در پای همه ما اعصاب بسیار کوچکی وجود دارد که بین استخوان های متاتارسال کف پا قرار گرفته اند. هنگامی که سر یکی از استخوان های متاتارسال به استخوان دیگر فشار بیاورد عصب کوچکی که بین آنها قرار دارد گیر می افتد و شروع به ملتهب شدن می نماید. این وضعیت باعث بروز متاتارسالژی می شود. فشار آوردن به پنجه پا می تواند باعث بدتر شدن علائم شود؛ زیرا با هر بار گام برداشتن استخوان های متاتارسال روی هم ساییده می شوند و باعث افزایش التهاب عصب می گردند. معمولاً دلایلی از قبیل اختلالات پزشکی و سایر فاکتورها در بروز این وضعیت نقش دارند؛ اما به طور کلی فشار آوردن به پنجه پا باعث بروز درد می شود. احتمال اینکه هر فردی به این عارضه دچار شود وجود دارد؛ اما عمدتاً ورزشکاران، دوندگان و افرادی که در ورزش های پرتحرک شرکت می کنند یا افرادی که مدت زمان های طولانی را سر پا میگذرانند بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آن هستند. متاتارسالژی دردی ناخوشایند است و ممکن است در زندگی روزانه شما اختلال ایجاد کند. با این وجود، علت درد معمولاً جدی نیست و بطور طبیعی با انجام درمان های محافظتی کاهش می یابد. این درمان ها می تواند شامل استراحت، قرار دادن کیسه یخ در آن ناحیه، تغییر فعالیت ها و انتخاب کفش کاملاً مناسب و اندازه، باشد. اگر درد زیر انگشتان پا، علی رغم این تغییرات و درمان ها، بیش از چندین روز ادامه یافت، از درمان های پزشکی استفاده کنید.
در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.
به درد زیر پنجه و انگشتان پا، دقیقاً در قسمت پایه انگشتان، متاتارسالژی می گویند. این ناحیه از پا، شامل پنج استخوان است که متاتارسال نامیده می شود. استخوان های متاتارسال از یک طرف به انگشتان پا متصل شده و مفاصلی را تشکیل می دهند و انتهای دیگر استخوان های متاتارسال، به دیگر استخوان های پا به نام تارسال متصل است. این درد، اغلب سر استخوان متاتارسال را که به انگشتان پا متصل است، تحت تأثیر قرار می دهد. درد زیر انگشتان پا ممکن است شدید و دردناک باشد و معمولاً هنگامی که پای خود را خم می کنید یا فعالیت هایی انجام می دهید که فشار وزن روی آن قرار می گیرد، این درد شدیدتر می شود. این فعالیت ها می تواند شامل راه رفتن، دویدن یا حتی ایستادن باشد. انجام این فعالیت ها به ویژه روی سطوح سخت، دردناک خواهد بود.
فاکتورهای خطر که در بروز درد پنجه پا نقش دارند به شرح زیر می باشند:
علائم متاتارسالژی عبارتند از:
هرفردی ممکن است به متاتارسالژیا مبتلا شود؛ ولی درصورت وجود موارد زیر بیشتر در معرض خطر قرار دارید:
اگر متاتارسالژی را بدون درمان رها کنید، عوارضی را در پی خواهد داشت. درد قسمت جلوی پا، اغلب باعث می شود که فرد به آن عادت کرده و طرز راه رفتن خود را تغییر دهد تا درد به حداقل برسد. این کار سرانجام باعث شدیدتر شدن مشکل شده و احتمال بروز کمردرد و درد لگن وجود دارد. هنگامی که درد زیر پنجه پا به دلیل آسیب هایی مانند آسیب به رباط یا استخوان باشد، عدم درمان منجر به بهبودی نامناسب، درد مزمن و مشکلات پا می شود.
از روش های زیر برای درمان درد پنجه پا استفاده می شود:
پزشک از بیمار می خواهد که از میزان فشاری که به پای او وارد می شود کم کند و هر گاه احساس کرد که درد پایش شروع شده است استراحت نماید. بیمار باید از انجام دادن فعالیت هایی که باعث بروز درد یا بدتر شدن آن می شوند خودداری کند. ممکن است پزشک از بیمار بخواهد از انجام دادن تمرینات ورزشی سنگین مانند دویدن، بسکتبال، فوتبال یا فعالیت هایی که با پرش همراه هستند و بر روند بهبود پا تأثیر می گذارند اجتناب کند. ممکن است این دوره محدودیت از ۱۰ روز تا چند ماه طول بکشد. انجام دادن تمرینات ورزشی سبک از قبیل شنا یا دوچرخه سواری به بیمار پیشنهاد می شود.
قرار دادن کمپرس سرد روی موضع دردناک پا می تواند به کاهش درد و تورم آن کمک نمایند. برای انجام این کار باید بیمار چند تکه یخ را درون یک حوله قرار دهد یا از کیسه مخصوص استفاده کند و روزی چند بار و هر بار به مدت ۲۰ دقیقه آن را روی پای خود بگذارد. بیمار می تواند هر زمان که احساس کرد درد و تورم پای او شروع شده است از کمپرس سرد استفاده کند. باید حداقل ۳۰ دقیقه بین هر بار استفاده از کمپرس یخ وقفه ایجاد شود.
مصرف داروهای مسکن از قبیل ایبوپروفن می تواند به کاهش تورم و کاهش موقت درد کمک کند. افراد بزرگسال می توانند هر ۴ تا ۶ ساعت یک بار یک قرص مسکن ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرمی مصرف نمایند. اگر افراد از بیماری دیگری نیز رنج می برند یا به طور منظم از داروهای دیگری نیز استفاده می کنند باید قبل از شروع داروی جدید با پزشک خود مشورت کنند. مصرف سایر داروهای مسکن موجود در بازار از قبیل آسپرین یا ناپروکسن می تواند به کنترل درد پنجه پا کمک نماید. بیمار باید از مصرف قرص ایبوپروفن به مدت طولانی خودداری کند مگر آنکه تحت نظر پزشک قرار داشته باشند.
استفاده از باند فشاری برای بستن پا می تواند به کنترل درد و تورم کمک کند. بیمار باید از قسمت پنجه تا مچ پای خود را ببندد. بیمار می تواند در صورت لزوم از پزشک بخواهد که نحوه صحیح بستن بانداژ پا را به او نشان دهند. پزشک استفاده از باند فشاری را به بیمار توصیه می کند.
استروئیدها نسخه دست ساز هورمون هایی هستند که به طور طبیعی توسط غدد فوق کلیه ترشح می شوند، این دو غده کوچک در قسمت فوقانی کلیه قرار دارند. در صورتی که بیمار بیش از آنچه که در بدنش استروئید تولید می شود از این هورمون استفاده کند سطح درد و تورم و التهاب بدن کاهش پیدا می کند. استروئید همچنین می تواند منجر به کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن که وظیفه محافظت از بدن در برابر بیماری و عفونت را برعهده دارد، شود.
فیزیوتراپی می تواند به بهبود دامنه حرکات افرادی که دچار ناتوانی حرکتی، بیماری، یا آسیب دیدگی شده اند کمک کند. برنامه های فیزیوتراپی می توانند به کاهش ریسک بروز آسیب دیدگی یا بیماری در آینده کمک نمایند. متخصص فیزیوتراپی بدن را به عنوان یک واحد کل در نظر می گیرد و فقط بر جنبه های فردی یک بیماری یا آسیب دیدگی تمرکز نمی کند. برخی از روش هایی که توسط متخصص فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر می باشد:
گاهی اوقات در برخی موارد نادر که روش های قبلی نتوانسته اند به کنترل درد بپردازند انجام عمل جراحی برای درمان این بیماری ضرورت می یابد. در صورتی که هیچ یک از روش های درمانی نتوانسته باشند به بیمار کمک کنند و پزشک وجود هرگونه دلیل دیگری را در خصوص بروز درد رد کرده باشد بیمار می تواند در خصوص جراحی با پزشک خود صحبت کند. پزشک می تواند به ارزیابی فرایند جراحی بپردازد و بیمار را به متخصص جراحی ارجاع دهد. متخصص جراحی در نهایت بر اساس علت و شدت بروز مشکل بیمار به این نتیجه می رسد که بیمار به کدام نوع جراحی از قبیل جراحی بونیون، جابجا کردن استخوان، یا جابجا کردن انگشت چکشی نیاز دارد. در این نوع جراحی ها فرآیند بهبود می تواند تا سه ماه طول بکشد.
این روش شامل تمرینات ورزشی کششی، تقویتی، تمرکزی و کاربردی است. برای درمان متاتارسالژی با ورزش درمانی، فیزیوتراپیست با توجه به شدت و علت عارضه تمرینات ورزشی و حرکات اصلاحی را برای بیمار طراحی می کند. برخی از حرکات تمرین درمانی در منزل نیز قابل انجام هستند. مزایای حرکات اصلاحی برای درد کف پا و پنجه پا عبارت است از:
شما می توانید برای تهیه انواع کمربند طبی ، به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و پیام به شماره واتس آپ 09396984430 اقدام فرمایید.