زانو مفصلی لولایی است که چهار رباط انسجام آن را حفظ می کند. رباط، ساختاری در زانو است که استخوان ها را کنار یکدیگر نگه می دارد و به کنترل حرکت مفصل کمک می کند. در هر یک از دو سمت زانو رباطی به نام رباط جانبی قرار دارد و دو رباط نیز در عمق داخلی زانو جای گرفته است. دو رباط داخل زانو که از روی یکدیگر رد می شوند، رباط های صلیبی قدامی (anterior cruciate ligament) یا به اختصار ACL و صلیبی خلفی (posterior cruciate ligament) یا به اختصار PCL نامیده می شوند. هر دو رباط صلیبی به یک سمت زانو متصل هستند و از بالا تا استخوان ران (فمور) و از پایین تا استخوان ساق پا (تیبیا) امتداد دارند. نقش اصلی رباط ها در بدن انسان محدود کردن دامنه حرکتی یک مفصل و جلوگیری از حرکت های خاص آن است.
در حقیقت رباط ها امکان حرکت مؤثر مفصل زانو را به شکل لولا فراهم می کنند و به این ترتیب حرکت مناسب استخوان ران (فیمور) روی استخوان های ساق پا (تیبیا و فیبولا) امکان پذیر می شود. به هر حال هرگونه اختلال ایجاد شده در عملکرد این لولا می تواند باعث وارد شدن آسیب به این رباط ها و پارگی رباط صلیبی یا پیچ خوردن آنها شود. صدمه دیدن رباط صلیبی قدامی (ACL) یکی از شایع ترین دلایل آسیب دیدن زانو است.
این آسیب دیدگی غالباً دردناک است و راه رفتن یا فشار آوردن به پای آسیب دیده را دشوار می سازد. چنانچه آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی با کشیدگی شدیدی همراه باشد، احتمال پارگی آن وجود دارد که پارگی رباط صلیبی ممکن است جزئی یا کامل باشد. امروزه بسیاری از بیماری های قابل درمان با طب فیزیکی، بدون نیاز به جراحی درمان می شوند ازجمله پارگی و کشیدگی رباط صلیبی زانو که در ادامه بدان میپردازیم.
برای درمان آسیب های زانو، از جمله آسیب رباط صلیبی زانو، از روشهای غیر جراحی متعددی با نتایج بسیار درخشان استفاده می شود که توسط دکتر سلمان فلاح، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان قابل انجام است. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
در برخی موارد البته نه همیشه مقداری کبودی اطراف زانو به چشم می خورد. این حالت موقت بوده و بعد از مدتی از بین می رود.
آسیب دیدگی های رباط های زانو بر اساس شدت آسیب دیدگی به درجات زیر تقسیم می شوند:
در صورتی که احساس می کنید رباط صلیبی زانوی شما دچار آسیب شده بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. معمولاً در طول جلسه ویزیت، سؤالاتی در خصوص آسیب، علت عارضه و جای درد در زانو از بیمار پرسیده می شود. در برخی مواقع جهت اطمینان از آسیب جدی رباط زانوی بیمار ممکن است آزمایش هایی نظیر اسکن اولتراسوند و یا اسکن ام آر ای نیاز باشد. در این آزمایش ها معمولاً هر نوع پارگی و یا آسیب رباط های زانو قابل تشخیص می باشند. اشعه ایکس زانو در مواقعی که احتمال شکستگی وجود داشته باشد توصیه می شود.
استراحت، قرار دادن یخ، کمپرس کردن و بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده استراحت، قرار دادن یخ، کمپرس کردن و بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده می تواند در درمان آسیب دیدگی های رباط صلیبی پا و زانو قدامی مؤثر باشد.
ممکن است پزشک برای افزایش ثبات زانو استفاده از زانوبند را تجویز نماید. عصاها یا واکرها نیز ممکن است برای محدود کردن فشار ناشی از وزن روی پای آسیب دیده به کار برده شوند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی می توانند درد ناشی از منابع تورمی و غیر تورمی را کاهش داده و مقدار استفاده و سطح خون برای کاهش درد باید مورد نظر قرار گیرند. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی فعالیت فیبرهای C و دلتا A را در التهاب های مزمن و حاد مفصلی کاهش می دهد و داروهای تسکین دهنده سیستم عصبی مرکزی بر سطح نخاع و تالاموس تأثیر می گذارد.
