلین (a-synuclein) که در تمام اجسام لویی به صورت انبوه یافت می شود وسلول ها نمی توانند آن را تجزیه کنند. این ماده در حال حاضر یک موضوع مهم و مورد توجه محققان بیماری پارکینسون است.

عوامل خطر پارکینسون

عوامل خطر بیماری پارکینسون شامل موارد زیر است:

  1. سن. بزرگسالان جوان به ندرت به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند. این بیماری معمولاً از میانسالی یا پیری شروع می شود و خطر آن با افزایش سن افزایش می یابد. معمولاً افراد در حدود 60 سال یا بالاتر به این بیماری مبتلا می شوند.
  2. وراثت. اگر یکی از بستگان نزدیک فرد به بیماری پارکینسون مبتلا باشد احتمال ابتلا به این بیماری در او افزایش می یابد. با این حال اگر در خانواده خود بستگان زیادی با بیماری پارکینسون نداشته باشید خطر ابتلای شما اندک است.
  3. جنسیت. مردان بیشتر از زنان در معرض بیماری پارکینسون هستند.
  4. قرار گرفتن در معرض سموم. قرار گرفتن در معرض علف کش ها و سموم دفع آفات ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کمی افزایش دهد.

بیماری پارکینسون

علائم پارکینسون

علائم دیگری نیز ممکن است در اثر مشکلاتی که سلول ها ی مغزی و اعصاب با کنترل عضلات دارند، ایجاد شوند. این علائم عبارت اند از:

تعداد زیادی از علائم دیگر نیز در برخی از موارد و معمولاً با تشدید بیماری به وجود می آیند. این علائم شامل موارد زیر می باشند:

عوارض بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون اغلب مشکلاتی به همراه دارد که قابل درمان هستند، از جمله:

  1. مشکلات تفکر. ممکن است فرد مشکلات شناختی (دمانس یا زوال عقل) و مشکلات تفکر را تجربه کند. این موارد معمولاً در مراحل بعدی بیماری پارکینسون اتفاق می افتد. این مشکلات شناختی چندان به داروها پاسخگو نیستند.
  2. افسردگی و تغییرات عاطفی. ممکن است گاهی اوقات فرد در مراحل اولیه دچار افسردگی شود. درمان افسردگی می تواند توانایی مقابله با سایر چالش های بیماری پارکینسون را آسان تر کند. همچنین ممکن است تغییرات عاطفی دیگری مانند ترس، اضطراب یا از بین رفتن انگیزه را تجربه کند. پزشکان ممکن است برای درمان این علائم داروهایی را تجویز کنند.
  3. مشکلات بلع. با پیشرفت بیماری ممکن است بلع بیمار دچار مشکل شود. بزاق به دلیل کند شدن بلع در دهان جمع می شود و منجر به سرازیری آب دهان می شود.
  4. مشکلات جویدن و خوردن. آخرین مرحله بیماری پارکینسون بر عضلات دهان تأثیر می گذارد و جویدن را مشکل می کند. این مسئله می تواند منجر به خفگی و سوء تغذیه شود.
  5. اختلالات خواب. مبتلایان به پارکینسون اغلب دارای مشکلات خواب هستند، از جمله بیدار شدن مکرر در طول شب، بیدار شدن زود هنگام یا خوابیدن در طول روز.

سطح های مختلف بیماری پارکینسون

در مراحل اولیه ی بیماری تحت درمان قرار گرفتن فرد، به کنترل علائم او کمک می کند؛ اما در اغلب اوقات با پیشرفت بیماری شاهد کاهش تأثیر داروها بر روند پیشرفت هستیم. نشانه هایی که در مراحل ابتدایی بیماری فرد را درگیر می کند، به طور معمول با ناتوانی شخص برای انجام فعالیت های روزانه شخص همراه می باشد.
روند این بیماری را می توان به سه مرحله ی:

  1. ابتدایی
  2. میانی
  3. پیشرفته تقسیم کرد.

