فرورفتگی نوک سینه یک عارضه شایع است که در آن نوک پستان به درجات مختلف به سمت داخل متمایل می شود. در حالت طبیعی، نوک سینه به بیرون می آید، اما در درجات مختلف فرورفتگی، این نوک ممکن است به سمت اطراف منحرف شود و در موارد شدیدتر، حتی به طور کامل از دید خارج گردد. یکی از دلایل اصلی این پدیده، کوتاه بودن مجاری شیری در سینه است که باعث می شود این مجاری به اندازه سایر بافت ها رشد نکرده و نوک سینه را به سمت داخل بکشد. این مشکل ممکن است پس از بارداری نیز به دلیل تغییرات در بافت سینه به وجود آید. در برخی موارد، فرورفتگی نوک سینه ممکن است به صورت مادرزادی و بدون ارتباط با مجاری شیردهی مشاهده شود. همچنین، عواملی مانند بزرگی عضلات نوک سینه، اضافه وزن و چاقی نیز می توانند در بروز این عارضه مؤثر باشند. نکته قابل توجه این است که فرورفتگی نوک سینه معمولاً بدون درد است؛ اما در صورتی که فرورفتگی همراه با درد باشد، مشاوره پزشکی ضروری است. در جوانان با فرورفتگی مادرزادی نوک سینه، ترشحات ممکن است منجر به تحریک هاله سینه و ایجاد خارش شوند که می تواند با حساسیت و درد موضعی همراه گردد. تمیز کردن منظم نوک سینه می تواند به کاهش این عوارض کمک کند. در این مقاله به بررسی علت های فرورفتگی نوک سینه و روش های تشخیص و درمان آن خواهیم پرداخت.
هرگاه نوک پستان به جای آن که به سمت بیرون باشد به سمت عقب کشیده شده باشد، یک اختلال طبیعی رخ می دهد که آن را با نام نوک پستان درونی یا نوک پستان معکوس می شناسیم. وقتی نوک پستان تو رفته و یا معکوس است، هاله ای که اطراف آن وجود دارد نیز صاف و تخت به نظر می رسد. این عارضه می تواند در هردو جنس مرد و زن دیده شود. طبق آمار، حدود 10 تا 20 درصد زنان درگیر این بیماری می باشند. برخی از بیماران با این اختلال متولد می شوند، اما برخی دیگر در طول زندگی به صورت ناگهانی به آن دچار می شوند. نوک پستان می تواند موقتا خارج شود؛ اما ممکن است بدون توجه به تحریک انجام شده، در حالت خود بماند.
نوک پستان درونی بر اساس میزان فرو رفتگی، به چند دسته تقسیم می شود:
سطح فرورفتگی نوک پستان و علت ایجاد آن، طی معاینه پزشک و انجام یک سری از آزمایش ها قابل تشخیص است.نکته ای که باید به آن توجه کرد این است، که اگر فرورفتگی نوک پستان جدیدا رخ داده باشد و همچنین نوک پستان ترشح داشته باشد، احتمال سرطان وجود دارد و باید به سرعت آزمایش های تشخیصی سرطان را انجام داد. اگر این فرو رفتگی از نوع مادرزادی باشد؛ اما با افزایش سن و رسیدن سن بلوغ میزان فرو رفتگی افزایش یابد، احتمال سرطان بسیار کم می باشد و نیازی به نگرانی نیست.پزشک پس از اقدامات تشخیصی لازم، تصمیم می گیرد که کدام روش درمانی برای بیمار مناسب تر است.
هرچند میزان حساسیت نوک پستان در افراد مختلف، متفاوت است؛ اما تو رفتگی نوک پستان تاثیری در حساسیت آن ایجاد نمی کند و حساسیت نوک پستان درونی و نوک پستان برجسته تفاوت چندانی ندارد.
برای دریافت بهترین خدمات در زمینه جراحی پستان، دکتر سید محمد رضا حکیمیان ، متخصص برجسته در جراحی ترمیمی و بازسازی پستان در اصفهان، در خدمت شماست. ما با تخصص در درمان سرطان پستان و ارائه خدماتی نظیر ماستوپکسی و ماستکتومی ، به شما کمک می کنیم تا زیبایی و اعتماد به نفس خود را بازیابید. برای نوبت دهی و مشاوره تخصصی، با شماره 36294896-031 تماس بگیرید.