یکی دیگر از روش های مدرن برای درمان ناحیه آسیب دیده یا برای تجویز داروهای ضدالتهابی، تزریق استروئید است که عوارض جانبی زیادی دارد. هدف از تزریق کورتیزون کاهش التهاب در ناحیه آسیب دیده است.
اوزون تراپی با تزریق اوزون در زانوی آسیب دیده باعث می شود که التهابات خفیف در واکنش به فرایند طبیعی بهبودی بدن کاهش یابد. جریان خون تحریک شده و تولید سلول ها در ناحیه آسیب دیده افزایش می یابد. بدن به جمع کردن کلاژن در محل رباط آسیب دیده واکنش نشان می دهد.
با تزریق پی آر پی می توان آسیب دیدگی های جزئی رباط صلیبی خلفی و رباط صلیبی قدامی را ترمیم کرد. پلاکت ها به طور طبیعی در بدن تولید می شوند و عوامل رشد، پروتئین ها و آنزیم ها را از طریق جریان خون حمل کرده و به ترمیم بافت آسیب دیده کمک می کنند.
حرکات فیزیوتراپی برای افزایش حرکت و قدرت زانو طراحی می شوند. با فیزیوتراپی می توان پس از چند ماه که ممکن است بین ۶ تا ۱۲ ماه باشد به بهبودی کامل دست یافت. هدف نهایی از انجام اقدامات فیزیوتراپی کمک به بازگرداندن عملکرد زانوهای ورزشکاران است.
شاک ویو تراپی ضربه های بسیار کوچکی با بافت ها وارد کرده و باعث افزایش عروق خونی جدید می شود. با این روش، جریان خون در ناحیه آسیب دیده افزایش و رباط ها بهبود یافته و رباط صلیبی قدامی بازسازی می شود.
لیزر درمانی سرد، درد زانو را کنترل کرده و رباط های صلیبی زانو را ترمیم می کند. زمانی که نور لیزر در اطراف مفصل زانو تابانده می شود، انرژی الکترومغناطیسی به انرژی شیمیایی در هر سلول تبدیل شده که باعث ایجاد زنجیره ای از واکنش های شیمیایی شده و در نهایت فرایند بهبودی آغاز می شود.
طب سوزنی اندورفین و اثرات ضدالتهابی را در بدن تحریک می کند که باعث کاهش درد زانو و افزایش دامنه حرکتی و بهبود عملکرد زانو می شود. طب سوزنی الکترونیکی می تواند رشد دوباره غضروف ها را افزایش دهد.
تمریناتی که به افزایش دامنه حرکتی کمک می کنند باید بلافاصله پس از پایان فاز تورم حاد شروع شده تا از خشک شدگی زانو جلوگیری شود. در این قسمت از برنامه درمانی می توان تمرینات فعال و تمرینات فعال با وسایل کمکی را انجام داد.
یک مؤلفه بسیار مهم در بازتوانی آسیب دیدگی های رباط صلیبی زانو انجام بدون درد حرکات تقویتی برای عضلات چهار سر ران، عضلات همسترینگ، عضلات ساق پا و عضلات گلوتئال است که می تواند باعث افزایش ثبات زانو شده و توان تحمل وزن را در زانوها بالا برد.
برای درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو روش های دیگری ازجمله الکتروتراپی و ماساژ درمانی نیز وجود دارد.
اسپوندیلوز یا آرتروز کمر و ستون مهره ها به انحطاط کلی ستون فقرات گفته می شود که با افزایش سن می تواند در مفاصل، دیسک ها و استخوان های ستون فقرات رخ دهد. درد ناشی از آرتروز کمر، از جمله مشکلاتی است که اغلب بدون نیاز به جراحی توسط متخصصین طب فیزیکی با بکارگیری روشهای مختلف مانند ورزش درمانی، فیزیوتراپی و ... قابل کنترل و بهبودی است. در صورت ابتلا به اسپوندیلوز می توانید به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید و از این روشها بهره مند گردید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.