در مرحله ی اولیه فرد با لرزش در یک سمت بدن یا یک دست یا پای خود مواجه می شود. با پیشرفت بیماری در اغلب اوقات و نه به صورت دائم و همیشگی ممکن است لرزش به سمت دیگر بدن هم منتقل گردد. در این حالت فرد دچار ضعف، درد مفاصل و همچنین خستگی می شود.
در مرحله ی میانی ممکن است با پیشرفت بیماری علائم حرکتی نیز شدت یابند. در این مرحله فرد دچار سفتی، کندی، ضعف و عدم هماهنگی در عضلات می شود. با این تفاسیر فرد دچار مشکل شده و نمی تواند کارهایی مانند نوشتن، مسواک زدن و اصلاح صورت خود را انجام دهد.
بروز تغییر در دست خط فرد نیز از تغییرات رایج در این مرحله از بیماری می باشد. فرد در این مقطع با مشکل عدم تعادل نیز مواجه است و همان گونه که اشاره کردیم در مواقع راه رفتن به جلو خم شده و قوز می کند و در برخی موارد، پای خود را روی زمین می کشد.
آخرین مرحله، مرحله ی پیشرفته ی پارکینسون می باشد که این مرحله پس از چندین سال خود را نشان می دهد. بعد از سال ها که فرد دارای علائمی مانند افزایش لرزش بدن و انقباضات عضلات است، مخصوصاً اگر روند درمان را به طور دقیق طی نکند، مجبور به استفاده از ویلچر می شود و حتی در مواردی مجبور به بستری خواهد شد.
افرادی که به طور منظم داروهای خود را استفاده میکنند، امکان دارد که علائم مراحل پیشرفته را هیچگاه تجربه نکنند؛ اما این امکان وجود دارد که علائم حرکتی دیگری به سراغ آنها برود. همچنین در برخی مراحل این نوسانات حرکتی نشان از این مسئله است که فرد باید در روند درمان تغییرات دارویی داشته باشد. استفاده از دارو اگر بدون توجه و کنترل دقیق باشد، می تواند روند درمان بیماری را بسیار پیچیده کند. از دیگر مشکلاتی که فرد ممکن است در مرحله پیشرفته تجربه کند، زوال عقلی است. در این حالت فرد با سردرگمی شبانه و گیجی مواجه می شود. همچنین ممکن است شخص بیمار حافظه ی خود را از دست دهد. لازم به ذکر است که متأسفانه درمان های موجود برای پارکینسون می تواند به بروز این مشکلات در فرد دامن بزند.

تشخیص پارکینسون

هیچ آزمایشی برای اطمینان از وجود بیماری پارکینسون در فرد وجود ندارد. تشخیص این بیماری، بر اساس علائم پارکینسون که در بالا به آنها اشاره شد انجام می شود. در مراحل اولیه ی بیماری که علائم آن هنوز خفیف بوده و به درستی مشخص نیستند، ممکن است برای پزشک تشخیص پارکینسون دشوار باشد. بیماری پارکینسون در برخی مواقع با بعضی از عارضه های دیگر اشتباه گرفته می شود. همچنین برخی از بیماری ها حتی می توانند علائمی دقیقاً مشابه بیماری پارکینسون داشته باشند که البته به دلایل دیگری ایجاد شده اند. بنابراین به منظور تشخیص صحیح بیماری پارکینسون، نیاز است که فرد به متخصص مراجعه کند. در صورتی که همچنان در تشخیص بیماری شک و تردید وجود داشته باشد، می توان نوعی اسکن مخصوص را انجام داد. این اسکن می تواند بین بیماری پارکینسون و برخی دیگر از اختلالات با علائم مشابه تفاوت هایی را نشان دهد.

زمان مراجعه به پزشک

چهار مورد از علائم پارکینسون که در مراحل اولیه بیماری رایج است عبارتند از:

  1. ارتعاش دست و پا در حالت استراحت (لرزش بیمار همزمان با ارتعاش دست و پا در حالت استراحت)
  2. آرام شدن حرکت (برادیکینسیا Bradykinesia)
  3. سختی حرکت و خشک شدن دست و پا یا بدن
  4. تعادل ضعیف

در حالتی که دو یا تعداد بیشتری از این علائم را در خود یا اطرافیان می بینید، به خصوص وقتی که نشانه ها در یک سمت بدن بیشتر از سمت دیگر پدیدار شود، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

درمان بیماری پارکینسون

در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد؛ اما برخی درمان ها به طور چشمگیری باعث تأخیر در شروع و بهبود علائم حرکتی می شوند. در زیر به بررسی گزینه های درمانی بیماری پارکینسون می پردازیم:

طب سوزنی برای پارکینسون

طب سوزنی یک طب سنتی چینی است که مطالعات نشان داده اند ممکن است در درمان پارکینسون و مدیریت علائم غیر حرکتی آن مؤثر باشد. طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن ضد عفونی شده یکبار مصرف در نقاط خاص بدن است. این نقاط، یک پاسخ عصبی خاص را به وجود می آورند که باعث آزاد شدن هورمون های اندوژن و انتقال دهنده های عصبی می شود. درمان با طب سوزنی اغلب بدون درد است و بیماران به علت آزاد شدن این هورمون های اندوژن، احساس آرامش تقریباً فوری را تجربه می کنند. اثرات بهبودی و آرامش ماندگارتر، معمولاً بعد از چند جلسه درمان با طب سوزنی دیده می شود. البته دوره درمان با طب سوزنی را باید پزشک شما برنامه ریزی کند. وضعیت ذهنی یا ذهنیت بیمار نیز تأثیر زیادی در نتایج مثبت طب سوزنی برای بیماران مبتلا به بیماری مزمن و ناتوان کننده دارد. طب سوزنی راهی آرام و طبیعی برای ایجاد ارتباط ذهن و روح و کمک به بهبود وضعیت بیماران ارائه می دهد.

آدرس صفحه اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

پیشگیری از پارکینسون

از آنجا که علت پارکینسون به درستی شناخته نشده است، راه های اثبات شده ی جلوگیری از این بیماری نیز ناشناخته مانده است. دانشمندان بر این باورند که پارکینسون در اثر ژنتیک و عوامل محیطی ایجاد می شود. به همین دلیل اجتناب از برخی عوامل مضر محیطی در پیشگیری از این بیماری می تواند مؤثر باشد.

  1. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بالا و نوشیدن مایعات مناسب، می تواند به جلوگیری از یبوست که در بیماری پارکینسون رایج است کمک کند. استفاده از مواد مغذی دارای اسیدهای چرب امگا ۳ در افراد پارکینسونی مفید می باشد.
  2. برخی تحقیقات نشان داده اند که تمرینات هوازی منظم می تواند خطر بیماری پارکینسون را کاهش دهد. ورزش، قدرت عضلانی و انعطاف پذیری را افزایش می دهد و در حفظ تعادل و کاهش افسردگی و اضطراب مؤثر است. شما می توانید با پیاده روی، شنا، باغبانی، رقص، ایروبیک و ورزش های کششی در افزایش فعالیت های بدنی خود نقش مؤثری داشته باشید. یوگا و ماساژ درمانی نیز می توانند تنش عضلانی را کاهش دهند و باعث آرامش بیش تر شوند.
  3. برخی تحقیقات نشان داده اند که ابتلا به بیماری پارکینسون در افرادی که کافئین مصرف می کنند، کمتر است. تأثیرگذاری این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتری است.
  4. استفاده از نوعی آنتی اکسیدان به نام فلاونوئید ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش دهد. فلاونوئید در انواع توت، سیب، سبزیجات، چای سبز و انگور قرمز یافت می شود.
  5. زردچوبه حاوی آنتی اکسیدانی به نام کورکومین است. برخی آزمایشگاه ها حاکی از آن است که کورکومین مانع از چسبیدن پروتئین هایی که در بیماری پارکینسون نقش دارند، می شود.
  6. گرم کردن چندین باره ی روغن های سرخ کردنی مانند روغن آفتابگردان باعث آزاد شدن مواد شیمیایی سمی، به نام آلدئیدها در آنها می شود. دانشمندان معتقدند که آلدئیدها با بیماری های پارکینسون، آلزایمر و برخی از سرطان ها مرتبط هستند.
  7. قرار گرفتن در معرض علف کش ها، آفت کش ها و سایر سموم، خطر بیماری های عصبی مانند بیماری پارکینسون را افزایش می دهد. به همین دلیل توصیه می شود برای مراقبت از خودتان، در هنگام استفاده از این نوع محصولات از لباس محافظ استفاده کنید.

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ از روشهای غیر جراحی و مناسبی برای درمان یا بهبود انواع کمر درد، از جمله کمر درد بارداری استفاده می شود. از جمله آنها می توان به تجویز بریس، استفاده از لیزر درمانی ، فیزیوتراپی و ورزش درمانی ، درمان دستی، طب سوزنی و ... اشاره نمود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

نسخه اصلی مطلب درباره بیماری پارکینسون،بیماری پارکینسون چیست؟ را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
سونوگرافی داپلر (Doppler) چیست؟دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]
آنالیز مو به چه دلیل انجام میشود؟کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
سابسیژن چیست و چگونه انجام میشود؟کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
تربيت كودك خجالتيدکتر محمد والی پور [ متخصص روانپزشکی ]
پرش پلک چیست؟دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
ریسک ابتلا به سرطان پستان در افراد با سابقه سرطان پستان در سینه مخالفدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
راه های پیشگیری از پیری زودرس پوستدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
عوامل موثر بر تحریک و تقویت کلاژن سازی پوستدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
آیا مزوتراپی روشی برای درمان لک صورت است؟دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت