کبودی زیر چشم از مشکلات شایعی است که افراد زیادی را در سنین میانسالی یا پیری درگیر می کند. تنگی عروق زیر چشم و در نتیجه ی آن، ایجاد هایپرپیگمنتاسیون یا افزایش رنگدانه های پوستی یکی از عوامل ایجاد کبودی زیر چشم است. یکی دیگر از دلایل ایجاد کبودی در زیر چشم، کاهش ضخامت لایه ی پوستی در زیر چشم است که باعث نمایان شدن بافت زیرین بصورت تیره می شود.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی افتادگی پلک ، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر ، ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.
از مهم ترین عواملی که در نهایت منجر به ایجاد کبودی در زیر چشم می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کم خوابی یا بیخوابی بیش از حد
حساسیت و تب یونجه
تولید ملانین بیش از حد (ملانین نوعی رنگدانه ی طبیعی در بدن است)
کاهش میزان بافت چربی در اطراف چشم
کاهش ضخامت پوست زیر چشم
کم خونی ناشی از کمبود آهن
تماس بیش از حد با تابش نور خورشید
مالش مداوم چشم ها
افزایش سن
مصرف دخانیات
توارث و سابقه ی خانوادگی
مشکلات مرتبط با تیروئید
کاهش شدید آب بدن
التهاب بافتی درماتیتیس
قطره های استفاده شده برای درمان گلوکوم
راهکارهای مختلفی برای رفع تیرگی زیر چشم وجود دارد که یکی از متداول ترین آنها استفاده از ژل در زیر چشم یا همان فیلرها است. فیلرها انواع مختلفی دارند که هر یک بنا به شرایط مرتبط با فرد و نیازهای او استفاده می شوند.
ماندگاری ژل زیر چشم
ژل های زیر چشم از مواد طبیعی ساخته می شوند بنابراین زمانی که در بدن حضور داشته باشند احتمال بالاتری وجود دارد تا توسط آنزیم های طبیعی بدن نیز تخریب شوند. مطالعات نشان می دهند که تخریب ژل زیر چشم برای بدن مضر نبوده و عارضه ی خطرناکی ایجاد نمی کند. با این حال مشکلی که به دلیل تخریب ژل زیر چشم به وجود می آید این است که تاثیر تزریق ژل را موقت می کند؛ در نتیجه لازم است تا برای بهره مندی از تاثیر آن، عمل تزریق هر چند وقت یکبار تکرار شود.
ماندگاری ژل زیر چشم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. همچنین به نوع ژل استفاده شده نیز مرتبط است. برخی از ژل ها بین 6 تا 12 ما ه ماندگاری دارند در حالی که برخی تنها 2 تا 5 ماه تاثیر خود را بصورت پایدار حفظ می کنند. معروف ترین ژل یا فیلر استفاده شده در زیر چشم از جنس هیالورونیک اسید است که بین 9 ماه تا یک سال ماندگاری دارد.
درباره جراحی پلک شرقی بیشتر بدانید ...
از بین بردن ژل زیر چشم
گاهی اوقات خطای پزشک در حین تزریق ممکن است منجر شود تا ژل زیر چشم به شکل نامناسبی تزریق شده باشد؛ مثلا نامتقارن باشد، بیش از حد تزریق شده باشد، فرد از شکل پس از تزریق ناراضی باشد، حساسیت به فیلر رخ دهد، ژل در داخل رگ خونی تزریق شده و منجر به انسداد آن شود یا سایر شرایط مشابه. در این حالت نیاز است تا ژل زیر چشم از بین برود، از جمله زمانی که در رگ خونی تزریق شده باشد ممکن است اثرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. برای انواع ژل ها راهکارهای مختلفی به کار می رود. در مورد ژل های غیرهیالورونیک اسیدی راهکارهای موجود شامل انتظار برای حذف خودبخودی توسط بدن و در برخی موارد ضروری تر نیز خارج کردن ژل با جراحی است. اما در مورد فیلرهایی که از جنس هیالورونیک اسید هستند راهکار ساده تری می توان به کار برد. هیالورونیداز آنزیمی است که می تواند با تجزیه ی ژل های هیالورونیک اسیدی، به سرعت و با کمترین سختی، مشکلات مرتبط با فیلرهای هیالورونیک اسیدی را رفع کند.
عوارض ژل زیر چشم
تزریق فیلر یک روش جوانسازی ایمن است با این حال ممکن عوارض کوتاه مدتی داشته باشد. از جمله:
به دلیل اینکه پوست زیر چشم بسیار نازک است و رگ های خونی فراوانی دارد تزریق فیلر می تواند منجر به ایجاد کبودی در آن ناحیه شود.
ورم محل تزریق ژل یکی دیگر از عوارض فیلرها در زیر چشم است که البته موقتی بوده و بصورت خودبخودی در طی یک هفته از بین می رود.
در صورتی که فیلر در محل درستی تزریق نشده باشد ممکن است منجر به ایجاد عارضه ای به نام اثر تیندال (Tyndall effect) شود. از علائم این عارضه می توان به تغییر رنگ زیر چشم به رنگی شبیه به آبی اشاره کرد. معمولا برای رفع این عارضه از آنزیم هیالورونیداز استفاده می شود.
تزریق نامناسب ژل زیر چشم می تواند منجر به ایجاد گره هایی در زیر چشم کند. برای رفع این عارضه نیز معمولا از هیالورونیداز استفاده می شود.
خطرناک ترین عارضه ی تزریق فیلرها زمانی ایجاد می شود که به درون رگ خونی تزریق شود. در انی حالت ممکن است در عملکرد اعصاب اطراف چشم نیز اختلال ایجاد کند و منجر به از دست رفتن دائمی بینایی گردد.
مراقبت های بعد از تزریق ژل زیر چشم
برای کاهش عوارض تزریق ژل زیر چشم و بسته به اینکه میزان ژل تزریق شده چقدر است می توان نکات زیر را رعایت کرد:
از لمس، مالش یا خاراندن محل تزریق ژل به مدت حداقل 24 ساعت تا 48 ساعت خودداری شود.
از فعالیت های سنگین ورزشی دوری شود. از جمله ی فعالیت هایی که از آنها باید دوری شود فعالیت هایی هستند که منجر به خم شدن سر برای مدت زمان طولانی می شوند. این کار می تواند منجر به ایجاد و تشدید ورم موضع شود.
برای رفع ورم و کبودی محل تزریق می توان در روز اول تا دوم پس از تزریق، از کمپرس یخ بر روی موضع استفاده نمود.
باید از مصرف مشروبات حاوی الکل به مدت حداقل 48 ساعت دوری کرد.
لیزیک و پی ار کی در اصفهان و تهران، جزو خدماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی جراح و متخصص چشم انجام می شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.