برخی از شایع ترین دلایل ایجاد این حالت عبارتند از:
برای فرورفتگی که نوک سینه دیده نمی شود بیمار نیاز به ماموپلاستی دارد. در این مورد، پزشک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، با انجام ماموپلاستی نوک سینه را آزاد می کند. معمولا در این روش به دلیل کوتاهی مجاری شیردهی، به آن ها آسیب وارد می شود و حتی ممکن است برخی از مجاری قطع شود تا بتوان نوک سینه را بیرون آورد. مهارت جراح، انتخاب روش مناسب جراحی و وضعیت نوک سینه در امکان حفظ قدرت شیردهی فرد، بسیار موثر است.
درمان فرو رفتگی نوک سینه به درجه و نوع فرو رفتگی بستگی دارد. اگر این فرورفتگی از زمان تولد همراه فرد باشد، جای نگرانی ندارد و با روش جراحی قابل درمان است. همان طور که می دانید جراحی سینه انواع متفاوتی دارد مانند بزرگ کردن سینه با جراحی یا لیفت و پروتز سینه یا اصطلاحا پروتزپکسی.
مکش سینه با کمک قیف مکنده، سرنگ یا دستگاه شیردوش تاثیری در بهبود این بیماری ندارد. است. تبلیغات زیادی درباره تاثیر کشش روزانه، ماساژ و ثابت نگه داشتن نوک سینه در حالت بیرون آمده دیده می شود اما باید بدانید که درمان فرورفتگی نوک سینه با روش مکش امکان پذیر نیست. در واقع بهترین روش درمان این فرورفتگی استفاده از جراحی نوک سینه است.
عمل جراحی نوک سینه با کنار زدن پوست هاله و اطراف نوک سینه، قطع یا آزاد کردن مجاری شیردهی کوتاه و انجام تکنیک های ترمیمی، نوک سینه را بیرون می آورد و برجسته می سازد. عمل جراحی نوک سینه اگر به درستی انجام شود، می تواند برخی از مجاری شیری را در سینه حفظ کند و امکان شیر دادن برای فرد حفظ شود.
برخی خانم ها نگران جای زخم و بدنما شدن توک سینه ها هستند. معمولا جراح فوق تخصص پلاستیک و زیبایی با کمک مهارت خود در انجام چنین جراحی هایی، با کم ترین برش و بخیه این عمل را انجام می دهد. این برش ها معمولا در نقاطی زده می شوند که اثر آن دیده نشود. این برش ها معمولا در پایین نوک پستان و بخش های زیرین هاله سینه انجام می شود.
پس از انجام جراحی وجود درد، ورم و کبودی در سینه ها طبیعی است و برطرف می شود. مصرف دارو های مسکن و همچنین کمپرس سرد و گرم، به رفع این عوارض کمک می کند. تا یک هفته ممکن است درد خفیفی ادامه داشته باشد.
۳ تا ۵ روز استراحت و انجام فعالیت های سبک ضروری است. فعالیت های سنگین و ورزش بعد از یک ماه و با تشخیص جراح قابل انجام است. مصرف نمک باید کاهش پیدا کند و به جای آن مصرف میوه و سبزی تازه از جمله آناناس پیشنهاد می شود.
پس از انجام عمل جراحی ممکن است به دلیل وجود تورم، نوک سینه ها بیش از اندازه بیرون زده باشد. پس از ۲ تا ۴ هفته، ورم کاهش پیدا می کند و نوک سینه به حالت طبیعی خود می رسد. پماد های ترمیمی به تشخیص جراح ممکن است تجویز شود که به بهبود زود تر جای بخیه ها کمک می کند.
کتاب سیب صورتی به قلم بیش از ۲۰ نفر از متخصصین مقوله سرطان پستان و با گردآوری و تدوین دکتر سید محمد رضا حکیمیان ، شامل اطلاعات معتبر ، کاربردی و بسیار مفیدی است که خواندن و معرفی آن را به تمامی کسانی که به نوعی با این بیماری مواجه هستند توصیه می کنیم . این مجموعه به پرسش های بی شماری در زمینه سرطان پستان پاسخ داده است و هدیه ارزشمندی برای دوستان و آشنایان است. شما می توانید برای دریافت این کتاب، روی لینک تهیه کتاب سیب صورتی کلیک کنید؛ یا از طریق پیام به شماره واتساپ ۰۹۰۴۴۰۴۶۶۴۹ اقدام فرمایید.