دنده ها از 12 جفت استخوان تشکیل شده اند که از جلو به استخوان جناق و از پشت به ستون مهره ها متصل می باشد که در مجموعه تشکیل قفسه سینه را می دهند. کار قفسه سینه این است که از ارگان های اصلی و حیاتی بدن همچون قلب و شش ها محافظت کند. شکستگی دنده و یا ترک خوردگی دنده در اثر ضربات سنگین مانند تصادف که به صورت مستقیم به قفسه سینه وارد می شود به وجود می آید. در صورتی که ضربه و آسیب وارد شده به قفسه سینه شدید باشد می تواند به ارگان های داخلی نیز آسیب جدی را وارد آورد. با استفاده از رادیوگرافی قفسه سینه، پزشک می تواند شکستگی دنده را ارزیابی کند.
علت اصلی بروز شکستگی های دنده، ضربات مستقیم مثل ضربات ناشی از تصادفات رانندگی، افتادن یا ورزش های تماسی است. علاوه بر این شکستگی دنده ها ممکن است در نتیجه ضربات تکراری در ورزش هایی مثل گلف، قایق رانی یا سرفه های شدید و طولانی اتفاق بیفتد.
درد ناشی از شکستگی دنده در موارد زیر تشدید می شود:
عوامل زیر می توانند احتمال شکستگی دنده را افزایش دهند:
عوارضی که در اثر شکستگی دنده ممکن است به وجود آید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان دنده های شکسته بسته به آسیب دیدگی هر فردی متفاوت است. در گذشته پزشکان برای درمان شکستگی دنده، این قسمت از بدن را محکم با بانداژ می بستند؛ اما استفاده از بانداژ می تواند منجر به محدود شدن تنفس بیمار شود. امروزه پزشکان چنین شکستگی هایی را رها می کنند، بسته به میزان درد داروی بی دردی برای بیمار تجویز می شود، این تزریقات به بی حس کردن اعصاب اطراف دنده کمک می کند.
همچنین می توانید برای کاهش درد و تورم کیسه یخ را در قسمت آسیب دیده قرار دهید. نکته ای که در این خصوص وجود دارد، این است که باید یخ را در یک حوله نازک بپیچید و تا حد امکان سعی کنید در شب های اولیه پس از آسیب دیدگی به صورت عمودی بخوابید. گاهی ممکن است شکستگی دنده به قدری شدید باشد که دچار مشکلات تنفسی شوید، در این مواقع است که باید عمل جراحی برای تثبیت دنده انجام گیرد.
روش متداول برای عکس برداری از اندام آسیب دیده گرفتن دو عکس است. یک بار اشعه ایکس از روبه رو به اندام تابانده شده و تصویر آن بر روی فیلم ثبت میشود و بار دیگر اشعه از کنار به اندام تابانده میشود. تصویر یا فیلم اول را فیلم رخ یا قدامی- خلفی antero- posterior مینامند و به تصویر دوم، تصویر یا فیلم نیمرخ یا لترال Lateral میگویند. بیمار در حین عکس برداری باید اندامش را کاملاً بی حرکت نگه دارد تا تصویر واضحی از آن تهیه شود.
جهت حفاظت در برابر پرتوهای اشعه ایکس نوعی پیشبند سربی به بیمار داده میشود. باید هرگونه طلا و جواهراتی را که ممکن است در مسیر تصویر اشعه ایکس قرار بگیرد، از بدن خود خارج نمایید. همچنین دندان های مصنوعی و عینک خود را دربیاورید. بهتر است بانوان باردار در معرض پرتوهای رادیوگرافی قرار نگیرند.
تفسیر این تصاویر کاری تخصصی است که بر عهده رادیولوژیست و پزشک است. سایه های سیاه و سفید در این گرافی، بستگی به میزان اشعه جذب شده توسط هر عضو بر اساس ترکیب آن دارد. بخش های استخوانی اشعه X بیشتری را جذب می کنند و بر روی فیلم، سفید ظاهر می شوند. اندام های توخالی حاوی هوا، مانند ریه ها، معمولاً تاریک به نظر می رسند.
هزینه رادیولوژی با توجه به عواملی مانند نوع بیمه، نوع کالای مصرفی و … تعیین می گردد.
مقدار تابش حاصل از اشعه ایکس بسیار پایین است. اگرچه مزیت این رادیوگرافی بیشتر از خطرات آن است، ممکن است یک پیش بند محافظ به شما داده شود. اگر باردار هستید یا احتمال می دهید باردار باشید، باید به پزشک اطلاع دهید. این فرآیند می تواند به روش هایی انجام شود که از شکم شما در برابر تابش محافظت گردد.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی ، رادیولوژی و سونوگرافی ، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.